Springbok en OFFICEU transformeren kerk tot hoofdkantoor met buurtfunctie

Springbok en OFFICEU transformeren kerk tot hoofdkantoor met buurtfunctie

Communicatiebureau Springbok en de architecten van OFFICEU hebben de Sint-Albertus kerk in Mechelen een bijzondere dubbelfunctie gegeven: als het nieuwe internationale hoofdkantoor én als ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

Het concept is geselecteerd voor de tentoonstelling Time Space Existence tijdens de achttiende prestigieuze Architectuurbiënnale van Venetië 2023. De kerk wordt samen met drie andere projecten van OFFICEU vanaf 20 mei zes maanden lang tentoongesteld op Time Space Existence in Palazzo Mora, deel van de internationale Architectuurbiënnale van Venetië. Naast de fysieke tentoonstelling, zal de expositie ook in zijn geheel digitaal te bezoeken.

Transformatie kerk

De laatste viering in de Sint-Albertuskerk vond plaats in 2014. Springbok ontwikkelde in samenwerking met OFFICEU een projectvoorstel dat op alle fronten klopte. Het van oorsprong Mechelse bureau zag kans om de kerk niet alleen te transformeren tot kantoor, met behoud van de architectonische waarde van het gebouw.

Ook realiseerde Springbok een sociale functie voor de kerk, die aansluit op haar oorspronkelijke: een fysieke plek waar alle buurtbewoners elkaar regelmatig ontmoeten. Zo dient het gebouw buiten kantoortijden als een centrale plek waar buurtgenoten kunnen samenkomen om deel te nemen aan uiteenlopende activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten, bijeenkomsten, boeken- en doe-het-zelfclubs, en liefdadigheidsactiviteiten.

Veelzijdige functionele ruimte

Een mix van traditionele en moderne architectuur maakt de kerk nu veelzijdig functioneel. Naast het gebouw komt een nieuwe kopie van het kerkschip, met werkplekken op verschillende niveaus. De gehele ruimte in de kerk zelf blijft open, en wordt multifunctioneel door een flexibele indeling. Het gerenoveerde koor - de ruimte waar zich het altaar bevond – blijft het hart van het gebouw, voor interactie en informele ontmoetingen. Een nieuw aangelegde parktuin biedt de mensen van Springbok, hun bezoekers én buurtbewoners een rustige omgeving voor ontspanning, reflectie en inspiratie.

Pieter Thibaut, architect OFFICEU: “Duurzaam bouwen betekent voor ons bouwen met en voor de gemeenschap. Wij willen multifunctionele en flexibele ruimten creëren waarin menselijke creativiteit kan gedijen, plaatsen die ontmoetingen en spontane uitwisselingen stimuleren.”

Kim Verhaeghen, CEO Springbok: “Samen met OFFICEU zijn we erin geslaagd om een ruimte te creëren die het verleden eert en tegelijkertijd de toekomst omarmt. We hebben de juiste balans gevonden tussen vorm en functie, waardoor de kerk een prachtige ruimte zal worden waarvan ook de lokale gemeenschap jarenlang kan genieten.”

www.springbokagency.com

www.offic.eu

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.