Marketing Report
Synergie tussen AI en emotionele merkbeleving domineren 2024 nieuws

Synergie tussen AI en emotionele merkbeleving domineren 2024

Chief Marketing Officers (CMO's) staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, waarbij de integratie van artificial intelligence (AI), emotional branding en contentcreatie nog onmisbaarder worden.

Deze blik van CMO’s op 2024, waarin technologie en emotie hand in hand gaan, vormt de kern van de resultaten van het meest recente CMO Barometer onderzoek van Serviceplan Group onder 767 internationale CMO’s.

Uit de antwoorden van de CMO's komen vier kerninzichten naar voren:

  1. De top 3 belangrijke thema’s voor 2024 bestaat uit: #1 artificial intelligence (AI); #2 emotional branding; #3 contentcreatie.
  2. Succesvolle marketing in 2024 zal kunstmatige intelligentie combineren met emotionele intelligentie.
  3. CMO’s zien open-mindedness als belangrijkste vaardigheid voor zichzelf voor 2024, gevolgd door flexibiliteit, aanpassingsvermogen en wendbaarheid.
  4. CMO's zoeken bureaupartners met een uitdagersmentaliteit die proactieve strategieën en innovatieve ideeën bedenken die impact hebben.

AI in 2024

In het onderzoek naar de topthema’s van het marketingjaar 2024 blijkt dat ruim 80 procent van de CMO’s AI, machine learning en marketing automation als de grootste tendens voor 2024 ziet. Deze trend is aanzienlijk gestegen ten opzichte van de outlook op 2023; van de vijfde naar de eerste plaats. Daarbij is het thema duurzaamheid van de eerste plaats naar de vierde plaats verdrongen.

Content creatie en Emotional Branding delen de tweede en derde plaats in de ranglijst, waarbij beide trends 82 procent van de stemmen krijgen.

Menno Westinga, Managing Director Mediaplus Netherlands: "In de huidige wereld worden we gestuurd door data en insights die CMO's in staat stellen om geïnformeerde beslissingen te nemen. Een strategie op basis van data van vandaag, kan morgen op basis van reële resultaten anders ingevuld moeten worden en data stelt merken in staat gepersonaliseerde ervaringen te creëren."

Trend naar optimisme

Hoewel 46 procent van de internationale CMO’s geen grote veranderingen verwacht vanuit economisch perspectief, voorziet 36 procent een matige tot significante economische verbetering. De trend naar optimisme strekt zich ook voorzichtig uit naar marketingbudgetten. Meer dan een derde van de respondenten voorspelt ten minste een lichte stijging van hun marketingbudget voor 2024.

Christiaan van Betuw, CEO van Serviceplan Group Netherlands: “Aan onze zijde hebben we een spannend nieuw hulpmiddel: als het correct wordt gebruikt, kan AI ons dagelijkse werk gemakkelijker maken, oplossingen bieden voor complexe problemen en innovatie naar een geheel nieuw niveau tillen.”

Bureaupartners belangrijker dan ooit

Voor CMO’s zijn bureaus als uitdagers van cruciaal belang. Naarmate de interne expertise blijft groeien, wordt er ook meer van de bureaus verwacht. Creativiteit, innovatie en visie zijn de belangrijkste eigenschappen die 33 procent van de Europese CMO's van hun bureaus verwacht. Bovendien moeten bureaus aanpassingsvermogen, wendbaarheid en uitvoeringsvermogen in huis hebben.

Creativiteit en AI

Nederlandse CMO’s verwachten vooral een impuls op het gebied van creativiteit en technologie (AI) van hun bureaus.

Bas Brand, Chief Marketing Officer bij KWF Kankerbestrijding: "Ik hoop dat 2024 vooral in het teken gaat staan van creativiteit. We moeten nú waarde bij klanten creëren. Mijn boodschap aan bureaus luidt dan ook: gebruik AI om goedkoper, sneller, slimmer en inspirerender te zijn.”

Gedetailleerde resultaten van de CMO Barometer, met ranglijsten van experts van de Serviceplan Group en verdere CMO-adviezen, zijn beschikbaar in de presentaties hieronder.

www.house-of-communication.com

www.serviceplan.nl

Lees ook:

[SWOT24] Menno Westinga: kwaliteit en efficiëntie in mediabureauland: kansen in de tweestrijd

16-02-2024 | 22:51:00
In de rubriek [SWOT24] maken bepalende spelers een SWOT analyse van de mediabureauwereld. Aan het woord is Menno Westinga, Managing Director Mediaplus

vanHaren kiest voor Mediaplus Netherlands

30-01-2024 | 09:35:00
De samenwerking in Nederland startte 1 januari voor vanHaren; crossmediaal zowel online, als offline. Het omvat het gehele mediatraject

Alphabet kiest voor Mediaplus Netherlands

09-01-2024 | 09:11:00
Het bureau won de pitch voor media (buying) en is verantwoordelijk voor de strategie, planning en inkoop van digitale media met een focus op performance

[Vacatures] Serviceplan zoekt een Projectmanager

21-12-2023 | 09:03:00
Serviceplan Group Netherlands is voor onze medialabel Mediaplus op zoek naar een Projectmanager

Onderzoek: influencers meer risico dan aanwinst voor de kerstverkoop

20-12-2023 | 09:50:24
Het zal geen verrassing zijn dat de invloed verschilt per leeftijd: 30 procent van de 35-minners zou eerder geneigd zijn een aankoop te doen.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.