[Recensie] Bas Vlugt: Alles voor de sport - Frank van den Wall Bake

[Recensie] Bas Vlugt: Alles voor de sport - Frank van den Wall Bake

En het is weer tijd voor een recensie. Leuk! Dit keer over Alles voor de sport, een biografie over Frank van den Wall Bake, de grondlegger van professionele sportsponsoring in Nederland, geschreven door Leo Aquina.

Eerst even het boek zelf, als product. Dat zal niet de geschiedenis ingaan als gemaakt door de grondlegger van de professionalisering van het schrijven van biografieën in Nederland. 

De titel slaat op niets. Het is een frame; Van den Wall Bake zou alles hebben gedaan voor de sport zelf. Dat is natuurlijk onzin. Wat wel hout snijdt, is dat als je met sponsoring de focus houdt op de sport en het welbevinden van de sporters je als sportmarketeer duurzaam succesvol kunt zijn in een wereld die aanvankelijk werd gedomineerd door cowboys. Dat is in één zin het succes, de innovatie, de professionalisering die Van den Wall Bake heeft neergezet.

Het boek ziet er niet uit. De foto van Frank op de cover is onscherp, heel lelijk uitgesneden tegen een amorfe mensenmassa in een sportstadion. Als je dit als je eerste werkstukje inlevert op de grafische opleiding, word je meteen van school getrapt.

Dat samen sluit dan wel weer goed aan bij hoe het boek is gedrukt. Op enig moment in het proces moet iemand hebben gezegd: doe maar zo goedkoop mogelijk. 

De fotografie in het boek is meer dan verschrikkelijk, met als dieptepunt een foto van René Ruitenberg die tijdens de Elfstedentocht van 1997 zogenaamd belt met een mobiele telefoon - het is niet veel meer dan een blauwe vlek.

In die zin heeft Alles voor de sport de uitstraling van een boekje dat je maakt voor als oma 80 wordt, hoewel ik me realiseer dat ik hiermee half knutselend Nederland beledig.

En dan de inhoud van het boek.

Die is best wel leuk.

Tenminste, als je iets te weten wilt komen over het professionele leven van Frank van den Wall Bake. En niet zozeer over sportsponsoring zelf. Er zit hoegenaamd geen theorievorming in het boek. Dat is dan weer teleurstellend. Als nou iemand licht kan schijnen op de ROI van sportsponsoring, is het Van den Wall Bake wel.

Maar bij de vele gesloten deals blijft het bij hoeveel miljoenen de sponsors erin stoppen. Nergens een woord over hoeveel miljoenen de sponsors eruit halen.

In het boek wordt geclaimd dat Van den Wall Bake van sportsponsoring meer heeft gemaakt dan een hobby van de baas. Die claim wordt voor mij niet overtuigend onderbouwd. Kijk naar hoe Jumbo het machtigste wielerteam ter wereld bouwde en toen dat er na vele jaren investeren eenmaal stond en het oogsten kon beginnen, zich terugtrok. Dat valt toch heel lastig los te zien van de neergang van Jumbo-topman Frits van Eerd. Met het beëindigen van de jarenlange sponsoring van Max Verstappen is het nog duidelijker: dat was een persoonlijke vriend van Van Eerd. Dat ademt toch allemaal duidelijk niets anders dan hobby van de baas.

Waar was ik ook alweer? O ja, dat het een best wel leuk boek is.

Dit vind ik dus leuk: dat je ziet hoe de ondernemer Van den Wall Bake door de decennia heen opereert en hoe je dat 1 op 1 op universele regels voor ondernemen kunt leggen.

Van den Wall Bake blufte zich de business in. Hij ontvang wat zijn eerste grote klant SPA zou worden in een niet-bestaand kantoor met niet-bestaande medewerkers. Fake it until you make it.

Van den Wall Bake is de bedenker van de PTT Telecompetitie. En het Holland Heineken House. Creatieve ideeën waarvoor duidelijk de 1111-regel geldt. Iedereen had dit kunnen verzinnen, maar wat er nodig is voor de realisatie van leuke ideeën, dat is waarop een ondernemer als Van den Wall Bake het verschil maakt.

Kom je afspraken na. Wees op tijd. Wees transparant. Kortom: Doe wat je zegt en zeg wat je doet.

Tegeltjeswijsheid die je een heel eind kan brengen.

Een van de interessantste dingen in het boek betreft de verkoop van Trefpunt, het sportmarketingbedrijf van Van den Wall Bake aan Young & Rubican in 2000. 

Het is een klassiek overnameverhaal zoals wij er in onze business zoveel van kennen. Trefpunt = Van den Wall Bake. Rond en na de verkoop blijft hij zich veel te veel met het bedrijf bemoeien, hij krijgt ruzie met zijn opvolger, start een eigen consultancy, een aantal oude klanten stapt over en uiteindelijk wordt wat dan Trefpunt-PRISM heet in 2017 opgeheven.

Triple Double is inmiddels de grote naam in sportsponsoring. Het siert Bob van Oosterhout dat hij zich in de biografie over Van de Wall Bake bescheiden opstelt.

Niet zo heel erg leuk om jouw levenswerk ten onder te zien gaan. Wel boeiend om te lezen.

En dan nog het benoemen waard: de samenwerking met Jan Driessen (Aegon), een rechtszaak tegen AkzoNobel en het gezeur van Johan Cruijff bij sponsordeals met Ajax - want zijn foundation kreeg je als sponsor altijd ongevraagd door je strot geduwd.

En tot slot nog dit: heb je iets te communiceren aan het Nederlandse volk, dan doe je dat in De Telegraaf. Interessant.

Aan het eind van het boek staat een 13 pagina's lang interview met Van den Wall Bake. Dat prima interview maakte voor mij het lezen van het boek de moeite waard.

* De 1111 regel. Je krijgt 1 punt voor een briljant idee; 10 punten voor het uitschrijven van het idee; 100 punten voor het businessplan en 1000 punten voor de eerste betalende klant. Ergo: iedereen verzint weleens wat.


Bas Vlugt is oprichter van Marketing Report

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Column] Bas Vlugt: Het einde van Freedom of Commercial Speech

05-05-2024 | 18:08:00
Het eerste interview dat ik deed was met Albert Winninghoff. Een legende in het vak, ik had dat toen nog niet helemaal door

[Column] Bas Vlugt: Wakker liggen van 2024

11-04-2024 | 22:28:00
Ik woon al meer dan twintig jaar in Haarlem. Toen wij hier vanuit Amsterdam kwamen wonen, woonde hier in de straat een gepensioneerde man die lithograaf was geweest

[Recensie] Bas Vlugt: Bergen liegen niet, van Dorkas Koenen

04-03-2024 | 13:51:00
Het is alweer de tweede keer in korte tijd dat ik een recensie schrijf over een voor ons vakgebied interessant boek. Na eerder dit jaar het controversiële De Belg van Mark Koster nu dan Bergen liegen niet van Dorkas Koenen

[Recensie] Bas Vlugt: De Belg van Mark Koster; een juice show

08-02-2024 | 22:35:00
Voor ik deze recensie begin eerst een disclaimer. Marketing Report werkt met tal van sponsors - die noemen wij partners. Mediabedrijven die in het boek De Belg worden beschreven, zoals DPG Media en Mediahuis zijn beide partner bij Marketing Report

[Column] Bas Vlugt: Charelle Akihary wint Koffiedik Kijken 2024 met twee vingers in de neus

12-01-2024 | 14:12:00
Omdat het jammer is om een heel jaar te wachten op wie er achteraf de winnaar blijkt te zijn van dit jaar en om ook de organisatie niet onnodig in de wielen te rijden, start Marketing Report een nieuwe traditie: wij voorspellen de winnaars al de dag erna

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.