Marketing Report
Ton Rozestraten (Ad Alliance) verwacht goede resultaten voor 2022 en 2023 nieuws

Ton Rozestraten (Ad Alliance) verwacht goede resultaten voor 2022 en 2023

Ton Rozestraten, Chief Commercial Officer van RTL Nederland en CEO  van reclameverkoopbedrijf Ad Alliance is positief over 2022 en 2023, verwacht positieve ontwikkelingen uit streamingreclame, addresssable advertising en innovatie. Dit bleek uit een presentatie voor mediabureaus.

Ton Rozestraten verwacht dit jaar 6 tot 8 procent meer omzet in de totale televisiespotmarkt bovenop de 21,6 procent die Screenforce rapporteerde in 2021; destijds als coronaherstel. Ad Alliance hanteert in het kader van de overname en fusie van/met Talpa Network een business as usual policy voor heel 2023.

Ton Rozestraten prijst en complimenteert in een presentatie voor mediabureaus de Nederlandse industrie waar ondernemers volgens hem doorpakken, businessmodellen ontwikkelen die flexibel zijn en niet schromen producten te lanceren en niet twijfelen die via televisie aan de man te brengen. 

Volgens Rozestraten snappen collega's uit landen als Duitsland (RTL Deutschland), Frankrijk (Groupe M6) en partners uit Italië (Mediaset), Verenigd Koninkrijk (ITV) en Spanje (Antena3) niet waarom het zo goed gaat in Nederland, aangezien daar dalingen van 3 tot 10 procent worden gerapporteerd. Ton Rozestraten noemde het openstellen van de online gokreclamemarkt niet (die overigens per 2023 als het om de ongerichte vorm gaat, weer wordt verboden).

2023 opnieuw positief

Voor 2023 verwacht de commerciële topman van RTL Nederland een eveneens positief jaar, al sluit hij zijn ogen niet voor de werkelijkheid met hoge inflaties, problemen in de bevoorradingsketen en de oorlog in Oekraïne. Er blijft geïnvesteerd worden in de relevant massabereik, waarbij de Ad Alliance-zenders het beter doen dan vorig jaar. Daarbij blijft het bedrijf relevant massabereik creëren.

Naast de zenders van RTL Nederland, maken ook de merken van Paramount, Walt Disney Company (inclusief ESPN), Warner Bros. Discovery, DPG Media, Ziggo Sport, Xite en We Are Era (influencers) deel uit van het aanbod van Ad Alliance. Over de eerste10 maanden van 2022 is gemeten over de hele dag in de commerciële doelgroep een marktaandeelstijging van 2,2 procent gerealiseerd en 5,6 procent in het tijdvak prime time.

Verenigde Staten: reclame via streaming pot goud

In een presentatie haalt Ton Rozestraten vooral Amerikaanse ontwikkelingen aan naar aanleiding van een bezoek aan Amerikaanse spelers in New York waar on demand kijken inmiddels lineair kijken heeft ingehaald; volgens hem gaat die beweging die hier in gang gezet is zich hier de komende jaren zal ontwikkelen. Hij wijst er op dat Videoland in Nederland de eerste was die dat begin 2021 deed en verwacht dat met de aankondigingen van Netflix en Disney+ ook met reclameversies te komen dat uiteindelijk alle andere streamingdiensten op korte termijn met reclameversies zullen komen.

Adressable advertising pot goud

Hij noemt addressable advertising als de pot goud die er blinkt aan de horizon voor de Amerikaanse broadcasters waarbij hij verwacht dat die trend zich ook in Europa zal doorzetten. Het betekent dat de relevante doelgroepen kunnen worden aangeboden worden aan adverteerders. Deze inkomsten komen boven de inkomsten van lineaire kijktijd. RTL Nederland start in 2023 (net als Talpa Network) bij VodafoneZiggo met addressable advertising alsmede (al) bij Videoland, maar gezien de schaalgrootte dient men hier creatiever en flexibeler alsmede kostenbewuster te zijn.

Innovatie via Early

Ad Alliance wil op een andere manier innovatie te gaan aanbieden in een gezamenlijk model. Onder de noemer Early wil het bedrijf creatief, flexibel en vanuit verschillende expertises een hub creëren. Early moet daarbij een tak worden van Ad Alliance waar met ideeën kan worden geëxperimenteerd en met mediabureaus/adverteerders het gesprek aangegaan kan worden. Ook adressable advertising wordt daar onderdeel van om te zien op welke wijze dat het beste werkt. Verder wil Ad Alliance met Early kijken hoe bijvoorbeeld met de inzet van QR-codes gewerkt kan worden en hoe te lanceren producten kunnen worden uitgerold.

www.adalliance.nl
www.rtlnederland.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief