Marketing Report
The Future of TV Advertising Global: een verslag

The Future of TV Advertising Global: een verslag

Op 5 en 6 december 2023 vond in Londen het jaarlijkse (internationale) congres plaats over de toekomst van tv en televisiereclame: The Future of TV Advertising Global 2023. Tijdens het congres kwamen uiteenlopende thema’s aan bod: addressable tv, data, meetsystemen, streamingdiensten, heeft lineaire tv een toekomst, advertentiemodellen en meer. Vooral Britse sprekers hielden een talk, aangevuld met Amerikaanse en enkele Europese sprekers. Nederlandse input miste ondanks de global profilering.

Gaat de lineaire tv langzaam dood ten gunste van?

De presentaties en discussies van sprekers van onder meer Sky, ITV, NBC Universal/Comcast Advertising, AMC Networks,RTL Ad Alliance, Netflix, The Walt Disney Company en Paramount gaven een indruk van het realiseren van een transitie. De boodschap van velen was dat als een tv-bedrijf zich puur richt op lineaire televisie, dit op termijn een einde van zijn business betekent. Oftewel: in het ideale model werken mediabedrijven met abonnees, zodat meerdere omzetstromen worden gegenereerd en advertentiemodellen addressable gemaakt kunnen worden. Als uiteindelijk alles All IP wordt, wordt het nog makkelijker om met technologie in te spelen op klanten en te differentiëren. Dit laatste gebeurt overigens al van oudsher in de Verenigde Staten waar op lokaal niveau networks de reclame inserten.


Brian Weiser in gesprek met host Justin Lebbon

Kritiek op de big tech en streamers

Kritiek kwam er ook op de wijze waarop streamingpartijen weigeren mee te doen met third party metingen. Erica Probst, Head of Sales van YouTube UK & Ireland, werd uitgedaagd mee te doen met het Britse kijkonderzoek. Verder dan dat ze bereid is te praten, kwam ze niet.

Erica Probst, Head of Sales van YouTube UK & Ireland.

Netflix doet in het Verenigd Koninkrijk sinds kort mee met het reguliere kijkonderzoek, maar elders niet. Disney+, Paramount+, Amazone Prime Video en andere partijen doen niet mee, tot frustratie van zowel de mediabureaus als concurrenten. Dit terwijl Netflix en the Walt Disney Company (Disney+) in onder meer het Verenigd  Koninkrijk (Frankrijk, Italie, Duitsland, Spanje en andere landen) een basisversie van hun streamingdienst verkopen met reclame.

Just Lebbon in gesprek met Rita Ferro , President Global Advertising bij the Walt Disney Company.

Met de komst van streamingdiensten, de vele andere mogelijkheden om video te consumeren, maar ook de komst van FAST-aanbod, is lineaire televisie aan het verworden tot één van de platforms, zo betoogde Comcast Advertising.

Netflix

Netflix reageerde bij monde van Peter Naylor, Vice President of Global Advertising op de kritiek door te stellen samen te werken met Microsoft en onder meer een Audience project uit te voeren voor de validatie. Het bedrijf werkt ook niet puur op reclameverkoop, betoogde hij. Ook sponsoring is daar onderdeel van. Zo kunnen kijkers The Crown in het Verenigd Koninkrijk drie afleveringen met reclame zien, om de vierde aflevering met sponsoring van L’Oréal en Lancôme.

GroupM (UK) toonde zich positief ten opzichte van de reclame bij Netflix. Netflix biedt 4 tot 5 minuten reclame per uur; de streamer doet dit om enerzijds de kijker niet te overweldigen met reclame, maar ook om de adverteerder meer waarde te geven en omdat er met minder reclame meer attentie bestaat.

Kijkcijfers versus CPM versus engagement

Tijdens de conferentie werd er gediscussieerd over de juiste meeteenheid voor het daadwerkelijke mediagebruik van consumenten. Gerry D'Angelo, een adviseur voor onder andere McKinsey, betoogde dat een impressie niet noodzakelijk betekent dat een persoon daadwerkelijk iets volgt. Evenzo impliceert een gemeten kijker die tegelijkertij zijn smartphone gebruikt, niet per se op dat moment televisie kijkt. D'Angelo benadrukte echter dat meten essentieel is voor alle vormen van media.

De discussie over de betekenis van kijkcijfers kwam ook naar voren tijdens een paneldiscussie. Het idee dat een kijkcijfer voldoende is om te bepalen of een kijker echt betrokken is, werd ter discussie gesteld. Ook de toepassing van CPM (cost per mille) bleek niet altijd een accurate indicatie te geven of een gebruiker daadwerkelijk impressies op digitale diensten ontvangt. Als alternatief werd tijdens het congres het concept van engagement naar voren gebracht. Door engagement te meten, zou men kunnen vaststellen of kijkers en gebruikers daadwerkelijk betrokken zijn bij de content. Echter, de concrete uitvoering van het meten van engagement werd tijdens de conferentie niet volledig verduidelijkt.

Jackie Lyons van Havas Media UK in een panel discussie

Tv toch terug?

Canal+ Brand Solutions uit Frankrijk betoogde dat tv de nieuwe hype is. Immers streamingdiensten en BVOD worden vaak op de grote tv-schermen bekeken, waarbij reclame een steeds grotere rol speelt. Canal+ gelooft dan ook in de kracht van content, het integreren van reclames waarbij de tv-ervaring van kijkers wordt gevolgd en reclames passen bij het type content en dus meer relevant zijn (gebruikmakend van adressable reclames). Op deze manier denkt Canal+ via context, creativiteit en data een meer toekomstzekere manier te hebben voor reclame. Daar moet net als bij Sky bij opgemerkt worden dat Canal+ een hele keten controleert: van productie: van tv- en filmstudio’s tot abonnee en FTA-tv.

Lee Saers, Executive Vice President & General Manager Digital & Ad Sales bij Paramount in gesprek met Omar Oakes

 

Deborah Armstrong, Senior Vice President VP, Generl Manager Media Networks & Advertising EMEA & Country Manager UK & Ireland van The Walt Disney Company

ITV: Brits voorbeeld

ITV is als commerciële omroep enigszins vergelijkbaar met RTL Nederland, maar dan veel groter en de eigen (wereldwijde) productiemaatschappij ITV Studios (ook al is Fremantle net als nu nog RTL Nederland onderdeel van RTL Group). ITV is zeer trots op de eigen streamingdienst ITV X (opvolger van ITV Hub), die niet alleen een (gratis) catchup dienst is, maar ook een reclamevrije premiumdienst omvat met exclusieve content. Het is in feite enigszins lijkend op het model van Videoland. ITV is echter verder met addressable content, en reclame. Mede dankzij zijn (van oorsprong) geregionaliseerde opzet. In die zin lijkt ITV zich ook te focussen op data als het middel om adverteerders beter te bedienen.

RTL Ad Alliance

RTL Ad Alliance, de internationale reclameverkooptak van RTL Group, zegt in te spelen op smart tv-reclames, addressable reclame, BVOD en AVOD. Met addressable is RTL Ad Alliance actief in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Dit vanuit de gedachte dat 73 procent van de huishoudens een smart-tv bezit in Europa en 54 procent er een aanschafte in de afgelopen 2 jaar.

Stéphane Couruble, CEO van RTL Ad Alliance

Google

Interessant is te zien wat de rol van Google (Alphabet) is. Zij spelen op meerdere niveaus een rol. Natuurlijk is er de zoekmachine Google, maar het bedrijf is veel breder actief en ook in de tv-industrie is het een belangrijke speler als leverancier van Android TV. Dit maakt volledig IPTV-gedreven oplossingen mogelijk, waaronder ook addressable content en addressable reclame.

En Nederland?

Nederland kreeg nauwelijks aandacht, al werd het Nationaal Media Onderzoek als opkomend crossmediaal onderzoek waarin JIC’s opgaan, wel genoemd door Stephane Couruble, CEO van RTL Ad Alliance. Nederland heeft mogelijk te maken met de wet van de remmende voorsprong, terwijl een bedrijf als Sky (van Comcast/NBC Universal) in met name het Verenigd Koninkrijk en Italië een complete keten in handen heeft.

Sky

Sky is houder van essentiële film- en sportrechten, heeft zenders (Sky One/Sky Uno, Sky Cinema, Sky Arte, Sky Crime, Sky Sport et cetera), heeft eigen productiestudio’s (Sky Studios), eigen decoders (Sky Q) en tv’s (Sky Glass), is zelf een internetproviders (Sky Wifi/Sky Broadband), een OTT-product (Sky Stream en Now), mobiel (Sky Mobile) en uiteraard een eigen reclameverkoopbedrijf (Sky Media met AdSmart). Oftewel: Sky heeft de algehele keten van productie tot eindklant in handen. Dit maakt het in de techniek en innovatie simpel om addressable reclame of gerichte marketing uit te voeren over de vele huishoudens die Sky bedient. Een dergelijk aanbod bestaat simpelweg niet in Nederland.

Vroeger Nederland als eerste

In een verder verleden lanceerden internationale partijen als Paramount (toen:  Viacom), Warner Bros. Discovery (toen: Time Warner en Discovery) en The Walt Disney Company (Disney+) hun aanbod als eerste in Nederland. Die tijd is voorbij. Nederland kent geen (reclamegedreven) Pluto TV; Disney+ en Netflix hebben Nederland (nog) niet verkozen met een reclameversie en uit de wandelgangen van het congres kwam niet echt naar voren dat  er plannen bestaan om die in Nederland te introduceren.

Nederlandse situatie

VodafoneZiggo en KPN zijn afzonderlijke bedrijven, waarbij VodafoneZiggo weliswaar in sport zit met Ziggo Sport, maar verder vooral een afzonderlijke keten behelst die zelfs afstand heeft genomen van bijvoorbeeld VOD, laat staan AVOD en de reclemverkoop heeft uitbesteed aan RTL Nederland (Ad Alliance). Het anno 2023 experimenteren met addressable is leuk, maar een echt businessmodel is er in Nederland niet. Daarvoor zouden KPN, VodafoneZiggo en mediabedrijven als RTL Nederland en Talpa Network de handen ineen moeten slaan.  

Technisch is men nog niet zo ver: VodafoneZiggo zou eerst zijn hele tv-klantenbestand op IP gedreven video moeten hebben omgezet en KPN zou zijn hele tv-base op Android TV moeten hebben overgezet (KPN TV+). Dat kan nog jaren duren.

Ads&Data

Tijdens het congres werd in een presentatie van Ads&Data besproken hoe dit concept tot uiting komt. In België lijkt dit beter begrepen, met Play Media als onderdeel van Telenet (zusterbedrijf van VodafoneZiggo) en de samenwerkingen met DPG Media (VTM en de deelneming in RTL Belgium). Ads&Data wordt in dit opzicht beschouwd als de ultieme combinatie van samenwerkende partijen, met Mediahuis, Proximus en Telenet/Play Media als aandeelhouders. Hier worden video, display en audio geïntegreerd, inclusief addressable reclame.

En Nederland?

Videoland (RTL Nederland) kan trots zijn als grote streamingdienst in Nederland, maar als het om reclame gaat en de AVOD-variant (ze waren een van de eersten!), kan de Nederlandse industrie gerust om zich heen kijken hoe in andere markten met reclamecombinaties meer uit een markt kan worden gehaald. Als DPG Media straks eigenaar is van RTL Nederland ontstaan mogelijk andere perspectieven. Wellicht is het afwachten totdat in Nederland Talpa Network door VodafoneZiggo of KPN wordt overgenomen, zodat crossmedialiteit nog beter tot zijn recht komt?

www.adwantedevents.com/FTVAGlobal

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Viaplay komt met reclameversie streamingdienst

24-04-2024 | 01:35:47
Viaplay heeft bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers aangekondigd met een reclameversie te kommen. Deze versie zou omstreeks de zomer worden gelanceerd

TBWA en NS inspireren mensen met merkcampagne om de trein te nemen

23-04-2024 | 14:04:00
De NS lanceert in samenwerking met TBWA\NEBOKO een campagne die het merk een richting geeft. Het doel is om meer Nederlanders te inspireren

Dentsu Creative ontwikkelt hardloop-campagne Nationale-Nederlanden

22-04-2024 | 16:08:29
Nationale-Nederlanden (NN) wil ook de beginnende hardloper in beweging brengen om zo bij te dragen aan het welzijn van een zo groot mogelijke groep mensen

UM, Alfred, Talpa Network & Praxis ontwikkelen reality-klusprogramma Het Blok

22-04-2024 | 15:19:00
UM ontwikkelde de contentstrategie van het reality-klusprogramma Het Blok, waarin Praxis zich positioneert als partner voor het verduurzamen van je woning

Blauw Gras (ACE) ontwikkelt campagne-app RTL Nieuws & Entertainment

22-04-2024 | 15:19:00
Blauw Gras (ACE) heeft voor en met RTL Nederland de campagne ontwikkeld voor de vernieuwde app van RTL Nieuws & Entertainment. De campagne wordt gevoerd via tv, abri's en online
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief