RTL Nieuws onderbroken door reclame is toegestaan

RTL Nieuws onderbroken door reclame is toegestaan

RTL Nieuws is bij de VOD-diensten Videoland en de gratis terugkijkdienst RTL XL maandenlang onderbroken door reclame. Dit is toegestaan. Bij Videoland is de onderbrekende reclame alleen bij de advertentiegedreven versie vertoond. De maandenlange onderbrekingen voor reclame noemt RTL Nederland incidenteel.

Luxemburg

Een Videoland-abonnee had de Luxemburgse toezichthouder ALIA in december 2022 hierover aangeschreven, aangezien Videoland formeel een in Luxemburg geregistreerde VOD-dienst is, net als de op Nederland gerichte RTL-zenders.

Volgens de Luxemburgse mediawet is het verboden om lineaire nieuwsprogramma’s die korter dan een half uur duren te onderbreken voor reclame. Het is echter wèl toegestaan die te onderbreken als het om het aanbieden via een video-on-demand dienst gaat.

Klacht niet ontvankelijk

Ad Alliance en RTL Nederland blijken deze mogelijkheid te zijn gaan aanbieden, wat een kijker is gaan opvallen. ALIA heeft de klacht eind februari 2023 niet ontvankelijk verklaard omdat het aldus is toegestaan.

Nederland

Ook in Nederland is het toegestaan om nieuwsprogramma’s die korter dan een half uur duren via VOD-diensten te onderbreken voor reclame. Als ze op lineaire zenders worden uitgezonden is dat verboden. Het lineaire verbod is er oorspronkelijk gekomen om commercie enerzijds en nieuws/journalistiek volstrekt te scheiden.

Zowel de Nederlandse als Luxemburgse wetgevers (parlement en regering) hebben er echter voor gekozen via VOD niet eenzelfde redenatie op na te houden. De NPO mag het NOS Journaal echter ook on demand niet onderbreken door reclame door zijn publieke karakter.

Binnenkort zal RTL XL worden vervangen door een gratis versie van Videoland waar de terugkijkmogelijkheden voor de RTL-programma’s worden ondergebracht.

Beleid

RTL Nederland en Ad Alliance geven desgevraagd aan dat het beleid is dat geen programma-onderbrekende reclame wordt vertoond bij RTL Nieuws op VOD. Het maandenlang onderbreken van RTL Nieuws noemt een woordvoerster tegenover Marketing Report incidenteel, waarbij ze aangeeft dat het technisch is aangepast. Op 12 april 2023 was de onderbrekende reclame echter nog te zien bij de 19:30 editie van RTL Nieuws bij Videoland; op 13 april 2023 was de onderbrekende reclame verdwenen.

www.rtlnederland.nl

www.rtlnieuws.nl

www.videoland.com

www.alia.lu

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.