Marketing Report
Startpagina.nl bestaat een kwart eeuw nieuws

Startpagina.nl bestaat een kwart eeuw

Startpagina.nl viert haar 25e verjaardag. Wat ooit begon als een soort afstandsbediening voor het internet, heeft zich ontpopt tot een digitale hotspot. In 2023 vinden maar liefst 115.000 unieke bezoekers dagelijks hun weg op het web dankzij Startpagina.nl. Laten we samen met de , , een reis terug in de tijd maken naar 1998, toen dit avontuur begon.

Durk Jan de Bruin, bedenker en oprichter van Startpagina.nl.: "Eigenlijk ben ik er best trots op dat Startpagina.nl na al die jaren nog steeds bestaat. Veel initiatieven uit die tijd, zoals MSN of Hyves, hebben het niet gered."

Orde scheppen in de chaos

Durk Jan de Bruin werkte bij Fokker als werktuigbouwkundige, toen hij door een reorganisatie noodgedwongen een andere richting moest kiezen. "In Leiden ging ik IT/Informatica studeren, daar kwam ik eigenlijk voor het eerst in aanraking met het internet. Dat internet was in die begindagen nog een onontgonnen gebied. Ik voelde me net een soort Amerikaanse kolonist. Het idee voor Startpagina.nl werd geboren als een hulpmiddel voor mijn vader. Je moet je het internet als het ware voorstellen als een bibliotheek waar een aardbeving heeft plaatsgevonden. Alle boeken liggen kriskras door elkaar. Probeer in die chaos maar eens orde te scheppen."

5 miljoen bezoekers per dag in hoogtijdagen

Hij rangschikte de linkjes van de belangrijkste websites overzichtelijk op één pagina. Zo kon zijn vader gemakkelijk vinden wat hij zocht. Hij vond het super handig en ook de secretaresse op Durk Jan zijn werk maakte er dankbaar gebruik van. "Ik ging naar computerwinkels en bibliotheken en stelde daar, als niemand keek, op elke computer die ik daar ook maar zag mijn website in als opstartpagina."

Deze inspanningen wierpen hun vruchten af. Al gauw had hij wel 100 bezoekers per dag. Een lachertje als je bedenkt dat Startpagina.nl later in de hoogtijdagen wel vijf miljoen bezoekers per dag trok. "Als ik in de Arena zat, keek ik om me heen en bedacht vol ongeloof: 100 keer dit volle stadion aan mensen bezoeken dagelijks mijn website!"

Bijna het einde van Startpagina.nl

Het dataverkeer groeide explosief door deze ongekende populariteit. Dit bracht veel hogere kosten met zich mee, die Durk Jan de Bruin zich niet kon veroorloven. "Het dataverkeer werd onbetaalbaar en dit betekende bijna het einde van Startpagina.nl. Daarop besloot ik simpelweg in gesprek te gaan met XS4ALL. Ik ging bij ze langs en legde mijn probleem uit. Er werd gezegd: maak je niet druk, we helpen je, máár dan moet je ons wel vijf appeltaarten per maand komen brengen. En zo reed ik maandenlang met vijf appeltaarten in de auto heen en weer naar hun kantoor."

Dochterpagina’s versterkten groei

"De kracht en de groei van Startpagina.nl werden mede versterkt door onze dochterpagina's. Lucas van der Molen startte als eerste met een vakantie dochterpagina. Er volgden nog vele dochterpagina’s met uiteenlopende onderwerpen. De vrijwilligers die deze pagina’s beheerden waren als het ware onze ambassadeurs. Het werden er steeds meer, van tientallen, naar honderden tot duizenden.

Wat ook enorm heeft bijgedragen aan de groei, hoe wrang misschien ook, was de vuurwerkramp in Enschede. Op Startpagina.nl zochten mensen elkaar massaal bij onze discussiegroepen op en tekenden er het condoleanceregister. De kracht was toen, en ook vandaag de dag nog steeds, dat Startpagina.nl houvast biedt aan de gebruikers."

Met jeugdvrienden aan de wieg

"Zonder mijn jeugdvrienden Jan-Willem Tjaden en Jeroen Paternostre was er overigens geen Startpagina.nl geweest." Deze mannen stonden met hem aan de wieg van de website. Als drie musketiers bouwden zij het platform verder uit. In 2000 verkocht de internetondernemer hun kindje aan VNU voor een geschat bedrag van 30 miljoen gulden (13,6 miljoen euro). Vervolgens kwam het in handen van Sanoma, daarna in die van DPG, om uiteindelijk te worden overgenomen door de huidige eigenaar Kompas Publishing.

www.kompaspublishing.nl

www.startpagina.nl

Lees ook:

[Interview] Roel van der Krabben over MagMedia

30-11-2023 | 08:54:40
Marketing Report houdt een serie interviews met sites die aangesloten zijn bij Azerion. Vandaag spreken we Roel van der Krabben, founder van MagMedia.

Bindinc. koopt Gids.tv en bereikt 8 miljoen Nederlandse kijkers

27-11-2023 | 13:50:00
Bindinc. heeft de website Gids.tv gekocht van Kompas Publishing. Kompas Publishing kocht de website op 3 oktober 2023 nog aan van Talpa Network en verkoopt de website nog geen twee maanden later door

Gardeners ontwikkelt jongerencampagne OBA weet raad

27-11-2023 | 07:00:00
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) staat bij jongeren vooral bekend als plek om te studeren, maar de bibliotheek heeft veel meer te bieden

Prijzen voor Dumpert en Metro bij Website van het Jaar-verkiezing

24-11-2023 | 17:48:28
De websites Dumpert en Metro hebben meerdere prijzen gewonnen tijdens de Website van het Jaar Award Night 2023. De Website van het Jaar-verkiezing is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt

[Onderzoek] Storyblok: Consumenten vertrouwen websites, maar AI niet

22-11-2023 | 08:00:00
Storyblok heeft onderzoek gedaan naar welke content consumenten vertrouwen en afwijzen bij het doen van aankopen deze feestdagen

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.