Marketing Report
Tina Nijkamp en NLZiet gestopt met kijkcijfers van gisteren nieuws

Tina Nijkamp en NLZiet gestopt met kijkcijfers van gisteren

Tina Nijkamp en NLZiet gaan niet door met het publiceren van kijkcijfers over de de dag ervoor. Tina Nijkamp die zichzelf een media professional en senior consultant noemt, publiceerde op dinsdag 29 augustus de eerste NMO Kijkcijfers van 28 augustus 2023. NMO en de tv-zendergroepen NPO, RTL Nederland en Talpa Network hadden eerder besloten dat de kijkcijfers per 28 augustus 2023 niet langer over de dag daarvoor gepubliceerd zullen worden.

Een punt maken

Tina Nijkamp wilde volgens eigen zeggen een punt maken en stelt dat we ongeveer het enige land op aarde zijn dat de kijkcijfers van een dag daarvoor niet meer publiceren maar pas 6 dagen later als ook de volledige gemist-cijfers er zijn. Volgens eigen zeggen is haar niet gevraagd hiermee te stoppen en is het haar eigen initiatief hiermee te stoppen, al sluit ze niet uit het opnieuw te publiceren, aangezien ze deze cijfers blijft ontvangen. Ze noemt het niet houdbaar dat de cijfers 6 dagen geheimgehouden worden.

RTL Nederland, Talpa Network en NPO

NMO heeft besloten het vertraagd publiceren in te voeren op vraag van RTL Nederland, Talpa Network en de NPO omdat zij van mening zijn dat uitgesteld kijken zo kan worden meegenomen en de definitieve cijfers kunnen worden gepubliceerd. Marktpartijen zoals mediabureaus en de omroepen inclusief de saleshuizen die de data gebruiken voor evaluatie van tv-campagnes en hun programmering, beschikken zelf wel over voorlopige kijkcijfers. Gebleken is dat deze cijfers voor interne doeleinden gewoon net als voorheen binnen deze bedrijven worden gedeeld.

Branchebrede afspraak

In de branche zijn er aldus relatief veel mensen die daarover beschikken. Openbare publicatie - zo hebben de bij NMO betrokken partijen afgesproken - is niet toegestaan. Publicatie is echter niet strafbaar, aangezien het een onderlinge afspraak is. NMO zegt een onderzoek te gaan doen naar het lek en een en ander in het bestuur van de Stichting Kijkonderzoek te gaan bespreken, waarin RTL Nederland, Talpa Network, de NPO, Screenforce, BvA en PMA zijn vertegenwoordigd.

Eigen persbericht

Tv-zenders mogen de voorlopige kijkcijfers wel via persberichten publiceren, waarbij overigens pas na 6 dagen verifieerbaar is hoe dat in verhouding staat tot andere programma’s aangezien marktaandelen niet gepubliceerd mogen worden de eerste zes dagen. Tina Nijkamp stelt alleen maar positieve reacties te hebben verkregen op de publicatie van de kijkcijfers van zowel tv-zenders, makers/producenten en kijkers. 

VVD met kamervragen

De VVD heeft bij monde van kamerlid Pim van Strien demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (D66) eind juli 2023 om opheldering gevraagd over het vertraagd publiceren. Hij vraagt om zoveel mogelijk transparantie en vindt dat het werk van journalisten hiermee onnodig wordt bemoeilijkt. Verder vraagt de VVD'er aan de staatssecretaris of ze in ieder geval de NPO kan vragen de kijkcijfers opnieuw over de dag ervoor kan publiceren. De demissionair staatssecretaris heeft de vragen nog niet beantwoord.

NLZiet

NLZiet heeft enkele uren ingespeeld op het niet meer beschikbaar zijn van de kijkcijfers van de dag ervoor met een Kijkcijfer Top 40. Deze heeft slechts enkele uren online gestaan. Het ging uitsluitend om gebruikers van NLZiet. Daarbij bleek Chateau Meiland (SBS6), Een Huis Vol (NPO1, KRO-NCRV) en Vandaag Inside (SBS6) achtereenvolgens de Top 3 van NLZiet van 28 augustus te hebben bereikt. RTL Nederland, Talpa Network en NPO hebben kort nadat dit door NLZiet is geopenbaard, NLZiet gevraagd de publicatie hiervan te stoppen. NLZiet is een coöperatie die in handen is van deze drie omroepen.

www.nationaalmediaonderzoek.nl

www.kijkonderzoek.nl

www.nlziet.nl

 

Lees ook:

Auditbureau CESP: NMO Luisteronderzoek is betrouwbaar

26-09-2023 | 00:02:28
Het auditbureau CESP heeft na een evaluatie geconcludeerd dat het NMO Luisteronderzoek betrouwbaar is. Het NMO Luisteronderzoek rapporteerde in februari 2023 voor het eerst de resultaten aan de hand van de MediaCell+ app

NMO Luisteronderzoek past meetmethode Grand Prix Radio aan

30-08-2023 | 08:59:00
Het Nationaal Media Onderzoek heeft bij het NMO Luisteronderzoek de meetmethode voor Grand Prix Radio aangepast. De aanpassing is per 21 augustus 2023 doorgevoerd. Daarbij is encoding toegevoegd aan Grand Prix Radio tijdens Formule 1-weekenden

Audify komt met maandrapportages NMO Luisteronderzoek

24-08-2023 | 19:31:38
Branchevereniging Audify komt voortaan met een maandelijks audiomaandrapport. Met dit rapport wil Audify alle bereikcijfers vanuit het NMO Luisteronderzoek bundelen

NMO presenteert NMO Kijkonderzoek per 28 augustus 2023

22-08-2023 | 18:23:00
Het Nationaal Media Onderzoek heeft het NMO Kijkonderzoek gepresenteerd dat op 28 augustus 2023 van start gaat. Vanaf dan voert Kantar Media het onderzoek uit en wordt na bijna 60 jaar afscheid genomen van GFK (en voorganger Intomart)

Stichting Nationaal Media Onderzoek (NMO) officieel opgericht

21-07-2023 | 18:43:00
 De Stichting Nationaal Media Onderzoek is officieel opgericht. Daarmee is het Nationaal Media Onderzoek (NMO) als formele entiteit een feit
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.