Marketing Report
RTL Nederland: investeert fors in drama, Videoland en lineaire RTL-zenders nieuws

RTL Nederland: investeert fors in drama, Videoland en lineaire RTL-zenders

RTL Nederland investeert volop in Nederlandse content voor zijn VOD-platform Videoland en zijn lineaire RTL-zenders. Met die boodschap alsmede de boodschap midden in de maatschappij te staan op alle platformen, kwam RTL Nederland tijdens het RTL Content Event in het Amsterdamse Bos.

Hoofd en hart met veel eigen product

Peter van der Vorst, directeur content bij RTL Nederland benadrukte in zijn toespraak dat RTL Nederland kijkers in hoofd en hart raakt. Peter van der Vorst: “We laten ze genieten, weg zwijmelen, lachen, huilen van ontroering en brengen ze op het puntje van hun stoel van de spanning. Even ontsnappen aan de soms harde werkelijkheid. Wij willen met een positief geluid invloed hebben op de gemoedstoestand. We maken ons hard voor een positieve ervaring.

Elk jaar brengen we op onze platformen zo’n 130 verschillende puur Nederlandse titels en zo’n 25 tot 30 procent van dat aanbod is elk jaar volledig nieuw. We laten zien dat die strategie van investeren in vernieuwing en risico’s durven nemen, werkt. Onze lineaire zenders zijn in onze belangrijkste doelgroep (25-54 jarigen) gestegen naar een recordmarktaandeel van 34,7 procent hoger dan ooit in ons bestaan.”

Verder zei de directeur content dit seizoen geïnvesteerd te hebben in 35 originals, waarbij het om 35 keer risico lopen gaat: vernieuwing gaat nooit zonder risico, comfort is de vijand van de progressie zo benadrukte hij. Op 30 juni 2023 telde Videoland 1,268 miljoen abonnees.

RTL Nederland wil met Videoland Netflix verslaan

Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland zei bij zijn aantreden in juli 2017 dat het als doel had de positie te versterken ten opzichte van internationale partijen. Tijdens zijn presentatie gaf hij aan graag de nummer één te wilen worden met Videoland en daarmee Netflix te willen verslaan. Hij noemde het uniek in Nederland en Europa dat Videoland als lokale speler zo succesvol is.

De CEO van RTL Nederland garandeerde dat de technologische disruptieve snelheid harder zal gaan. Ook de impact van kunstmatige intelligentie op de maatschappij benoemde hij als ongekend, waarbij RTL Nederland die op een verantwoorde manier wil inzetten en vormgeven.

Sven Sauvé: “In een constant veranderend internationaal speelveld wil ik met RTL en Videoland een sterk lokaal geluid zijn: voor de Nederlandse consument, voor onze makers, onze journalisten, onze adverteerders, onze partners en onze talenten, zowel voor als achter de schermen. We rammelen al 34 jaar aan de status quo. En daar stoppen we niet mee. De combinatie van de beste talenten, gezond ondernemerschap, een flinke portie lef en ongekende creativiteit, garandeert onze toekomst.”

Omzet

Alhoewel RTL Nederland in 2022 een recordprestatie leverde in omzet en operationeel resultaat, daalden beiden in de eerste helft van 2022. Dit komt deels door het aangekondigde einde van de online gokreclames op televisie en een algeheel verslechterende economische situatie en teruglopende lineair kijken. RTL Nederland compenseert dit deels met Videoland. Hoe de tweede helft van 2023 er uit komt te zien, kon RTL Nederland nog niet aangeven aangezien de meeste omzet in de laatste drie maanden wordt geerealiseerd.

Verantwoordelijkheid

Tijdens de presentatie maakte RTL Nederland verder duidelijk vanuit een gevoelde verantwoordelijkheid content te maken. De gedachte van mensen aan het denken te willen zetten, een positieve houding, een echt gesprek, met echt  luisteren naar elkaar, meningen op basis van feiten, aandacht voor woningnood, veiligheid en discriminatie en niemand uit willen sluiten door iedereen gehoord te laten voelen in de thema’s die worden aangesneden, van het  nieuws tot alle programma’s.

Midden in de samenleving

RTL Nederland wil aldus de talk of the town zijn, authentiek en relevant, midden in de samenleving.

Ellen van den Berghe, Chief Marketing Officer bij RTL Nederland: “Programma’s die resoneren bij onze kijkers. We investeren letterlijk alles in de Nederlandse consument. Zij zijn onze enige prioriteit. Nu we met Videoland als streaming platform volwassen worden, bereiken we een miljoenenpubliek met origineel kwalitatief drama, realityseries, documentaires, live sportwedstrijden en concerten, kinderseries en true crime. Verhalen waar Nederland niet over uitgepraat raakt.”

Videoland

Bij Videoland zal eind oktober 2023 de door John van den Heuvel gemaakte documentaire De Biecht Van Joran van der Sloot te zien zijn. Ook komt Videoland in december 2023 met Caroline waarin Caroline  van der Plas van de BoerBurgerBeweging gevolgd is sinds de val van Rutte IV door Jair Ferwerda.  

Videoland investeert behoorlijk in drama waaronder een zesde seizoen van Mocro Maffia inclusief de prequel film Mocro Maffia: Taxi. De crime-serie Sleepers krijgt een tweede seizoen.

Vanaf 14 november is de op een boek van Peter R. de Vries (1994) gebaseerde serie Een moord kost meer Levens te zien.  In het voorjaar 2024 is de zesdelige dramaserie Maxima te zien die gaat over Maxima Zorreguieta toen ze (toen) prins Willem-Alexander leerde kennen en is gebaseerd op een boek van Marcia Luyten.

Ook zal onder de noemer PATTY een vijfdelige serie te zien zijn over het leven van Patty Brard. Barry Atsma maakt de dramaserie Bennie over een familie met het syndroom van Down. Verder zal de  thrillerserie Sphinx te zien zijn die is geregisseerd door Diederik van Rooijen.  

Chantal Janzen zal te zien zijn in Eén Grote Familie; de kerstfilm Eerste Hulp bij Kerst zal de kerstfilm zjin van Videoland.

Lineair op RTL-zenders

Komend seizoen zal B&B Vol Liefde bij RTL 4 een winterversie krijgen onder de noemer Winter Vol Liefde.

Verder zal op RTL 4 Ewout Genemans te zien zijn met Bureau Rotterdam waarin hij een jaar lang meegelopen heeft met de agenten van de politie in Rotterdam.

Verder zijn verse aflevering te zien van de amusementsshows The Masked Singer, Holland's Got Talent en The Jump en de talentenshow Stars On Stage. The Voice keer niet terug na de schandalen van begin 2022.

RTL 5 komt met realityseries als de Augurkenkoning over het familiebedrijf van Oos Kesbeke.

www.rtlnederland.nl

www.rtl.nl

www.videoland.com

www.rtl.com

 

Lees ook:

[Interview] Ton Rozestraten (Ad Alliance/RTL Nederland): verbieden reclames lost problematiek niet op

09-11-2023 | 06:45:00
Ton Rozestraten is Chief Commercial Officer van RTL Nederland en CEO van Ad Alliance. We spreken hem over onder meer ontwikkelingen in de markt, hoe 2023 vergaat, zijn ideeën over 2024 en de politieke ideeën voor reclameverboden

Ouderwets debat over mediabeleid tussen NPO en commerciële media

08-11-2023 | 23:15:00
Maandag 6 november 2023 vond een ouderwetse discussie over het mediabeleid van enerzijds de NPO en anderzijds de commerciële mediapartijen inclusief producenten en streamingdiensten plaats

RTL Group: door dalende reclamemarkten 9,2 procent minder omzet in Q3

08-11-2023 | 14:18:00
RTL Group heeft in het derde kwartaal organisch beschouwd 9,2 procent minder omzet gedraaid dan over dezelfde periode in 2022: deze kwam uit op 1,6 miljard euro

Top NPO, RTL Nederland, EMG, NEP, Talpa Network en NCP komt samen tijdens Mediapact Online Event

28-09-2023 | 19:00:00
Op woensdag 27 september 2023 vond het eerste Mediapact Online Event plaats, georganiseerd door de zes initiërende partijen van het Mediapact Respectvol Samenwerken (RTL Nederland, NPO, Talpa Network, EMG, NEP The Netherlands en de NCP (Nederlandse Content Producenten)

[Interview De Belofte 2023] Jermaine Ellenkamp: het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van al mijn collega’s inspireert me elke dag

04-09-2023 | 10:02:00
Jermaine Ellenkamp is misdaadverslaggever bij RTL Boulevard. Hij is genomineerd voor De Belofte 2023.
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.