RTL Nederland en Talpa Network starten met adressable reclame op televisie

RTL Nederland en Talpa Network starten met adressable reclame op televisie

Addressable reclame zal bij de zenders van RTL Nederland en Talpa Network (onder voorbehoud) rond 17 juni 2024 grootschalig beschikbaar komen. Dit blijkt uit navraag van Marketing Report bij de betrokken partijen. De addressable reclame is alleen via het vaste netwerk van VodafoneZiggo te zien. Na de aankondiging in de zomer 2023 hebben vooral trials plaatsgevonden, waaronder in december 2023 een grote pilot van de Nationale Postcodeloterij. Bij Ad Alliance (RTL Nederland) valt het fenomeen addressable reclame onder Team Early.

Ontdubbelen

Partijen hadden nog geen oplossing gevonden voor het ontdubbelen van landelijke reclames en addressable reclame bij het NMO Kijkonderzoek. Anders zou bijvoorbeeld bij de inzet van addressable reclame onterecht een afrekening volgen voor landelijke reclames die bereik missen door het window van addressable reclame. NMO, Kantar, PMA, bvA, Ad Alliance en Talpa Network werken samen aan een methode om die informatie inzichtelijk te maken voor mediabureaus en adverteerders.

NMO heeft desgevraagd aan Marketing Report aangegeven dat er geen issues zijn endat ze bezig zijn met de implementatie, waarbij de lancering op 17 juni gepland is.

Watermarking

In een eerdere aankondiging werd gemeld dat via watermarking (signaal in de commercial) de addressable spot herkend kan worden en er zo over gerapporteerd kan worden. Op die manier kunnen spotjes die ingekocht zijn op basis van GRPs onderscheiden worden van spotjes die ingekocht zijn op basis van CPM.

Definitieve start

Bij de implementatie van het NMO-systeem gaat het brede commerciële aanbod bij beide aanbieders volledig live. Ad Alliance biedt onder de vlag van Team Early al enige tijd addressable reclame op de RTL Nederland-zenders die de (eigen) promo's vervangt op de plek van de landelijke reclame van dezelfde adverteerder. Bij de aankondiging was gemeld dat addressable reclame ook bij replay tv beschikbaar zou komen. Bij Videoland is er (vooralsnog) geen addressable reclame mogelijk.

Alleen VodafoneZiggo

De addressable reclames zijn alleen mogelijk bij de Mediabox Next en Next Mini van VodafoneZiggo die in 2,1 miljoen huishoudens staan. Alleen klanten die toestemming hebben gegeven voor persoonlijke aanbevelingen kunnen de addressable reclames zien. KPN, dat in 2018 een pilot uitvoerde, doet sinds februari 2021 niet meer aan het fenomeen addressable tv.

www.adalliance.nl

www.rtl.nl

www.talpanetwork.com

www.vodafoneziggo.nl

www.nationaalmediaonderzoek.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Fremantle Nederland: DPG Media krijgt belang van 49 procent

14-06-2024 | 17:01:00
Fremantle Nederland komt – indien de overname van RTL Nederland door DPG Media door de ACM na een vergunningsaanvraag wordt toegestaan – voor 49 procent in handen van DPG Media

ACM publiceert openbare versie afwijzing overname RTL Nederland door DPG Media

14-06-2024 | 13:24:00
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de openbare versie gepubliceerd van de beslissing tot afwijzing van de meldingsaanvraag van DPG Media voor het mogen overnemen van RTL Nederland

Nielsen: Bioscoop stijgt hard, totale NL-mediabestedingen naar 6 miljard euro

14-06-2024 | 11:50:00
De netto mediabestedingen in Nederland zijn in 2023 met 3,5 procent gegroeid tot 6,03 miljard euro. In absolute bedragen noteerde digital de grootste groei met 157 miljoen euro, een toename van 4,7 procent

[Vacatures] Media Reverse zoekt een Media Consultant

13-06-2024 | 13:09:00
Media Reverse is per direct op zoek naar Media Consultant - Hilversum

EUIPO-studie: 12 procent EU-burgers en 15 procent Nederlanders kijkt illegaal sport

12-06-2024 | 16:45:00
15 procent van de Nederlanders, 31 procent van de Nederlandse jongeren (15-24-jarigen) en 12 procent van de EU-burgers heeft illegale online streamingdiensten gebruikt om sport te bekijken
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.