Marketing Report
Organisaties bundelen krachten om van 1 juli een nationale vrije dag te maken nieuws

Organisaties bundelen krachten om van 1 juli een nationale vrije dag te maken

Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH ontwikkelen campagne met als doel om van 1 juli, ook wel bekend als Keti Koti of Dia di Abolishon, een nationale herdenking en feestdag te maken. 

De betrokken organisaties bundelen hun krachten om een signaal af te geven aan de overheid en werkgevers: de dag waarop we de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning. De gevolgen van het koloniale verleden werken namelijk nog altijd door in de huidige samenleving, denk aan institutioneel racisme. De organisaties maken daarnaast zichtbaar wat je op deze dag kunt doen: heri heri eten, je inlezen en herdenkingen bijwonen.

Groeiende steun voor 1 juli als nationale vrije dag

De roep om 1 juli als vrije dag klinkt elk jaar luider. In 2021 werd door Nederland Wordt Beter, The Black Archives en FunX een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer waarin werd gevraagd om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. De petitie is meer dan 62.000 keer ondertekend. De vier grote steden ondersteunden dit initiatief, net als regeringspartij D66. In de tussentijd besloot de gemeente Amsterdam excuses te maken voor het slavernijverleden. Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter: “Nederland is een land van tradities. Tegelijkertijd verandert de wereld waarin we leven continu. En nu steeds meer mensen zich bewust worden van de manieren waarop het koloniale verleden doorwerkt in het heden en de impact die dat voor veel mensen nog altijd heeft, vinden wij het niet meer dan logisch dat 1 juli een nationale vrije dag wordt.”

Beweging groeit: bedrijven geven vaker vrij op 1 juli

Tony’s Chocolonely was in 2020 het eerste bedrijf dat zijn werknemers vrij gaf op 1 juli, zodat ze die dag konden besteden om de afschaffing van de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren. En deze beweging groeit; steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld, zoals FunX en LUSH. Net als Tony’s geven ze hun werknemers tips en de mogelijkheid om mee te doen met 1 juli-activiteiten die worden georganiseerd. Tim de Broekert, communicatiespecialist bij Tony’s Chocolonely: “We hebben 1 juli uitgeroepen tot vrije dag voor alle Tony’s-medewerkers om het belang van deze dag te onderstrepen. We zijn blij dat steeds meer bedrijven dit ook doen en hopen dat nog meer zullen volgen. Als duidelijk signaal dat 1 juli een nationale vrije dag moet worden.”

Hoe vier je 1 juli?

Allereerst door vrij te nemen en de campagneboodschap aan je werkgever te laten zien. En dit te delen op social media met #1juli, zodat we samen de aandacht voor deze belangrijke dag vergroten. Nederlanders die vrij zijn, kunnen overal in het land terecht voor events, ook wordt de traditionele maaltijd heri heri uitgedeeld (een symbolisch gerecht dat tot slaaf gemaakten vroeger aten). Op www.ikneemvrijop1juli.nl zijn tips verzameld met boeken en podcasts om meer te leren over het slavernijverleden.

www.nederlandwordtbeter.nl

www.funx.nl

www.theblackarchives.nl

www.actie.degoedezaak.org

www.tonyschocolonely.com/nl

www.lush.com/nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.