Marketing Report
[SWOT24] Frank Hardenberg: De tijd van een rondje gemakzucht is wel voorbij

[SWOT24] Frank Hardenberg: De tijd van een rondje gemakzucht is wel voorbij

In de rubriek [SWOT24] maken bepalende spelers een SWOT analyse van de buitenreclamebranche. Aan het woord is Frank Hardenberg, Managing Director van Out of Home Masters.

Strengths

Dat begint primair met de uitstekende bereiksperformance, laten we ze maar weer eens opsommen, uiteindelijk de kracht van reclame is herhaling. Okay, dan hebben we alvast 1 USP te pakken, frequentie!

Combineer de hoge frequentie met een snelle bereiksopbouw en het aantal gerealiseerde contacten zijn gigantisch. Een bereik van 75%+ met een gemiddelde contactfrequentie van 10 is goed te realiseren. En dat wellicht tegen de beste prijs/waarde verhouding in de mediamarkt.

Geografische inzetbaarheid, middels segmentering op vele niveaus, een paar voorbeelden, dit kan op nationaal, regionaal of lokaal niveau. Maar ook segmentering op de aanwezigheid van oververtegenwoordigde doelgroepen. En bijvoorbeeld rondom Point of Sale of Point of Interest. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En dan de vele mogelijkheden van DOOH waarbij bijna elk denkbare inzet mogelijk is, denk aan het zelf bepalen van locaties, tijdsvlakken, share of time, alle denkbare triggers zoals bijv. weer, actualiteiten, koppelingen met zeer uiteenlopende databronnen, technisch is inmiddels alles bijna mogelijk. Het is bijna: u vraagt, wij draaien!

De verwachtingen zijn ook hoog gespannen met betrekking tot BRO Next, het nieuwe bereiksonderzoek waarin 95 procent van de markt is vertegenwoordigd. Wij kijken uit naar de nieuwe mogelijkheden waarbij een hybride planning met zowel digitaal als analoog eindelijk mogelijk wordt.

And last but not least, de mate van irritate is niet of nauwelijks aanwezig ten aanzien van het medium Out of Home. Een niet te onderschatten meerwaarde!

Weaknesses

Weaknesses zijn er om om te buigen naar Opportunities en Strengths.

Out of Home is niet per definitie het antwoord op alle communicatiedoelstellingen, maar wordt juist ingezet op haar krachten.

Een weakness voor het digitale tijdperk was wellicht dat je niet snel op actualiteiten kon inhaken, maar door het hedendaagse ruime aanbod van digitale schermen en planningstechnieken zoals programmatic behoort dit  inmiddels tot het verleden.

Opportunities

We zien dat de bestedingen binnen Out of Home groeien, niet ten laatste te danken aan de sterke groei van het aantal digitale schermen. 

Desalniettemin heeft het aandeel Out of Home een relatief klein marktaandeel in de mediamix, ook in vergelijk met het aandeel in omringende landen.

Daarnaast zien we dat het consumeren van media aan het veranderen is. Jongeren kijken niet of nauwelijks lineair TV en het lijkt erop dat online ook niet meer de heilige graal is.

Out of Home zal in de toekomst steeds meer gewaardeerd worden. Het zorgt voor een sterke aanwezigheid in de “echte wereld” waar consumenten niet meer zitten te wachten op reclameboodschappen op een moment dat je daarop niet zit te wachten. Niet voor niets zijn de streamingdiensten zo populair of nemen consumenten een premium account op Youtube.

En dat is het mooie van Out of Home, er is over het algemeen alleen maar waardering.

En even voor eigen parochie sprekend, alleen als je echt de dynamiek van de Out of Home markt en de mogelijkheden van Out of Home begrijpt en vervolgens binnen de doelstellingen en beschikbare budgetten een effectieve en efficiënte strategie weet te presenteren zullen steeds meer adverteerders enthousiast raken over het medium. De tijd van een rondje gemakzucht is wel voorbij! Daarom blijven wij investeren in het specialisme Out of Home Planning & Buying. Het oog voor detail maakt de meester (master).

Threats

Dit zijn primair externe factoren die helaas buiten ons invloedsveld liggen. 

Dit is vooral de bemoeizucht van onder meer politieke partijen en vooralsnog locale/regionale overheden die een statement willen maken om bepaalde productgroepen te gaan verbieden om mee in het straatbeeld te adverteren. Segmenten die onder vuur liggen zijn onder meer fastfood, vlees, fossiele brandstoffen. En voor degene die al wat langer meelopen, tabaksreclame was wellicht het eerste segment waarbij een reclameverbod op buitenreclame is ingevoerd.

Een ander fenomeen is de sterke groei van digitale schermen, waardoor ook de discussie over verkeersveiligheid relevant is geworden. Bewegende beelden en een sterke lichtintensiteit kunnen op bepaalde locaties de verkeersveiligheid in het gedrang brengen. Het is van belang dat de exploitanten hier zelf ook goed over nadenken om een eventuele discussie te voorkomen. De voorbeelden zijn inmiddels legio waarin steden op vele plekken geen bewegend beeld meer toestaan of daar specifieke eisen aan stellen. Een wel overwogen locatiebeleid voorkomt een toekomstig probleem.

www.outofhomemasters.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Mediaplus verzorgt crossmediale voorjaarscampagne Hornbach met 4DX, 3D OOH en meer

15-04-2024 | 15:01:00
Hornbach heeft zijn voorjaarscampagne Ieder voorjaar een nieuw begin gelanceerd. De campagne is een samenwerking tussen mediabureau Mediaplus en Hornbach waarbij een 4DX-bioscoopcommercial, 3D OOH en innovatieve groeiende mupi’s crossmediaal worden ingezet

Turff en Wahooh maken adverteren binnen studenten doelgroep makkelijker

11-04-2024 | 10:16:00
Met 2.600 schermen in de woonkamers van studentenhuizen biedt Turff adverteerders een mooie kans om de studenten doelgroep te bereiken

TBWA\NEBOKO ontwikkelt billboard-campagne McDonald's

08-04-2024 | 09:45:40
McDonald’s heeft besloten om in hun nieuwste campagne niets anders dan deze iconische geur in te zetten

Buro Dirigo ontwikkelt publiekscampagne werkorganisatie BUCH

04-04-2024 | 12:29:00
De publiekscampagne Samen goud voor elkaar is van start in Bergen, Castricum en Heiloo. Met de campagne willen de gemeenten de sociale basis in de regio versterken

SuperRebel ontwikkelt lanceringscampagne FreeBrew voor Swinckels

27-03-2024 | 09:37:00
De jongere generatie kiest er steeds vaker voor om alcohol te laten staan. Reden voor Swinckels om een brewed craft soda op de markt te brengen

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief