Plannen aankomende regering: 100 miljoen weg bij NPO, focus op innovatie; btw dagbladen/tijdschriften hoger

Plannen aankomende regering: 100 miljoen weg bij NPO, focus op innovatie; btw dagbladen/tijdschriften hoger

De plannen van de aankomende regering van PVV, VVD, NSC en BB zijn bekend. Een bezuiniging op de NPO, hoger btw-tarief dagbladen en meer geld voor innovatie.

100 miljoen bezuinigen bij de NPO

100 miljoen euro willen de vier partijen bezuinigen op het budget van de NPO in het kader van een hervorming.

Die hervorming zal volgens het akkoord zo moeten worden vormgegeven zodat de journalistiek inclusief het veelzijdig aanbod kwalitatief hoogwaardig vormgegeven en gewaarborgd wordt. De vier partijen willen dat transparantie en toekomstbestendigheid van kosten voorop staan en het besluitvormingsproces wordt gestroomlijnd.

Behoudens een focus op digitalisering en het bereiken van een jong publiek, is niet opgenomen hoe deze doelstellingen moeten worden gerealiseerd. Ook is niets opgenomen over meer (of minder) mogelijkheden voor de Ster die thans alleen voor non-profit instellingen online en bij NPO Start reclame mag verkopen.

De 100 miljoen euro bezuinigen is een duidelijk compromis: PVV wilde de hele NPO wegbezuinigen, VVD wilde 400 miljoen bezuinigen, NSC wil een tv-net ten behoeve van digitalisering afschaffen en BBB wil een focus op regionalisering.

Btw kranten en tijdschriften omhoog; bioscopen blijft gelijk

De btw voor alle culturele goederen en diensten wordt verhoogd van 9 naar 21 procent. Bioscopen en dagrecreatie worden uitgezonderd. Zowel online als papieren abonnementen op dagbladen, weekbladen en tijdschriften worden daardoor duurder. De aankomende regering denkt daarmee 300 miljoen euro op te halen.

Tegen buitenlandse partijen?

Het regeerakkoord vermeldt ook de opmerking dat de ACM meer instrumenten krijgt om te voorkomen dat (online) aanbod van nieuws nog verder verschraalt en/of in buitenlandse handen valt.

Belangrijke (nieuws)mediabedrijven als DPG Media (België), RTL Nederland (Duitsland met zetel in Luxemburg), Mediahuis (België), Roularta Media (België) en anderen zijn thans niet in Nederlandse handen.

PVV, VVD, NSC en BBB willen dat bekeken wordt of bij de toepassing van de Mededingingswet ook de waarborg van de kwalitatieve pluriformiteit van het Nederlandse media-aanbod in de beoordelingscriteria betrokken kan worden.

Innovatie

Het valt op dat het woord innovatie veel voorkomt in het regeerakkoord. Het groeifonds wordt gefaseerd afgeschaft. Wel krijgt InvestNL 1 miljard euro extra en wordt gezien als belangrijk middel voor investeringen in innovatie. Ook komt er een apart innovatieprogramma voor robotisering gericht op het besparen van arbeidskrachten.

www.regering.nl

www.rijksoverheid.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

NMO Print & Merken Monitor: Een kwart van de krantenlezers leest digitale editie

14-06-2024 | 17:18:00
Ruim een kwart van de 4,6 miljoen dagelijkse krantenlezers leest inmiddels de digitale versie van de krant.

Nielsen: Bioscoop stijgt hard, totale NL-mediabestedingen naar 6 miljard euro

14-06-2024 | 11:50:00
De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2023 met 3,5 procent gegroeid tot 6,03 miljard euro. In absolute bedragen noteerde digital de grootste groei met 157 miljoen euro, een toename van 4,7 procent

[Interview] Madelon Fortuin over het digitaal bereik in NRC en digital only adverteren

11-06-2024 | 16:41:00
NMO is onlangs begonnen met het in kaart brengen van de bereikcijfers voor de digitale versies van de dagbladen. Mediahuis NRC blijkt met NRC 90 procent extra bereik te geven boven de papieren krant doordeweeks en 58 procent extra bereik in het weekend

[Vacatures] Mediahuis zoekt een Sportverslaggever Schager Courant en Helderse Courant

10-06-2024 | 09:50:00
Mediahuis is per direct op zoek naar Sportverslaggever Schager Courant en Helderse Courant

Bereik digitale versie kranten voortaan door NMO gerapporteerd

07-06-2024 | 09:51:00
NMO is gestart met het publiceren van het bereik van de digitale versie van dagbladen. NMO doet dit onder de noemer gemiddeld bereik editie print + digitale replica
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.