Marketing Report
[Onderzoek] DDMA: kwart van sector heeft gecentraliseerde en actuele data nieuws

[Onderzoek] DDMA: kwart van sector heeft gecentraliseerde en actuele data

Slechts een kwart (24 procent) van de data-driven marketingsector heeft beschikking over gecentraliseerde en actuele data, blijkt uit het Data-Driven Marketing Onderzoek (DDMO) 2021 van DDMA, waarvoor medewerkers van 140 Nederlandse organisaties zijn ondervraagd. Ook de beschikbaarheid van data laat bij veel organisaties nog te wensen over. Bijna driekwart (72 procent) van de respondenten kan data alleen op aanvraag of bij specifieke afdelingen ophalen.

De investeringen in data-driven marketing die organisaties in 2021 hebben gedaan, hebben het meest bijgedragen aan het verkrijgen van klantinzichten (bij 39 procent van de respondenten), inzicht in de klantreis (39 procent) en meer of betere klantdata (37 procent). Een grotere naamsbekendheid is amper nog het resultaat van investeringen in data-driven marketing, met een fikse daling van 33 procent in 2020 naar 7 procent in 2021. 46 procent van de ondervraagden geeft aan dat de marketingafdeling volgend jaar meer budget krijgt om te investeren in marketingtechnologie.

De meest gebruikte marketingtechnieken die ingezet worden om data te verwerken zijn marketing automation (68 procent: gebruikt het momenteel,) en retargeting (67 procent), al is het gebruik van data vooral beschrijvend van aard. Meer dan de helft (52 procent) van de respondenten geeft aan dat de meeste inzichten in hun bedrijf met name worden gehaald uit descriptive analytics. Ongeveer een kwart (23 procent) gaat een stap verder en haalt vooral inzichten uit diagnostic analytics (waarom iets is gebeurd) Weinig respondenten geven aan verder te zijn dan dit, zo'n 12 procent gebruikt predictive of zelfs prescriptive modelling.

Het volledige onderzoeksrapport is te vinden door hier te klikken.

www.ddma.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief