Marketing Report
Outreach voorspelt: OOH groeit in 2024 met 3 tot 10 procent nieuws

Outreach voorspelt: OOH groeit in 2024 met 3 tot 10 procent

De verwachtingen voor 2024 zijn ronduit positief als het gaat om de bestedingen aan OOH, zo laat Outreach weten. De groei zal volgens de leden tussen de 3 en 10 procent liggen. Als de meter richting de 10 procent uitslaat kruipt het budget richting de 300 miljoen euro in 2024.

Outreach peilde de verwachtingen van een aantal leden over onder andere de bestedingen, regelgeving en AI en vat dit samen in een aantal voorspellingen. De groei wordt volgens de leden vooral aangejaagd door een groter aanbod, de verdere digitalisering en de introductie van het nieuwe BRO.

Aandeel digitaal naar 60 procent

Het aandeel digitaal zal verder toenemen. Op dit moment ligt dat rond de 55 procent, maar in 2024 gaat dat richting 60 procent en misschien nog wel iets meer. In het kielzog van digitaal zal programmatic zich ook blijven ontwikkelen, maar de hoge CPM-tarieven en vele afdrachten aan tussenpersonen remt de groei. Het succes van digitaal zit ‘m vooral in de uitbreiding van het aantal objecten en de hoge mate van flexibiliteit.

De groeiende belangstelling voor retailmedia zal ook voor OOH een positief effect met zich meebrengen. Wel klinkt de waarschuwing voor onder andere wildgroei van objecten, versnippering van campagnebudgetten en verlies van kwaliteit.

Vernieuwd BRO

In het tweede kwartaal van 2024 wordt het vernieuwde bereiksonderzoek voor buitenreclame gelanceerd. Ook hier zijn de verwachtingen hooggespannen. Het onderzoek is van hoogstaande kwaliteit en de aansluiting bij NMO zorgt er straks voor dat OOH eenvoudiger meegenomen kan worden in mediaplannen door gebruik te maken van crossmedia datasets. Dit komt de vergelijkbaarheid met andere mediumtypen ten goede en dan zal het massabereik van OOH nog eens extra goed zichtbaar zijn.

Het NMO wordt ook genoemd als het gaat om voorop lopen ten opzichte van het buitenland. De opzet van de gezamenlijke bereiksonderzoeken, met straks ook het nieuwe BRO, wordt gezien als state of the art.

Regelgeving als remmende factor

Een remmende factor op de groei van OOH kan zijn de veelal lokale regelgeving zoals bijvoorbeeld het verbod op reclame voor vlees, vis, vliegreizen en fossiele brandstof. Recent is daar ‘fast fashion’ bijgekomen.

AI en OOH

Ook is gevraagd naar de (toekomstige) rol van AI binnen OOH. Het merendeel ziet die rol in de hoek van (content)creatie, de ontwikkeling van campagneconcepten en het aanmaken van dynamische creatives op basis van tijdstip van de dag, profiel van de passanten of actuele gebeurtenissen. Minder bekend zijn de toepassingen voor targeting en personalisatie.

Ongeacht de toepassing van AI, de gemene delers met OOH zijn digitaal en data. Met de verdere ontwikkeling van het digitale deel van OOH zal het gebruik en de analyse van data alleen maar toenemen wat op termijn ook een groei van het gebruik van AI met zich mee zal nemen.

www.outreach.nl

Lees ook:

blowUP media lanceert twee LED-schermen in Rotterdam

29-02-2024 | 13:47:00
ALEX, het driezijdige digitale scherm van 21 m2 dat vanuit het plafond naar beneden komt, is geschikt voor multi-product of multi-feature advertising

Clear Channel en CS Digital Media winnen buitenreclame concessie openbaar vervoer Rotterdam

25-02-2024 | 16:10:00
Clear Channel en CS Digital Media hebben het buitenreclame account van RET gewonnen. Het is een van de grootste buitenreclameconcessies in Nederland. De gunning loopt tot met 2030

Netflix staat met Avatar op schermen en stickers in Amsterdamse metro

23-02-2024 | 11:20:48
De streamingdienst doet dat in samenwerking met reclame-exploitant CS Digital Media en display expert YPOS.

Key ontwikkelt launch van Weerproof : eigenwijs met een rauw randje

21-02-2024 | 10:50:00
Key Agency was verantwoordelijk voor het opzetten van het message house, het bouwen van de website en het creëren van de campagne

[SWOT24] Kees Wilbrink: OOH wordt een onmisbare schakel in de mediaplanning

20-02-2024 | 11:35:00
In de rubriek [SWOT24] maken bepalende spelers een SWOT analyse van de buitenreclamebranche. Aan het woord is Kees Wilbrink, CCO van Ocean Outdoor NL

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.