Staatssecretaris Gunay Uslu laat beleidsreactie adviescollege NPO aan opvolger
Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (D66) laat de inhoudelijke beleidsreactie op de uitkomsten van het adviescollege publieke omroep aan haar opvolger. Dit blijkt uit de aanbiedingsbrief van het zogeheten rapport Eenheid in veelzijdigheid die de demissionair staatssecretaris aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het adviescollege had de taak andere legitimatiecriteria voor de landelijke publieke omroep te ontwikkelen. Daarbij was de opdracht om te adviseren over een afgewogen, zoveel mogelijk wetenschappelijk onderbouwd en breed gedragen voorstel voor toelatings-en verantwoordingscriteria voor de landelijke publieke omroep, waarbij de belangen van eigentijdsheid, kwaliteit, pluriformiteit en maatschappelijk draagvlak gewaarborgd blijven.
Zes omroepen
Het adviescollege adviseert de huidige erkenningen met een jaar te verlengen tot en met 31 december 2027. Daarnaast adviseert het college om het aantal omroepen te laten verminderen door ze te laten fuseren tot zes omroepen en voor een aankomende periode geen toetreders meer toe te laten.
Dragende en redactieomroepen
Het adviescollege heeft 50 aanbevelingen gedaan, die zich begeven op het vlak van het maken van politieke keuzes op welke wijze men een publiek bestel zou willen inrichten. Naast het willen verbreden van de taakopdracht van de NPO/omroeporganisaties wil het adviescollege dat er een onderscheid zal worden gemaakt tussen dragende omroepen en redactieomroepen. De redactieomroepen zouden organisatorisch onder de de NTR komen te hangen.
Extra bestuurslaag
Verder zouden de zogeheten dragende omroepinstellingen meer macht via het College van Omroepen krijgen en is het de bedoeling dat het ministerie van OCW meer afstand krijgt tot de NPO. Hiertoe is het de bedoeling dat er een extra organisatie/bestuurslaag tussen het ministerie van OCW en de NPO wordt gecreëerd middels een zogeheten Autoriteit Publieke Media. Daarbij krijgt die zowel een beslissende taak over de erkenningen, maar ook de taak de Mediabegroting te verdelen alsmede een toezichthoudende taak. Het Commissariaat voor de Media zou worden opgeheven en de commerciele toezichtstaak zou dan naar de Autoriteit Consument & Markt kunnen gaan. De Autoriteit Publieke Media zou dan een budgetrecht krijgen over verdelingen tussen omroepen en NPO. De NPO mag zich dan niet (meer) bezig houden met de inhoud rondom programmering die de omroepen terugkrijgen. In de programmering moet dan weer de inhoudelijke grondslag van omroepen doorklinken.
Erkenningen zouden 10 jaar moeten duren in plaats van vijf. De APM zou dan verantwoordelijk worden voor de toetredende omroepen. Ook adviseert het Adviescollege om online reclame weer mogelijk te maken dat onder het ministerschap van Arie Slob is verboden. Ook wil het Adviescollege meer commerciële mogelijkheden als er verdienmodellen mogelijk zijn ten behoeve van het publieke belang als antwoord op technologische ontwikkelingen. Ook moeten omroepen op eigen platforms meer worden gefaciliteerd.
Het Adviescollege stond onder voorzitterschap van Pieter van Geel die voor het CDA onder meer staatssecretaris, fractievoorzitter en vice-voorzitter was. Verder waren Yoeri Albrecht (artistiek directeur bij De Balie en onder meer voorzitter Vereniging Veronica), Enaam Ahmed Ali (businessmanager bij Rabobank) en Marleen Slot (Viking Film) lid van het Adviescollege. Irene Costera Meijer (hoogleraar journalistiekwetenschap) trad op 22 augustus 2023 voortijdig terug uit het adviescollege.
Volg Marketing Report op LinkedIn!
Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief
Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List
Lees ook:
NPO presenteert tv-seizoen 2024-2025
[DutchMedia Podcast] over Over de NPO-seizoenspresentatie, Disney+, Podimo, Warner Bros. Discovery en meer
BNNVARA en Spuiten en Slikken starten campagne Doe niet dom, doe 'm om voor condoomgebruik
[Column] David de Jong: NPO doet bijna aan taakverwaarlozing in zomermaanden
NPO Radio 1 verandert in RadiOlympia
Gepubliceerd door: David de Jong