[Onderzoek] MMA: Tijdschriften blijven populair, vooral op papier

[Onderzoek] MMA: Tijdschriften blijven populair, vooral op papier

Lezen is de favoriete bezigheid van een kwart van de Nederlandse bevolking en krijgt de voorkeur boven onder andere sport, winkelen, eten, koken, seks en radio luisteren. Daarnaast hecht 43 procent van de Nederlanders meer waarde aan wat men op papier leest dan wat ze online vernemen. Dat meldt de Magazine Media Associatie (MMA) op basis van een representatief onderzoek dat Panel Inzicht uitvoerde onder 1.000 respondenten.

Lezen staat op zes in de populariteitslijst achter films/series, reizen, televisie, muziek en vrienden. Bij de oudste generatie (50-70 jaar) staat lezen zelfs op drie. Bij jongeren (20-34 jaar) eindigt lezen op de tiende plaats. Harriët Schrier, directeur van de MMA: "Uit eerder onderzoek blijkt dat 74 procent van de jongvolwassenen wel meer zou willen lezen. Ook leest 57 procent van de 6 tot 12 jarigen vaak of af en toe een papieren magazine. Dat is niet alleen goed voor de ontwikkeling en leesvaardigheid, maar ook om te ontspannen." Schermtijd is een mogelijke boosdoener van het feit dat Nederlanders moeite ervaren met tijd vrijmaken voor lezen.

Waardebeleving

Lezers ervaren verder een verschil in waardebeleving tussen papieren en digitale tijdschriften. Bij de groep van 34 tot 70 jarigen is dit gevoel van meer vertrouwen in papier het sterkst (45%), terwijl bij jongeren (20-34 jaar) dit verschil iets minder aanwezig is (38%). Harriët Schrier: "De krant als mijnheer die dagelijks op de mat plofte of tijdschriften als De Groene Amsterdammer en EW (voorheen Elsevier, red.). Dat waren en zijn autoriteiten die steeds belangrijker worden in de online en AI wereld waarin je een tussenlaag van journalisten nodig hebt die checkt wat waar en vals is."

Leesverwachting magazines

In het onderzoek is ook gekeken naar de leesverwachting van papieren en digitale tijdschriften. In totaal 63 procent van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog steeds tijdschriften te lezen, sommigen twijfelen en 20 procent heeft zich dan afgekeerd van deze vorm van informatie. Harriët Schrier: "Dat een deel van de bevolking geen nieuws meer consumeert, is natuurlijk schokkend en ontwrichtend voor de maatschappij. Waar ik wel blij mee ben, is dat je ziet dat tijdschriften online hun positie hebben gevestigd. Ze zijn actief op alle platforms. Van Instagram tot X, op YouTube en TikTok, delen podcasts, e-learnings, maar creëren ook enorme communities via events als de Zomerweek van Libelle en Margriet, en Maison Quote. Volgens eerder onderzoek is er nog nooit zoveel tijdschriftcontent geconsumeerd."

www.mma.nl

www.panelinzicht.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Vernieuwde Mercurs terug in 2024

21-12-2023 | 09:08:00
Volgens brancheorganisatie Magazine Media Associatie (MMA) vragen de ontwikkelingen in de sector om andere vakprijzen

Hilmar Mulder opnieuw aan kop in Tijdschriften50 2024, Helene van Santen springt naar nummer 2

08-12-2023 | 09:10:00
Hoofdredacteur van Libelle Hilmar Mulder voert de Tijdschriften50 aan, de lijst met de meest invloedrijke personen uit de Nederlandse magazinewereld

[Onderzoek] Eén op vier Nederlanders gooit sinterklaas- of kerstcadeau ongebruikt weg

28-11-2023 | 08:00:00
Ontvangen presentje zorgt bij 51 procent voor teleurstelling

Zes op tien Nederlanders willen meer lezen

22-09-2023 | 10:32:00
Hoewel Nederlanders moeite ervaren om tijd vrij te maken voor lezen, heeft het een ontspannend effect op maar liefst 68 procent van hen.

Hugo Blom, Ernst Keyzer, Marscha Krouwel en Edwin Reinerie MMA-bestuur

13-06-2023 | 16:20:00
Hugo Blom (VPRO), Ernst Keyzer (PXR), Marscha Krouwel (Hearst Netherlands) en Edwin Reinerie (Winq Media) treden toe tot MMA-bestuur

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.