Marketing Report
[Onderzoek] Kantar: Nederlander blijft bezorgd door corona, angst voor ziek worden groter

[Onderzoek] Kantar: Nederlander blijft bezorgd door corona, angst voor ziek worden groter

Voor het eerst sinds maart 2020 neemt de bezorgdheid van Nederlanders rondom de coronacrisis niet langer af, maar blijft gelijk (55 procent is (zeer) bezorgd). Ook is te zien zien dat de angst om ziek te worden langzaam stijgt omdat steeds meer mensen zich minder aan de maatregelen houden en het aantal (inter)nationale besmettingen oploopt. Tegelijkertijd geeft een kleine meerderheid (51 procent) van de Nederlanders aan dat de huidige corona-situatie weinig invloed heeft op hun dagelijks leven, een aandeel dat al blijft dalen sinds begin april 2020. Dat blijkt uit wave 7 van de Covid-19 Barometer van Kantar die Kantar van 17 tot 21 juli 2020 heeft uitgevoerd bij 500 respondenten van 18 jaar en ouder die representatief zijn voor leeftijd, sekse en regio.

Nederlanders lijken zich meer te hebben neergelegd bij huidige situatie  

Vergeleken met een maand geleken lijkt het erop dat Nederlanders zich meer hebben neergelegd bij de huidige situatie en verwachten ze dat het coronavirus ook ver in de toekomst een rol zal blijven spelen. In een poging om zo veel mogelijk terug te keren naar het normale leven met de beperkingen door de maatregelen passen Nederlanders zich aan. Ze hebben meer vertrouwen in wat ze zelf kunnen doen door bijvoorbeeld social distancing en het dragen van mondkapjes. In Kantars onderzoek zijn zes verschillende consumentensegmenten vastgesteld op basis van hun attitude ten opzichte van corona. De bovenstaande bevindingen verklaren waarom de Hibernators zijn gestegen ten koste van de Good Citizens. Hibernators leggen zich meer bij de situatie neer en zijn minder bezig met het volgen van de regels. De Qua Seras blijven de grootste groep in Nederland. 

  • Ostriches (in juli 16 procent, nu 15 procent van de Nederlanders): "Ik snap die ophef rondom corona gewoonweg niet. En het kan me ook niet zoveel schelen."
  • Que Seras (in juli: 32 procent, nu 29 procent van de Nederlanders): "Ik denk dat al die coronaregels een beetje overdreven zijn."
  • Hibernators (in juli 18 procent, nu 24 procent van de Nederlanders): "Ik accepteer de situatie zoals-ie is en hoef er niet telkens nieuwsupdates over te ontvangen."
  • Good Citizens (in juli 16 procent, nu 12 procent van de Nederlanders): "Ik wil geïnformeerd worden over de situatie omtrent corona en vind dat we ons allemaal aan de coronaregels moeten houden."
  • Distressed Dreamers (in juli 13 procent, nu 14 procent van de Nederlanders): "Ik maak me echt zorgen over mijn gezondheid en mijn financiële situatie, maar heb er vertrouwen in dat het allemaal weer beter zal worden."
  • Precarious Worriers (in juli 4 procent, nu 6 procent van de Nederlanders): "Ik vind het coronavirus heel erg eng, ik zou willen dat de overheid meer deed."

Merken moeten de weg leiden 

In deze nieuwe realiteit waarin COVID-19 nog lang een belangrijke rol zal spelen, is het niet langer voldoende voor merken om enkel praktische handvaten en adviezen te geven: consumenten wereldwijd verwachten dat merken en organisaties een voorbeeldfunctie vervullen en dat zij de verandering moeten leiden. Nederlandse consumenten vinden zelfs dat dit de hoogste prioriteit zou moeten zijn voor merken. Merken moeten dus niet alleen de nieuwe realiteit accepteren zoals deze is maar ook overgaan tot acties in bedrijfsvoering en dienstverlening. Net zoals consumenten zich ook bij de huidige situatie hebben neergelegd en veranderingen in hun dagelijkse leven hebben doorgevoerd.  

Het milieu in tijden van Post corona

Wereldwijd zien consumenten ‘post’ corona als een uitgelezen kans voor het aanpakken van milieukwesties. 22 procent van de consumenten wereldwijd tegenover 21 procent van de Nederlandse consument vindt het milieu zelfs belangrijker dan ooit. En wereldwijd vindt 51 procent van de consumenten tegenover 42 procent van de Nederlandse consument dat milieuzaken nu net zo belangrijk zijn als vóór de corona crisis. 

Als het op milieuaankomt vinden consumenten dat merken zich bezig moeten houden met (in volgorde van belangrijkheid) het reduceren van vervuiling door verpakkingsmaterialen, het minimaliseren van lucht/water vervuiling en tot slot het verminderen van afval. 

Maron van der Krieken van Kantar: "Nu veel Nederlanders verwachten dat we nog lang niet van corona en bijpassende maatregelen af zijn, nemen ze langzaam de controle over hun leven terug. Door in toenemende mate te vertrouwen op voorzorgsmaatregelen die in hun eigen bereik liggen (mondmaskers, social distancing) zeggen ze feitelijk; ik ga niet langer zitten wachten tot dit voorbij is. Diezelfde actieve houding verwachten ze van merken. Als merken en bedrijven meer naar manieren zoeken om te focussen op kansen en mogelijkheden binnen de maatregelen, waarderen veel consumenten dat. Dit is een mooie kans om te laten zien dat je positief en probleemoplossend bent, op een manier die consumenten een prettige ervaring geeft met je service of product."

Meer resultaten uit Wave 7 van de Covid-19 barometer zijn te vinden door hier te kliken.

www.kantar.com
www.tns-nipo.com

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief