TikToks What’s Next in 2024: trendrapport nieuws

TikToks What’s Next in 2024: trendrapport

In 2023 stond authenticiteit centraal voor de TikTok-community. Dit zagen ze terug in life hacks, oude hits die weer populair werden en opkomende kleine bedrijven. Het publiek werd steeds nieuwsgieriger door alle inspirerende content en ging daardoor op zoek naar nieuwe inzichten, verhalen en communities. Maar ook merken leveren een bijdragen aan de trends die ieder jaar centraal staan.

In het TikTok What’s Next Trendrapport 2024 staan trendvoorspellingen die marketeers inzichten geven in de veranderende wensen en behoeften van de community. Zo gaan ook merken en bedrijven voorbereidt het nieuwe jaar in.

Creative Bravery

In 2024 omarmt de community een nieuwe mindset: Creative Bravery. Dit is een mix van nieuwsgierigheid, verbeelding, kwetsbaarheid en moed. Merken die dit laten zien op TikTok bouwen zo aan een hechtere band met hun publiek. Om op te vallen moeten merken niet alleen af en toe Creative Bravery laten zien, maar dit juist dagelijks terug laten komen in hun gedrag en strategieën. Ze verwachten dat merken die vaak wereldwijd interesse wekken, traditionele verhalen veranderen en vertrouwen creëren bij hun publiek het grootste succes zullen hebben volgend jaar.

Bastian Verhulst, Country Manager Benelux - Global Business Solutions bij TikTok: "Dit jaar was TikTok dé entertainment hotspot voor meer dan een miljard mensen. Ze kwamen voor de inclusive community, om verrast te worden en voor ontspanning en entertainment. TikTok laat zien hoe je eindeloos creatief jezelf kunt zijn - geen saaie standaarden, geen standaard begin, midden en eind, op TikTok gaat alles net even anders. In 2024 gaan we op TikTok nog een stapje verder, op manieren die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Het draait hierin om Creative Bravery: het lef om nieuwsgierig te zijn, de fantasie de vrije loop te laten en dat je niet bang hoeft te zijn om jezelf te laten zien en durf te tonen. Dit wordt volgend jaar het fundament onder de dagelijkse TikTok-belevenis. Vergeet voorspelbare en gepolijste stories, TikTok maakt het elke dag bijzonder!"

Voor dit rapport hebben ze de meest praktische en blijvende trends onderzocht. Deze noemen ze ook wel trendsignalen. Trendsignalen zijn contentpatronen die opduiken en laten zien wat mensen bezighoudt en interesseert. Merken kunnen hier slim op inspelen en zo hun langere termijn contentstrategie vormgeven. Deze trendsignalen zijn onderverdeeld in drie soorten: nieuwsgierigheidspieken, verhalen zonder grenzen en bouwen aan vertrouwen.

Nieuwsgierigheidspieken

Mensen komen naar TikTok om nieuwe dingen te ontdekken. Nieuwsgierigheid en interesse leiden tot relevante perspectieven, nieuwe kennis en actie dankzij de mix van ontdekking en een actieve mindset. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat TikTokkers bijna twee keer meer geneigd zijn om te zeggen dat TikTok hen nieuwe onderwerpen laat ontdekken, waarvan ze vooraf niet wisten dat ze die leuk zouden vinden.

Zo omarmde Clinique de magie van TikTok in een full-funnel campagne. Het merk wist mensen te betoveren door slim gebruik te maken van ontdekking, creativiteit en de community-vibe op het platform. Clinique was een van de eersten die gebruik maakte van het dynamische zoekplatform van TikTok en een team vormde met creators om de nieuwste productlijnen te promoten. Het merk boekte opmerkelijk succes via zoekopdrachten, wat resulteerde in een toename van 441 procent in het conversiepercentage en een aanzienlijke stijging van 51 procent in het doorklikpercentage.

Er zijn tegenwoordig oneindig veel mogelijkheden om nieuwe ideeën of dingen te ontdekken, maar tegelijkertijd is het ook uitdagender dan ooit om relevante antwoorden te vinden. Voor merken betekent dit het creëren van hyperrelevante, boeiende en nuttige content die elke vorm van nieuwsgierigheid aanspreekt, zelfs die waarvan community's niet wisten dat ze die hadden.

Verhalen zonder grenzen

Communities verzinnen fictieve beroemdheden en verhalen. Van co-created content tot staying true to #delulu, op TikTok heeft iedereen een stem die leidt tot ongekende creativiteit. Zo zetten de diverse creators, samenwerkende formats en onderwerpen alles wat we weten over traditionele storytelling op zijn kop.

Game-ontwikkelaar I Got Games (IGG) gebruikte deze filosofie bij de lancering van het nieuwe spel Viking Rise op TikTok. Van TopView tot Reach & Frequency (R&F), het merk liet een variëteit aan posts zien om gamers enthousiast te maken voor de nieuwe lancering. IGG rolde ook een Branded Mission uit met een uniek draai aan het wiel Branded Effect dat gebruikers uitnodigde om te ervaren hoe het is om bepaalde personages in het spel vrij te spelen. Met dit succes wist ze een bereik van 400 miljoen TikTok-gebruikers te realiseren.

Het zijn de video’s met boeiende verhaallijnen die kijkers overtuigen om langer dan een paar seconden te kijken en hen dieper in het verhaal trekken. Advertenties die gemaakt zijn om nieuwsgierigheid op te wekken, worden 1,4 keer langer bekeken (2).

Bouwen aan vertrouwen

Er blijft een groeiende kloof in vertrouwen tussen consumenten en merken, waardoor het publiek op zoek is naar betrokkenheid die verder gaat dan een eenmalige aankoop. Mensen willen dat merken actief bijdragen aan positieve maatschappelijke verandering en transparant zijn. Het is van cruciaal belang om een duidelijk merkvertrouwen en –waarden op te bouwen. Op TikTok staan merken namelijk in direct contact met hun consumenten en community.

Het is daarnaast belangrijk dat merken iedere campagne en elk stuk organische content zien als een kans om te delen, te luisteren en te leren. Zo kunnen ze samen met hun publiek merkvertrouwen en -waarden opbouwen, wat resulteert in grotere loyaliteit, zowel binnen als buiten het platform. Na het bekijken van een advertentie op TikTok hebben kijkers 41 procent meer vertrouwen in het merk. Bovendien is de kans 31 procent groter dat ze loyaal blijven aan het merk, en de kans is 33 procent groter dat ze zeggen dat het merk goed bij hen past als persoon (vergeleken met voordat ze advertenties op TikTok zagen). Dit leidt tot actie, zowel online als offline.

Lees het volledige What’s Next Trendrapport hier.

www.tiktok.com

Lees ook:

Wavemaker en Tempo-Team verlengen TikTok-realityserie Tempo-Tastic

16-02-2024 | 12:34:00
Met de serie Tempo-Tastic duik je in de wereld van werkbesties. Ieder seizoen nemen twee werkbesties de proef op de som door te testen hoe hard ze elkaar nodig hebben op de werkvloer

The Best Social Awards: dit zijn de winnaars van de tiende editie

02-02-2024 | 10:08:32
Bram Krikke, Pieter Valley, gebroeders Hofman, Levi, Iris de Waard en Bankzitters onder andere winnaars jubileumeditie.

[Column] Henri Lessing: Waarom YouTube Shorts de TikTok-killer kan zijn

06-11-2023 | 10:59:00
TikTok, Instagram en YouTube dingen allemaal mee om de dominante speler te worden in de wereld van verticale video's. Vanaf 2023 hebben TikTok en Reels elk 1 miljard maandelijks actieve gebruikers, vergeleken met de 2 miljard maandelijks actieve gebruikers van YouTube Shorts

[Column] Ivaylo Kirov: Short form video’s: de toekomst van digitale marketing

25-10-2023 | 16:08:56
POV: Het is 2013 en je scrolt door Vine-video's op je iPhone 5s. Zeven jaar later zet TikTok opnieuw in op de korte video's

TikTokTalkshow van KPN en Dentsu van start gegaan met aflevering over pesten

06-10-2023 | 09:52:00
Robbert Rodenburg bespreekt door jongeren aangedragen onderwerpen rondom het internet met jongeren en de online community.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.