Shell organiseert review global media account; actievoerders willen boycot

Shell organiseert review global media account; actievoerders willen boycot

Shell zou een review op zijn global media account uitvoeren. Dit bericht de doorgaans goed geinformeerde internationale website Campaign. Thans is het wereldwijde Shell-acocunt ondergebracht bij mediabureau EssenceMediacom, dat via GroupM onderdeel is van WPP. 

Brits

Het WPP-bedrijf heeft dit acocunt sinds 2005. Het hoofdkantoor van Shell sloot op 31 december 2021 zijn Nederlandse vestiging om uitsluitend door te gaan met een Brits hoofdkantoor. Shell zou volgens het vakblad in het verleden jaarlijks circa 142 miljoen Britse pond (165 miljoen euro) uitgeven aan marketing. 

Shell verklaarde aan Campaign dat het routinewijs reviews uitvoert bij zijn contracten om zich er zeker van te stellen dat alle overeenkomsten overeenkomen met de business strategie en de huidige behoeftes van het bedrijf.

Actievoerders willen boycot

Actievoerders van milieuactivisten Extinction Rebellion hebben bij het kantoor van EssenceMediacom in Londen actie gevoerd om er voor te pleiten dat het bureau niet langer het mediabureau van Shell blijft met de mededeling don't do Shell's dirty work. Bij de actie pleiten de actievoerders ervoor dat alle mediabureaus een eventuele pitch zullen boycotten.

Drie reclames in de ban in Verenigd Koninkrijk

De Advertising Standards Authority (ASA) heeft overigens drie reclames van Shell verboden omdat het zijn rol bij hernieuwbare en schone energie zou hebben overdreven, terwijl in de reclames onduidelijk blijft dat in werkelijkheid de meerderheid van de activiteiten bestaat uit de verkoop van de voor de natuur schadelijke producten zoals olie.

De reclames van juni 2022 gingen over oplaadpunten voor electrische auto's en windturbines. Het ging om een tv-reclame, een postercampagne en een YouTube-uiting. Dezewaren gemaakt door Wunderman Thompson UK die net als EssenceMediacom onderdeel is van WPP.

Shell verdedigde zich in de zaak door te stellen dat het bedrijf de bedoeling had om het consumentenbewustzijn van en de oplopende vraag van lagere emissieproducten die het bedrijf aanbiedt, te stimuleren en dit dankzij investeren vanuit Shell. Shell stelde ook dat het verbod op deze reclames de ontwikkeling van deze producten kan vertragen in het Verenigd Koninkrijk.

Ook stelde Shell dat mensen weten dat olie en gas door Shell wordt geproduceerd maar dat men er vandaag van afhankelijk is. Wat mensen volgens Shell niet weten dat als ze bij Shell producten kopen er met de opbrengsten ook wordt geinvesteerd in hernieuwbare energie en dat Shell het grootste oplaadnetwerk van het Verenigd Koninkrijk aan het bouwen is. Shell noemt het besluit van ASA in Campaign een kortzichtige beslissing.

Ook het Spaanse oliebedrijf Repsol en het Maleisische oliebedrijf Petronas hebben soortgelijke veroordelingen gehad van de Britse zelfregulerende organisatie ASA voor het niet melden van het verkopen van fosiele brandstoffen.

www.essencemediacom.com

www.wpp.com

www.shell.com

Lees ook:

EssenceMediacom en Vredestein lanceren zomerband in pan-EU campagne

26-04-2024 | 10:14:13
Vredestein introduceert de Ultrac Pro zomerband, gedreven door de slogan "The New Ultrac Pro: The face of beauty, the heart of a beast".

TUI kiest EssenceMediacom als mediabureau

08-12-2023 | 10:15:00
EssenceMediacom breidt daarmee haar verantwoordelijkheid voor de mediaplanning en -inkoop uit naar de Benelux, de VK, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië

[De Belofte 2023] Tessa van der Starre over Anouk van Delft

31-07-2023 | 10:56:00
Tijdens Cross Media Awards 2023 op 18 oktober in PHIL Haarlem wordt bekendgemaakt wie De Belofte 2023 is. Wij vragen mensen die staan genoteerd in de M100 lijsten 2023 om één persoon voor te dragen. De Jury van de Cross Media Awards kiest eerst de genomineerden en daarna de winnaar. De voordracht van Tessa van der Starre is Anouk van Delft, client manager bij EssenceMediacom

DDB Amsterdam ontwikkelt merkstrategie Trekpleister: Waar kunnen we je blij mee maken?

03-07-2023 | 09:45:00
Karin Bloemen geeft stem aan Aaf, de geanimeerde verpersoonlijking van Trekpleister

StudioM, EssenceMediacom, Snickers en Talpa Network lanceren YouTube-serie Mega Extreem

31-05-2023 | 12:55:00
In Mega Extreem daagt Snickers Stefan de Vries uit om uit zijn comfortzone te stappen en zijn meest extreme video’s nogmaals uit te voeren
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.