Sven Sauvé: Resultaat 2022 niet makkelijk opnieuw te realiseren in komende jaren

Sven Sauvé: Resultaat 2022 niet makkelijk opnieuw te realiseren in komende jaren

Het resultaat dat RTL Nederland in 2022 behaalde, is volgens Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, niet makkelijk om zomaar opnieuw te realiseren in de komende jaren. Dit zei hij bij BM Talk waar hij onlangs een interview gaf aan Joost Koning.

Sven Sauvé: “De advertentiemarkt was bijzonder sterk dankzij de gaming- en bettingmarkt die openging waardoor er veel volume bij kwam. Supermarkten bleven goed investeren, merken als Unilever en Proctor & Gamble bleven goed investeren, er was veel vraag naar GRP's en we hadden een record marktaandeel in de doelgroep 25-54 jarigen (gemiddeld 34,7 procent) wat een gigantische stijging is en een harde stijging van Videoland.”

Het aangepaste ebita-resultaat van RTL Nederland in 2022 bedroeg volgens de beursrapportage van RTL Group 161 miljoen euro op 636 miljoen euro omzet, een resultaatverbetering van 50,5 procent vergeleken met 2021.

Sven Sauve zegt verrast te zijn door het eindresultaat. Sven Sauvé: “Ik wist dat er meer in het vat zat. Ik had altijd het idee dat we als bedrijf in staat zouden moeten zijn met de juiste focus om boven de 100 miljoen ebita-resultaat uit te komen, dat het dit bedrag zou kunnen worden, had ik niet verwacht.”

Lineaire tv

De topman van RTL Nederland is ervan overtuigd dat de relevantie van lineaire televisie en het massabereik dat je daarmee kan bereiken, nog steeds relevant blijft. Er zit volgens hem nog veel goud in de mijn, maar voor adverteerders zijn er in zijn optiek volop andere alternatieven. Tv an sich noemt de CEO nog steeds impactvol, maar niet het enige dat er is, wijzend op legio andere mogelijkheden.

Lokale content

Over de abonneetrouw van de Videoland-abonnees zegt Sven Sauvé dat deze een bijzonder lage churn haalt en groeit. Sven Sauvé: “Als je niet relevant bent, dan zijn abonnees weer weg. Dus je moet ongelofelijk hard je best doen om die consumenten aan je te binden en te behouden. Dat doen we in het ümfeld van 9 streamingdiensten en je ziet dat niet iedereen er geld mee kan verdienen. Het gaat om content en wij zijn in lokale content gespecialiseerd. Wij hebben 65 exclusieve Videoland-titels. Geen andere partij komt daarbij in de buurt. Netflix en dat soort partijen zijn in staat om technische innovatie door te voeren maar wij pakken daar als follower dingen uit die wij ook relevant vinden en implementeren die. Daarnaast draait het om marketing. Wij hebben de mazzel onze lineaire kanalen hebben om de merken die wij relevant vinden onder de aandacht te brengen en hebben daar een interessante mix voor gevonden.

Ik vind niets leuker dan aan de stoelpoten van Netflix te zagen. Ik vind dat wij betere content maken op lokaal niveau. Op internationaal zijn er de andere partijen gigante. Zij maken prachtige content. Wij hebben op lokaal niveau een streepje voor.”

RTL Group belangrijke basis

Sven Sauvé zegt heel veel te hebben aan RTL Group. Sven Sauvé: Het is echt een prettige aandeelhouder en ze laten ons echt ons ding doen, de kaders zijn helder maar daar binnenin kunnen wij echt doen en laten wat we willen, want zij zeggen dat wij daar echt verstand hebben. Als het nodig is, kunnen we bij de groep aankloppen voor investeringen. Zij zijn bereid gebleken vele tientallen en honderden miljoenen te investeren in Videoland, heel vroegtijdig. We kunnen kennis delen en ideeën uitwisselen en delen een technisch platform. Voor ons is de samenwerking op groepsniveau een belangrijke basis om in Nederland succesvol te kunnen opereren.”

Tegengeluid

De topman van RTL Nederland vindt een tegengeluid ten opzichte van internationale spelers nodig. Sven Sauvé: “We werken met alle partijen samen zoals Mediahuis en DPG Media, dat zijn ook partijen waarmee we intensief mee samenwerken. Op die manier probereer je wel vormen te vinden waar je in ieder geval een goed antwoord kan hebben op de Meta's en YouTube's van deze wereld op advertisingvlak of ten opzichte van de streamingpartijen die onze consumenten proberen weg te trekken. Daar zoek je dus en ben je creatief in. We zoeken we naar allerlei mogelijkheden om samen te werken. Dat is niet altijd even makkelijk en je ziet dat je door lokale wetgeving beperkt wordt in de stappen die je zou willen zetten.”

Op termijn wil Sven Sauvé trachten zelfstandig ondernemer te worden, maar voorlopig zegt hij nog niet klaar te zijn bij RTL Nederland.

BM Talk is een online talkshow van het vakblad BM.

Het volledige interview is hieronder te zien. www.broadcastmagazine.nl

www.rtlnederland.nl

www.rtl.com

Lees ook:

RTL Nieuws werkt aan een dagelijkse Videoland-editie

13-07-2024 | 17:44:43
RTL Nieuws werkt aan een dagelijkse editie van zijn journaal ten behoeve van Videoland. Inmiddels worden daartoe pilots gemaalt. De bedoeling is dat deze eind 2024 gelanceerd zal worden voor de Videoland-abonnees

[Interview] Carla der Kinderen (Ad Alliance/RTL Nederland): Het doel is de leidende partij te zijn in het SAVOD-domein

05-07-2024 | 00:02:00
Carla der Kinderen is Director Marketing, Intelligence & Operations bij Ad Alliance (RTL Nederland). We spreken haar over onder meer de ontwikkelingen op het vlak van SAVOD bij Ad Alliance

Ton Rozestraten (Ad Alliance) maakt gehakt van NMO in Cannes - inmiddels weer full commitment

04-07-2024 | 23:51:00
Ton Rozestraten heeft zich namens Ad Alliance (Nederland) tijdens een door (het internationale) RTL Ad Alliance georganiseerd evenement op het zogeheten RTL Beach in Cannes met zeer harde woorden uitgesproken tegen het beleid van het NMO (Nationaal Media Onderzoek) en dreigde desnoods (met Screenforce) uit NMO stappen

Videoland en Ad Alliance met Branded Strip en Eye Catcher

24-06-2024 | 11:00:00
De streamingdienst Videoland en het reclameverkoopbedrijf Ad Alliance zijn enkele weken geleden begonnen met het aanbieden van zogeheten Branded Strip en Eye Catcher mogelijkheden

ACM publiceert openbare versie afwijzing overname RTL Nederland door DPG Media

14-06-2024 | 13:24:00
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de openbare versie gepubliceerd van de beslissing tot afwijzing van de meldingsaanvraag van DPG Media voor het mogen overnemen van RTL Nederland
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.