Plus en Coop kunnen fuseren na afstoting 12 supermarkten

Plus en Coop kunnen fuseren na afstoting 12 supermarkten

Plus en Coop mogen fuseren. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend gemaakt. Twaalf supermarkten in dorpen waar anders te weinig concurrentie zou ontstaan, moeten worden verkocht. Na de fusie zullen er 600 supermarkten zijn die onder de naam Plus doorgaan. De naam Coop verdwijnt in Nederland.

Naast Plus en Coop heeft de combinatie ook een belang van 45 procent in de Nederlandse supermarktketen Spar. Op landelijk niveau ziet de ACM geen concurrentieprobleem ontstaan. Er blijven sterke concurrenten over, zoals Albert Heijn (AholdDelhaize) en Jumbo. Ook lokaal blijft er na de fusie en de verkoop van de 12 supermarkten voldoende concurrentie over van andere supermarkten. Daarom blijven er voor consumenten voldoende keuzemogelijkheden over en leidt de fusie niet tot hogere prijzen of lagere kwaliteit van dienstverlening.

Er zullen supermarkten moeten worden verkocht in Harmelen, Hollandscheveld, Rolde, Ruurlo, Stolwijk, Terborg, Wehl, Groot Ammers, Wekerom, Ravenstein, Uddel en op het Waddeneiland Vlieland. Daardoor blijven er voldoende alternatieven voor consumenten bestaan in deze gebieden. Onder deze voorwaarden mag de fusie voltrokken worden.

De verwachting is dat de fusie begin 2022 zal worden geëffectueerd. Naar de verwachting zullen Coop en Plus in de loop van 2022 meer dan 300 winkels tot Plus ombouwen. Plus telt circa 270 supermarkten. Beide supermarktorganisaties zijn coöperaties. De gezamenlijke bedrijven hebben een gezamenlijke consumentenomzet van circa 5 miljard euro op jaarbasis en bedienen 4,5 miljoen klanten met 40.000 medewerkers. Het fusiebedrijf zal een centraal servicekantoor krijgen in Utrecht.

www.coop.nl
www.plus.nl
www.acm.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.