[Onderzoek] Screenforce: Reclame levert post-covid een hoge value for money

[Onderzoek] Screenforce: Reclame levert post-covid een hoge value for money

Veel mediabureaus en adverteerders klagen dat door de gestegen tarieven en afnemend bereik TV-reclame niet meer kosteneffectief zou zijn. ‘Profit Ability 2’, een onderzoek naar de effectiviteit van mediabestedingen, laat zien dat dit zeker niet het geval is. Het onderzoek is uitgevoerd door Ebiquity in samenwerking met GroupM en Gain Theory en vormt het vervolg op eerdere projecten uit 2017 en 2020. Destijds waren de hoofdconclusies dat reclame zowel op de korte termijn als de lange termijn rendement oplevert en dat TV-reclame de dominante driver is. Dit zowel qua aandeel aan de totale winst als qua ROI per uitgegeven reclame pond. Post-covid blijft reclame een goede investering voor adverteerders. TV is volgens dit onderzoek verantwoordelijk voor maar liefst 54,7 procent van de volledige ROI van de geanalyseerde campagnes terwijl hier 43,6 procent van het totale reclamebudget aan wordt besteed.

Hoelang duurt het voordat reclamebestedingen een return on investment opleveren

De gemiddelde korte termijn ROI van reclamebestedingen bedragen volgens het Engelse Ebiquity onderzoek 1,87 pond per geïnvesteerd reclame pond. Deze ROI neemt toe naar 4,11 pond als je daarbij ook de lange termijneffecten bij optelt. Meer dan de helft (58 procent) van de totaal door reclame gecreëerde winst ontstaat na de korte termijn, de eerste 13 weken.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek ‘Profit Ability 2: the new business case for advertising’ is uitgevoerd in opdracht van TV-marketingbureau Thinkbox. Voor het onderzoek hebben Ebiquity, EssenceMediacom, Gain Theory, Mindshare, and Wavemaker UK hun gigantische econometrische databases van hun klanten gecombineerd. Voor het onderzoeksrapport is 1,8 miljard pond aan Engelse mediabestedingen geanalyseerd voor 10 verschillende mediumtypen, 141 merken en 14 verschillende branches. De campagnes hebben in de drie afgelopen post-covid jaren gelopen: 2021 (21 procent van alle campagnes), 2022 (32 procent), 2023 (47 procent). De focus lag daardoor op de meeste recente campagnes uit het vorige jaar.

ROI is omzet gedeeld door mediabudget

Met behulp van Marketing Mix Modeling kon Ebiquity per campagne uitrekenen welk deel van de ROI kon worden toegeschreven aan wel medium. Winst/Profit volume zijn alle aankopen en bezoeken omgerekend in omzet in Engelse ponden per ingezet medium. ROI is de omzet die wordt gegenereerd door elk medium gedeeld door het uitgegeven budget per medium. Een ROI van 2 betekent dat elke 100.000 pond mediabudget 200.000 pond extra omzet oplevert voor een merk.

Lees de rest van het onderzoek

www.screenforce.nl

www.groupm.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

RTL AdAlliance organiseert RTL Beach tijdens Cannes

11-06-2024 | 09:47:00
RTL Beach zal de hub zijn voor internationale adverteerders en bureaus om in contact te komen met Europese media en technologie.

Screenforce over de bvA-Webinar over de aandachtseconomie

23-05-2024 | 12:06:00
Hoe en waar kun je de consument nog bereiken zodat jouw merk de aandacht krijgt waar je naar op zoek bent

Screenforce: Meer inzicht in tv-campagnedata via gratis tool

14-05-2024 | 09:27:00
Adverteerders meer inzicht geven in de ingekochte tv-campagnes en tv-data beter toegankelijk maken, dat is het doel van het TIP-Dashboard van Screenforce.

Cornélie Klercq-Bakker Marketing & Research Expert Screenforce

03-05-2024 | 11:34:00
Cornélie vervangt Tom van Hulst, die zich met zijn bedrijf Plus Communicatie op andere projecten gaat richten

[Screenforce] Zo profiteer je van sportsponsoring

23-04-2024 | 13:41:19
Hoe kun je als communicatieprofessional inhaken op sportevenementen zoaks het EK, de Tour de France of de Olympische Spelen? 
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.