Marketing Report
Reacties DPG Media/RTL Nederland: bvA kritisch positief, NVJ bezorgd, Talpa Network positief nieuws

Reacties DPG Media/RTL Nederland: bvA kritisch positief, NVJ bezorgd, Talpa Network positief

Uit reacties blijkt dat de markt volledig verrast is over de aangekondigde overname van RTL Nederland door DPG Media. bvA reageert positief kritisch, de NVJ vreest een te grote machtspositie van DPG Media, terwijl Talpa Network wijst op de nodige consolidatie.

Adverteerders positief kritisch

bvA, de brancheorganisatie van adverteerders is positief kritisch over de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media. bvA stelt dat het belangrijk is  dat er in Nederland een pluriform medialandschap met voldoende mogelijkheden voor adverteerders is en behouden wordt. bvA wijst erop dat door consolidatie van elkaar aanvullende partijen een sterker nationaal aanbod van reclameruimte gerealiseerd kan worden met voordelen voor merken op het gebied van doelgroepbereik, brand safety, meetbaarheid en transparantie.

bvA kijkt uit naar het crossmediale aanbod dat de combinatie DPG Media/RTL Nederland kan ontwikkelen.

Tegelijk wijst bvA er op dat het belangrijk is dat er gezonde concurrentie op de Nederlandse mediamarkt blijft, met voldoende keuzemogelijkheden voor adverteerders en verantwoorde tarieven. Net als bij eerdere gelegenheden zal bvA de mogelijke effecten van de overname op de marktsituatie kritisch en grondig onderzoeken om namens de bvA-leden onze visie hierop actief onder de aandacht brengen bij de ACM en andere betrokken partijen.

RTL Nederland kondigde aan dat het reclamebeleid en de aangekondigde tarieven voor geheel 2024 dezelfde zullen blijven, ook na eventuele effectuering van de overname.

NVJ bezorgd

De  Nederlandse  Vereniging van Journalisten (NVJ) geeft aan op zeer onplezierige wijze verrast te zijn en vreest impact op journalistiek niveau. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: "Het heeft onvermijdelijk grote impact op journalistiek niveau, omdat de nieuwstitels van RTL Nederland en DPG Media nu al een zeer groot gedeelte van het Nederlandse publiek bereiken. Het vergroot de machtspositie van een nu al dominante speler in het Nederlandse journalistieke medialandschap en heeft zowel op redactioneel niveau, voor onze leden, als voor het publiek grote gevolgen."

De NVJ geeft aan in contact te zullen treden met de ACM die de overname zal moeten beoordelen. Ook zegt de NVJ met het Commissariaat voor de Media in contact te treden, waarvan de  NVJ onterecht aangeeft dat die bij de overname een rol speelt. De uitzendlicenties van de zenders van RTL Nederland (en Videoland) zijn in het Groothertogdom Luxemburg ondergebracht.

Thomas Bruning: "De voorgenomen overname maakt de onderhandelingspositie van freelancers en toeleverende mediabedrijven nog kwetsbaarder. Helaas is de journalistiek inhoudelijke toets iets dat tot op heden ontbreekt in de beoordeling vanuit de ACM. Het is dus hoog tijd dat ook de politiek hier kritisch naar kijkt. In dat verband  benadrukken het belang van de aanstaande wetgeving op Europees niveau, de European Media Freedom Act, die juist als het gaat om dit soort overnames scherpe randvoorwaarden wil stellen."

ZIGT

De voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media komt niet als een verrassing. Direct na het niet doorgaan van de overnameplannen van Talpa Network door RTL Group was dit al één van de mogelijke toekomstige scenario’s. Voor adverteerders én bureaus is het in elk geval fijn dat er dit jaar (2023) en volgend jaar (2024) gegarandeerd niks verandert in het commercieel beleid en gemaakte afspraken. En voor volgende jaren kan het in potentie een slag in efficiëntie en crossmediale effectiviteit opleveren.

De ACM gaat zich weer over dit dossier buigen. Waar de ACM de vorige keer met name keek naar de machtspositie binnen het mediumtype tv bij de mogelijke overname van Talpa Network destijds, was het betoog van RTL Group juist dat de ACM moest kijken naar een bredere markt, omdat adverteerders bijvoorbeeld ook veel geld brengen naar bijvoorbeeld Google (Alphabet) en Meta (Facebook/Instagram).

Nu zou het met DPG Media samen juist een grotere machtspositie krijgen in de hele mediasector, maar natuurlijk niet binnen het mediumtype tv. Kortom, ik denk dat het argument van DPG Media en RTL Group nu juist andersom is, dat het in de positie op tv niet veel verandert. Benieuwd of de ACM daar dan ook nog steeds zo naar kijkt, of nu toch de gehele media markt meeneemt in de overweging.

Voor de mensen bij RTL Nederland lijkt dit een fijnere optie dan de toen voorgestelde overname van Talpa Network. RTL Nederland zou binnen DPG een aparte divisie moeten worden en tv en online video zat natuurlijk nog niet (of in het geval van online video beperkt) in het portfolio bij DPG Media in Nederland. De hoeveelheid dubbele banen en daarmee kans op een behoorlijke reorganisatie is nu kleiner dan in de situatie met Talpa Network destijds.

Talpa Network

Concurrent Talpa Network geeft aan dat de overname an sich niet verrassend is. Volgens het mediabedrijf van John de Mol, heeft het bedrijf altijd aangegeven dat consolidatie nodig is in het Nederlandse medialandschap. De snelheid waarmee RTL Group RTL Nederland verkoopt, verrast Talpa Network wel. Talpa Network die onder  meer bepaalde content via Videoland aanbiedt zegt met zowel DPG Media als RTL Nederland altijd een goede werkrelatie te hebben gehad en verwacht die in de toekomst te kunnen doorzetten.

Ster niet verrast en positief

Frank Volmer, algemeen directeur van de Ster, het reclameverkoopbedrijf van NPO-zendtijd: "De overname van RTL Nederland door DPG Media is heel logisch en natuurlijk niet onverwacht. Iedereen die zich verzet heeft tegen de overname van Talpa Network door RTL Group zal zich nu wel even achter de oren krabben. ACM zal deze combinatie waarschijnlijk goedkeuren, terwijl er veel meer marktkracht vanuit gaat. Enfin ik vind het helemaal geen probleem maar dat vond ik de combinatie RTL Nederland en Talpa Network ook niet.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal na een melding moeten beoordelen of er vergunning nodig is voor de overname en of nader onderzoek nodig is, of dat de overname vrij vlot kan worden toegestaan. DPG Media en RTL Group verwachten dat de overname medio 2024 kan worden gerealiseerd.

www.rtl.com

www.rtlnederland.nl

www.dpgmedia.nl

www.nvj.nl

www.acm.nl

www.talpanetwork.com

www.bva.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Blauw Gras (ACE) ontwikkelt campagne-app RTL Nieuws & Entertainment

22-04-2024 | 15:19:00
Blauw Gras (ACE) heeft voor en met RTL Nederland de campagne ontwikkeld voor de vernieuwde app van RTL Nieuws & Entertainment. De campagne wordt gevoerd via tv, abri's en online

Hé wat leuk! Een bericht van... Sven Sauvé!

15-03-2024 | 10:37:00
Het gaat goed met Team RTL! Vandaag zijn de jaarcijfers van ons bedrijf bekendgemaakt en die hebben gelukkig al onze verwachtingen overtroffen

Thomas Rabe (RTL Group): Fremantle blijft kernbedrijf en volop actief in Nederland

14-03-2024 | 10:13:00
Fremantle blijft een kernbedrijf van RTL Group en volop actief in Nederland, ook als RTL Nederland verkocht is aan DPG Media. Dit stelde Thomas Rabe in antwoord op vragen van Marketing Report over de jaarcijfers van RTL Group

RTL Nederland 2023: lagere resultaten bij licht lagere omzetten; herstel in tweede half jaar

14-03-2024 | 08:54:00
RTL Nederland heeft in 2023 620 miljoen euro omzet gedraaid. Dat is 2,5 procent lager dan 2022. Het aangepaste ebitda-resultaat daalde met 9,9 procent naar 145 miljoen euro

Screenforce Jaarrapport 2023

12-03-2024 | 12:44:00
In 2023 zijn de bestedingen in de tv-reclamemarkt met 5,6 procent gedaald naar 922 miljoen euro. De spotbestedingen dalen daarbij met 7,0 procent naar 811 miljoen euro. De bestedingen via online videoplatforms stegen
 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief