Marketing Report
Sven Sauvé: Resultaat 2022 niet makkelijk opnieuw te realiseren in komende jaren nieuws

Sven Sauvé: Resultaat 2022 niet makkelijk opnieuw te realiseren in komende jaren

Het resultaat dat RTL Nederland in 2022 behaalde, is volgens Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, niet makkelijk om zomaar opnieuw te realiseren in de komende jaren. Dit zei hij bij BM Talk waar hij onlangs een interview gaf aan Joost Koning.

Sven Sauvé: “De advertentiemarkt was bijzonder sterk dankzij de gaming- en bettingmarkt die openging waardoor er veel volume bij kwam. Supermarkten bleven goed investeren, merken als Unilever en Proctor & Gamble bleven goed investeren, er was veel vraag naar GRP's en we hadden een record marktaandeel in de doelgroep 25-54 jarigen (gemiddeld 34,7 procent) wat een gigantische stijging is en een harde stijging van Videoland.”

Het aangepaste ebita-resultaat van RTL Nederland in 2022 bedroeg volgens de beursrapportage van RTL Group 161 miljoen euro op 636 miljoen euro omzet, een resultaatverbetering van 50,5 procent vergeleken met 2021.

Sven Sauve zegt verrast te zijn door het eindresultaat. Sven Sauvé: “Ik wist dat er meer in het vat zat. Ik had altijd het idee dat we als bedrijf in staat zouden moeten zijn met de juiste focus om boven de 100 miljoen ebita-resultaat uit te komen, dat het dit bedrag zou kunnen worden, had ik niet verwacht.”

Lineaire tv

De topman van RTL Nederland is ervan overtuigd dat de relevantie van lineaire televisie en het massabereik dat je daarmee kan bereiken, nog steeds relevant blijft. Er zit volgens hem nog veel goud in de mijn, maar voor adverteerders zijn er in zijn optiek volop andere alternatieven. Tv an sich noemt de CEO nog steeds impactvol, maar niet het enige dat er is, wijzend op legio andere mogelijkheden.

Lokale content

Over de abonneetrouw van de Videoland-abonnees zegt Sven Sauvé dat deze een bijzonder lage churn haalt en groeit. Sven Sauvé: “Als je niet relevant bent, dan zijn abonnees weer weg. Dus je moet ongelofelijk hard je best doen om die consumenten aan je te binden en te behouden. Dat doen we in het ümfeld van 9 streamingdiensten en je ziet dat niet iedereen er geld mee kan verdienen. Het gaat om content en wij zijn in lokale content gespecialiseerd. Wij hebben 65 exclusieve Videoland-titels. Geen andere partij komt daarbij in de buurt. Netflix en dat soort partijen zijn in staat om technische innovatie door te voeren maar wij pakken daar als follower dingen uit die wij ook relevant vinden en implementeren die. Daarnaast draait het om marketing. Wij hebben de mazzel onze lineaire kanalen hebben om de merken die wij relevant vinden onder de aandacht te brengen en hebben daar een interessante mix voor gevonden.

Ik vind niets leuker dan aan de stoelpoten van Netflix te zagen. Ik vind dat wij betere content maken op lokaal niveau. Op internationaal zijn er de andere partijen gigante. Zij maken prachtige content. Wij hebben op lokaal niveau een streepje voor.”

RTL Group belangrijke basis

Sven Sauvé zegt heel veel te hebben aan RTL Group. Sven Sauvé: Het is echt een prettige aandeelhouder en ze laten ons echt ons ding doen, de kaders zijn helder maar daar binnenin kunnen wij echt doen en laten wat we willen, want zij zeggen dat wij daar echt verstand hebben. Als het nodig is, kunnen we bij de groep aankloppen voor investeringen. Zij zijn bereid gebleken vele tientallen en honderden miljoenen te investeren in Videoland, heel vroegtijdig. We kunnen kennis delen en ideeën uitwisselen en delen een technisch platform. Voor ons is de samenwerking op groepsniveau een belangrijke basis om in Nederland succesvol te kunnen opereren.”

Tegengeluid

De topman van RTL Nederland vindt een tegengeluid ten opzichte van internationale spelers nodig. Sven Sauvé: “We werken met alle partijen samen zoals Mediahuis en DPG Media, dat zijn ook partijen waarmee we intensief mee samenwerken. Op die manier probereer je wel vormen te vinden waar je in ieder geval een goed antwoord kan hebben op de Meta's en YouTube's van deze wereld op advertisingvlak of ten opzichte van de streamingpartijen die onze consumenten proberen weg te trekken. Daar zoek je dus en ben je creatief in. We zoeken we naar allerlei mogelijkheden om samen te werken. Dat is niet altijd even makkelijk en je ziet dat je door lokale wetgeving beperkt wordt in de stappen die je zou willen zetten.”

Op termijn wil Sven Sauvé trachten zelfstandig ondernemer te worden, maar voorlopig zegt hij nog niet klaar te zijn bij RTL Nederland.

BM Talk is een online talkshow van het vakblad BM.

Het volledige interview is hieronder te zien. www.broadcastmagazine.nl

www.rtlnederland.nl

www.rtl.com

Lees ook:

[Interview] Ton Rozestraten (Ad Alliance/RTL Nederland): verbieden reclames lost problematiek niet op

09-11-2023 | 06:45:00
Ton Rozestraten is Chief Commercial Officer van RTL Nederland en CEO van Ad Alliance. We spreken hem over onder meer ontwikkelingen in de markt, hoe 2023 vergaat, zijn ideeën over 2024 en de politieke ideeën voor reclameverboden

Ouderwets debat over mediabeleid tussen NPO en commerciële media

08-11-2023 | 23:15:00
Maandag 6 november 2023 vond een ouderwetse discussie over het mediabeleid van enerzijds de NPO en anderzijds de commerciële mediapartijen inclusief producenten en streamingdiensten plaats

RTL Group: door dalende reclamemarkten 9,2 procent minder omzet in Q3

08-11-2023 | 14:18:00
RTL Group heeft in het derde kwartaal organisch beschouwd 9,2 procent minder omzet gedraaid dan over dezelfde periode in 2022: deze kwam uit op 1,6 miljard euro

Top NPO, RTL Nederland, EMG, NEP, Talpa Network en NCP komt samen tijdens Mediapact Online Event

28-09-2023 | 19:00:00
Op woensdag 27 september 2023 vond het eerste Mediapact Online Event plaats, georganiseerd door de zes initiërende partijen van het Mediapact Respectvol Samenwerken (RTL Nederland, NPO, Talpa Network, EMG, NEP The Netherlands en de NCP (Nederlandse Content Producenten)

RTL Nederland: investeert fors in drama, Videoland en lineaire RTL-zenders

28-09-2023 | 18:17:00
RTL Nederland investeert volop in Nederlandse content voor zijn VOD-platform Videoland en zijn lineaire RTL-zenders. Met die boodschap alsmede de boodschap midden in de maatschappij te staan op alle platformen
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.