Marketing Report
[Onderzoek] DDA: 2021 kenmerkt zich door veerkracht digitale bureaus

[Onderzoek] DDA: 2021 kenmerkt zich door veerkracht digitale bureaus

Digitale bureaus verwachten 2021 af te sluiten met een omzetgroei van 9,9 procent. De branche laat herstel zien na een enorme dip in de groei (maar 0,6 procent) in 2020. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) doet onder haar leden, dit jaar voor de derde keer uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos.

De branche kreeg door corona te maken met ontwikkelingen die in een stroomversnelling kwamen. Na een dip in de eerste kwartalen van 2020 herstelde het sentiment in het vierde kwartaal en werden de projecten weer opnieuw opgestart. Een klein deel van de bureaus heeft in 2020 gebruikgemaakt van de NOW-regeling, waarmee ze in staat zijn geweest zoveel mogelijk talent aan boord te houden. Dit jaar verwacht de branche een groei van 9,9 procent ten opzichte van vorig jaar, met een totaalomzet van 872 miljoen euro.

De gemiddelde winstmarge van de bureaus die deelnamen aan het onderzoek over 2020 is 9 procent en de verwachte winstmarge voor alle bedrijven over 2021 is 13 procent.

Corona versnelt digitalisering op hoog tempo

De vraag naar digitalisering blijft groeien. Bij branchevereniging DDA zijn bijna 150 digitale bureaus aangesloten. Ondanks de consolidatieslag door fusies en overnames, blijft het aantal leden groeien.

Ivo Roefs, voorzitter van DDA: “De branche heeft de afgelopen twee jaar enorme veerkracht laten zien. Door de pandemie beleefde e-commerce een enorme opmars. Veel mkb-bedrijven moesten hun strategie herzien en startten met online verkoop, en veel bestaande e-commerce partijen moesten hun platformen en dienstverlening optimaliseren door de toegenomen bestellingen. Elke klant heeft zijn eigen unieke vraag, en onze leden leveren maatwerk oplossingen waarin de eindgebruiker centraal staat.”

In 2020 waren er 7358 mensen bij de digitale bureaus (aangesloten bij DDA) in dienst, en daarnaast versterken 433 near/offshoring medewerkers en 549 freelancers de branche. Naar verwachting groeit het aantal mensen in dienstverband in 2021 door naar bijna 8000 (groei van 7,6 procent in 2021).

Talent vinden en binden

Digitale bureaus kampen, net als andere sectoren, al jaren met een oplopend tekort aan digitaal talent. Ruim de helft van de vacatures bij digitale bureaus betreft developer-rollen. Om talent te bereiken en te behouden organiseert DDA met partners diverse programma’s en initiatieven, zoals softskills trainingen, studenten challenges (zoals CMD Talentendag) en deelname aan het HBO-ICT Job & Student Event. Met een proactieve lobby adresseert DDA dit tekort aan digital talent en tekort aan IT-docenten ook in Den Haag.

www.dutchdigitalagencies.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief