Screenforce-vent: Michel van der Voort, Patricia Sonius, Mathijs Bouman en anderen over 2023 en 2024

Screenforce-vent: Michel van der Voort, Patricia Sonius, Mathijs Bouman en anderen over 2023 en 2024

Op 12 maart 2024 presenteerde Screenforce in een zaal van Move Amsterdam zijn jaarrapport 2023. Nadat Allard Ruyl, CEO van Talpa Media Solutions en voorzitter van Screenforce, de bijeenkomst had geopend, gaf Screenforce-directeur Michel van der Voort een presentatie over de jaarcijfers.

Hij benadrukte de introductie van het NMO Kijkonderzoek, dat voortaan via Kantar wordt uitgevoerd. Daarmee is na 60 jaar afscheid genomen van GfK. Het effect van de introductie van NMO is merkbaar geweest.

De schermtijd steeg met 5 minuten naar 187 minuten per dag, mede omdat onder meer het luisteren naar radio via het tv-scherm wordt meegenomen, terwijl dat in het verleden niet werd meegenomen. Als het om lineair en uitgesteld kijken gaat, daalde de schermtijd met 7 minuten naar 132 minuten per dag. Een dalende trend is waarneembaar, terwijl het met totale video beter gaat, mede dankzij streamingplatforms.

De directeur van Screenforce wees erop dat het meest bekeken genre non-fictie blijft, terwijl nieuws en actualiteiten iets in populariteit zijn gedaald (27,1 procent), maar nog steeds populair zijn als genre.

Michel van der Voort presenteerde het cijfer van 922 miljoen aan bestedingen in de tv-reclamemarkt, een daling van 5,6 procent, maar benadrukte dat de non-spotbestedingen stegen met 6,5 procent naar 111 miljoen. De spotreclamemarkt daalde met 7 procent naar 811 miljoen euro.

2022 was het jaar van het WK Voetbal, uitgestelde budgetuitgaven door de coronacrisis, terwijl 2023 het jaar werd van het verbod op ongerichte reclame voor online gokken (1 juli 2023).

Michel van der Voort wees erop dat als de coronaperiode 2020-2022 buiten beschouwing wordt gelaten, er sprake is van een groei van 11 procent in de markt; 3 procent per jaar.

Voor 2024 verwacht Screenforce een bescheiden groei van 1 tot 3 procent, richting de 1 miljard euro aan totale omzet. Dit mede dankzij het EK Voetbal in Duitsland, de Olympische Spelen in Parijs en economische groei. Screenforce verwacht dat het aandeel online de komende jaren van 6 tot 12 procent zal groeien.

Screenforce wil komen met een online GRP-converter om GRP's om te zetten naar online contacten en vice versa. Ook werd een meeting voor online-videocampagnes in combinatie met tv-campagnes aangekondigd.

Michel van der Voort kondigde ook aan dat Screenforce een Amsterdamse (mini)variant wil opzetten van het Britse congres The Future of TV Advertising Global rond de IBC in september 2024.

NMO/Patricia Sonius

Patricia Sonius, directeur onderzoek van NMO, legde aan de hand van haar hobby crossfittraining uit hoe de ontwikkelingen van het NMO Kijkonderzoek en de crossmediale aspecten voortgaan. Daarbij werd uitgelegd hoe het NMO Kijkonderzoek nu werkt. Het nieuws was dat fase 2 van het NMO Kijkonderzoek nog niet gereed is. Fase 2 gaat over het combineren van de data van de Focal Meter van de huishoudens van het kijkerspanel samen met de volumedata van de websites en apps van broadcasters en operators met de data uit de People Meter. Dat moet leiden tot een complete weergave van het videogebruik.

Doordat het koppelen van data en de technieken nog moet worden gefinetuned (kalibreren), is NMO nog niet klaar voor fase 2 van het NMO Kijkonderzoek. Als dit wel klaar is, zal het beter mogelijk worden voor adverteerders en mediabureaus om de mediamix te bepalen en hoe je je publiek het beste kunt bereiken via welke media.

In de presentatie benadrukte de NMO-directeur opnieuw de dalende kijktijd op het grote scherm, in lijn met de internationale trend in landen als het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Patricia Sonius sloot af met de boodschap dat NMO klaar is om samen met de markt een gezonde toekomst in de media-industrie te creëren: dat doe je met z’n allen.

Mathijs Bouman

Mathijs Bouman, journalist en econoom, presenteerde net als de jaren daarvoor zijn economische perspectieven. Voor 2024 wordt 1,1 procent economische groei verwacht, met 2,9 procent inflatie en een koopkrachtstijging van 2,7 procent, terwijl de consumptie ook met 2,7 procent stijgt, volgens het CPB. De econoom wees op het nog steeds lage consumentenvertrouwen, dat nog lager ligt dan ten tijde van de coronacrisis en het laagste niveau bereikte tijdens de hogere gasprijzen.

Het kan echter per sector verschillen: de bouw krijgt het hard te verduren dit jaar en de horeca blijft stabiel (volgens de Rabobank). Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden, dus dat is ook een goede ontwikkeling. Toch denkt Matthijs Bouwman dat bezuinigingen onvermijdelijk zijn om begrotingstekorten in te dammen, al zijn de verkiezingsprogramma’s van de formerende partijen (PVV, VVD, NSC en BBB) weinig hoopvol.

Verder wees de econoom op de noodzaak tot immigratie ten behoeve van de verhouding tussen de werkzame bevolking en de vergrijzing.

Ondanks oorlogen en het uitblijven van een missionaire regering en het risico op de komst van Donald Trump als Amerikaanse president, is Matthijs Bouwman positief gestemd.

AI

Ali Haselhoef (Conceptontwikkelaar Journalistiek en Digitaal & Marketing bij KRO-NCRV), Daan Odijk (Head of Data & AI bij RTL Nederland) en Joost Brakel (CEO Talpa Network) discusseerden met elkaar onder leiding van Merijn Doggen (hoofdredacteur en techjournalist bij de Universiteit van Nederland) over kunstmatige intelligentie.

De mening is daarbij vooral dat kunstmatige intelligentie bij bijvoorbeeld creativiteit vooral deels menselijk werk over kan nemen, maar niet volledig vervangt. Ali Haselhoef wees op het belang om het prompten te leren. Het vertalen van formats in 40 talen kan in 5 minuten, net als dat ondertiteling makkelijker kan worden gerealiseerd. Binnen de televisiewereld was de consensus dat nu al niet altijd de afzender te zien is, en dat AI kan helpen bij content, zonder dat het misleidend wordt en er altijd een mens verantwoordelijk blifjt en dient te checken.

www.screenforce.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Screenforce over de bvA-Webinar over de aandachtseconomie

23-05-2024 | 12:06:00
Hoe en waar kun je de consument nog bereiken zodat jouw merk de aandacht krijgt waar je naar op zoek bent

Screenforce: Meer inzicht in tv-campagnedata via gratis tool

14-05-2024 | 09:27:00
Adverteerders meer inzicht geven in de ingekochte tv-campagnes en tv-data beter toegankelijk maken, dat is het doel van het TIP-Dashboard van Screenforce.

Cornélie Klercq-Bakker Marketing & Research Expert Screenforce

03-05-2024 | 11:34:00
Cornélie vervangt Tom van Hulst, die zich met zijn bedrijf Plus Communicatie op andere projecten gaat richten

[Onderzoek] Screenforce: Reclame levert post-covid een hoge value for money

30-04-2024 | 09:14:39
Het onderzoek is uitgevoerd door Ebiquity in samenwerking met GroupM en Gain Theory en vormt het vervolg op eerdere projecten uit 2017 en 2020

[Screenforce] Zo profiteer je van sportsponsoring

23-04-2024 | 13:41:19
Hoe kun je als communicatieprofessional inhaken op sportevenementen zoaks het EK, de Tour de France of de Olympische Spelen? 
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.