Marketing Report
Radiozender Kink procedeert tegen minister over Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4All nieuws

Radiozender Kink procedeert tegen minister over Talpa Network, Mediahuis Radio en Radio4All

Radiozender Kink is juridische procedures gestart tegen de demissionair minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat gestart over de veiling van radiofrequenties en de vergunningverlening aan de radiostations van Talpa Network (Radio 538, Sky Radio en Radio 10), Mediahuis Radio (100% NL en Radio Veronica) en Radio4All. Dit melden diverse betrouwbare bronnen aan Marketing Report. Paul Römer, Managing Director radio en televisie bij Talpa Network alsmede Giel Beelen, creatief directeur bij Radio4All bevestigen de procedures.

Jan Hoogesteijn, algemeen directeur van Kink wilde in eerste instantie geen commentaar geven, net als Mediahuis Radio. In februari 2024 staat een (eerste) zitting bij de bestuursrechtbank Rotterdam op de rol. Jan Hoogesteijn heeft na het verschijnen van dit artikel alsnog een reactie gegeven (zie onderin).

Procedures

De procedures zouden betrekking hebben op de veilingprocedure en de beoordelingen door Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) die namens de inmiddels demissionaire minister de verdeelprocedure van landelijke commerciele FM- en DAB+-frequenties heeft uitgevoerd. De gronden van de procedures op basis waarvan Kink meent een punt te hebben, zijn niet helemaal duidelijk, maar worden wel ernstig bekritiseerd.

RDI heeft niet gereageerd op vragen van Marketing Report omtrent de bezwaarprocedures. Kink deed mee aan veiling van landelijke FM- en DAB+-frequenties maar bood te weinig, waardoor het vroegtijdig moest afhaken. Eerder werd in september 2022 een handhavingsverzoek bij de Rijksdienst Digitale Infrastructuur over vermeende niet toegestane verbondenheid tussen het toenmalige RadioCorp (thans Mediahuis Radio) en Talpa Network afgewezen (dat had betrekking op One Media Sales, de reclameverkoopmaatschappij en een toenmalige uitstaande lening tussen beide partijen).

Paul Römer, Managing Director radio en televisie voor Talpa Network: "Het klopt dat Kink een aantal procedures heeft lopen. Het verbaast ons al een tijdje dat Jan Hoogesteijn het geld van zijn aandeelhouder (Leon Ramaker, red.) op deze manier verbrandt. Natuurlijk is het ieders recht om op te komen voor jezelf, als je denkt dat je benadeeld wordt. Maar de procedures zoals wij die zien, hebben geen enkele grondslag in de realiteit, het lijkt een spookjacht gebaseerd op onzinnige conspiracy-achtige veronderstellingen. Het kost ons een hoop tijd en geld, en niet alleen ons maar ook andere instanties zoals de RDI."

"Dankzij Kink is de veiling er gekomen. Zij hebben meegedaan en zijn in een vroeg stadium afgehaakt, zoals te verwachten was. Nu tonen ze zich achteraf een beetje een zure verliezer door opeens de gang van zaken ter discussie te stellen. Het doel van dat alles is bovendien onduidelijk. Maar zoals gezegd, zij maken gebruik van de wegen die het bestuursrecht hen geeft en dat is hun goed recht. Zolang ze daar geld en aandacht aan willen besteden moeten ze dat vooral zo doen."

Giel Beelen bevestigt aan Marketing Report dat er juridische procedures bij de demissionair minister (RDI) omtrent de vergunning van Radio4All lopen die door Kink zijn aangespannen. Die staan los van de procedures omtrent Mediahuis Radio en Talpa Network, ook al is het doel gelijksoortig: ontneming van de vergunningen. Over de argumenten die Kink daarbij heeft aangedragen kan Giel Beelen niet veel zeggen, mede omdat die niet bij het takenpakket van de creatief directeur zijn belegd, maar bij eigenaar Joost Zuurbier. Ook kreeg Radio4All vragen over de lengte en inhoud van de korte nieuwsbulletins die Radio4All uitzendt. 

De vergunningen van alle commerciele radiostations verplichten radiozenders om elk uur tussen 07:00 en 23:00 uur ten minste eenmaal per uur op het hele uur een programmaonderdeel is opgenomen dat geheel bestaat uit nieuws uit te zenden. Hoe dit moet worden ingevuld en de lengte hiervan, staat niet gedefinieerd in de vergunning. Giel Beelen zegt eerst open te hebben gestaan om Kink zendtijd te geven op zijn radiozender, maar met de opstelling van Kink tegen Radio4All is dat volgens de creatief directeur niet aan de orde.

Kink

Jan Hoogesteijn, algemeen directeur van Kink reageerde na het verschijnen van dit artikel alsnog.

Jan Hoogesteijn: "Paul Römer wil het heel graag, maar hij krijgt ook nu niet het laatste woord, want dat is aan de onafhankelijke rechter. Het lijkt een herhaling van vorig jaar te worden toen Paul Römer en zijn zeer naaste collega’s van het voormalige RadioCorp (thans Mediahuis Radio, red.) tegen beter weten in maar bleven beweren dat er geen FM-veiling zou komen. Al hun argumenten zijn toen één voor één door de bestuursrechter onderuitgehaald en later nog eens bevestigd in hoger beroep. Aan de onzekere reactie van Paul Römer te horen, is de kans groot dat dat nu ook weer gaat gebeuren in deze zaken."

www.kink.nl

www.rijksoverheid.nl

www.rdi.nl

www.talpanetwork.com

www.mediahuis.com

 

Lees ook:

Kink bezat twee geheime uitzendlicenties van het Commissariaat voor de Media

23-01-2024 | 10:11:13
Een uitzendlicentie van het Commissariaat voor de Media was een voorwaarde om mee te mogen doen aan de FM/DAB+-frequentieveiling

[DutchMedia Podcast]: Kink op FM, Paramount, staatssecretaris, Talpa Network, Ad Alliance en meer

16-01-2024 | 18:49:00
David de Jong en Taco Jelgersma maken DutchMedia Podcast. In deze podcast gaan zij in op actuele onderwerpen uit de wereld van media, marketing en telecom

Kink per 23 januari 2024 op FM in de Randstad; Radio Decibel gaat online verder

12-01-2024 | 13:30:00
iKink zal per dinsdag 23 januari 2024 via FM uitzenden via frequenties in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam, Den Haag waar thans Radio Decibel op te horen is

Radionieuws: Sublime wijzigt, Kink 90s vervangt K-Rock en meer wijzigingen bij Mediahuis Radio

01-12-2023 | 12:26:00
Het alternatieve radiostation Kink is gestart met het themastation Kink 90s waar alternatieve muziek uit de jaren ’90 te horen is via DAB+ en internet. De radiozender vervangt de radiozender K-Rock die met non-stop classic rockmuziek op 29 maart 2022 van start ging op DAB+ en internet

Kink onderhandelt over overname FM-zenders van Decibel in Randstad

24-10-2023 | 15:16:00
De alternatieve radiozender Kink onderhandelt met de eigenaar van de FM-frequenties van radiozender Decibel met als doel om Kink daarop te laten uitzenden. Dit heeft Marketing Report vernomen van verschillende onafhankelijk van elkaar staande bronnen
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.