Marketing Report
[Onderzoek] DPG Media/Mindshare: optimale contactfrequentie voor radiocommercials 3 tot 6 keer nieuws

[Onderzoek] DPG Media/Mindshare: optimale contactfrequentie voor radiocommercials 3 tot 6 keer

Een contactfrequentie van 3 tot 6 keer is optimaal voor het realiseren van impact op herkenning. Dit blijkt uit een door Mindshare (GroupM/WPP) uitgevoerd onderzoek in opdracht van DPG Media Radio onder 2.2327 respondenten van 20 tot 54 jaar.

DPG Media Radio wil met dit op radioreclame toegespitst onderzoek handvatten aanreiken voor effectieve campagneplanning. Naast herkenning is ook gekeken naar boodschap- en merkbekendheid.

In de periode juni-september 2023 zijn metingen uitgevoerd voor 12 campagnes met radio als hoofdmedium, uit verschillende categorieën en met zowel branding als boodschappen die uitnodigen tot actie.  

Belangrijkste conclusies:

Herkenning: de optimale contactfrequentie voor radio als hoofdmedium ligt tussen 3 en 6; regelmatige aanwezigheid met een campagneconcept zorgt voor de sterkste groei in herkenning.

Herkenning van de campagne is van meerdere zaken afhankelijk, denk aan categorie, onderscheidend vermogen, clutter, en dergelijke. De resultaten uit het onderzoek laten zien dat met 3 tot 6 contacten de herkenning optimaal wordt gestimuleerd.

Extra contacten voegen ook daarna nog herkenning toe, de stijging gaat dan licht verder. Dit geldt zowel voor campagnes met een hoge als lage mediadruk. Duidelijke commercials scoren in het onderzoek significant hoger, waarbij de opbouw van herkenning sneller gaat bij één spotversie dan bij meerdere.

Het toevoegen van een tag-on heeft hierbij geen effect op de opbouw. Het advies luidt dan ook om een eenduidig campagneconcept te hanteren tussen campagnes, wat de herkenbaarheid kan vergroten. Met behulp van het Pre AIR onderzoek van DPG Media Radio is het mogelijk een commercial vooraf te testen, om het concept te optimaliseren voordat de campagne on air gaat.  

Boodschap- & Merkbekendheid: Optimaal aantal contacten ligt tussen 2-4; sterkere opbouw bij duidelijke commercials

De resultaten uit het onderzoek laten zien dat met 2-4 contacten de boodschap- en merkbekendheid het sterkst stijgt. Extra contacten voegen ook nog een stijging toe in bekendheid.

Cynthia Openneer, AV Strateeg bij Mindshare: ‘Voor onze adverteerders zijn we altijd op zoek naar manieren om onze campagnes te optimaliseren en onze doelgroep effectief te bereiken. Onderzoek is cruciaal om ons te helpen het gedrag en de voorkeuren van consumenten te begrijpen. Dit onderzoek biedt o.a. waardevolle inzichten in de optimale contactfrequentie voor radioreclame. Door gebruik te maken van onderzoek kunnen we weloverwogen beslissingen nemen en impactvolle campagnes creëren die resoneren met ons publiek.’

Rob Beijersbergen, Commercieel Directeur DPG Media Radio : “Met de introductie van het NMO Luisteronderzoek konden eerdere learnings over impactvolle inzet op radio niet altijd meer worden toegepast. Dit was voor ons reden om Mindshare te vragen een nieuwe studie uit te voeren. De resultaten van dit onderzoek laten onder andere zien met welk aantal contacten de herkenning optimaal is en de boodschap- en merkbekendheid het sterkst stijgt. Deze studie biedt handvatten voor nog effectievere campagneplanning en delen we dan ook graag met de markt.”

De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te downloaden.

www.dpgmedia.nl

www.qmusic.nl

www.joe.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Grow by DPG Media] Hoe Intertoys een sterker imago bouwde met de inzet van Ouders van Nu en Reclamefolder.nl

19-04-2024 | 10:48:00
Van het bouwen van blokken tot aan het bouwen van een sterk merk: Intertoys kan het allebei

[Vacatures] DPG Media zoekt een Marketing Specialist

18-04-2024 | 11:05:00
DPG Media is per direct op zoek naar een Marketing Specialist (Marketplace vtwonen) -Amsterdam

[Vacatures] DPG Media zoekt een Seller Support Specialist

18-04-2024 | 10:42:00
DPG Media is per direct op zoek naar een Seller Support Specialist (Marketplace vtwonen) -Amsterdam

DPG lanceert mediamerk voor het bedrijfsleven: BusinessWise

18-04-2024 | 10:39:00
BusinessWise het mediamerk voor het bedrijfsleven combineert actualiteit met persoonlijke ontwikkeling

[Vacatures] DPG Media zoekt een Chef Nieuwsredactie AD & Regiotitels

18-04-2024 | 10:17:00
DPG Media is per direct op zoek naar een Chef Nieuwsredactie AD & Regiotitels -Rotterdam
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief