Marketing Report
Ukrainan Witness begunstigde dankzij Publicis Groupe-campagne WikiTruth nieuws

Ukrainan Witness begunstigde dankzij Publicis Groupe-campagne WikiTruth

De WikiTruth-campagne van Publicis Groupe Benelux en Boomerang voor Ukrainian Witness, die in juni 2023 een bronzen Cannes Lions won in de Sustainable Development Goals (SDG)-categorie, is aangekondigd als begunstigde van een winstdelingsregeling onder alle winnaars van de categorie. De opbrengst komt ten goede aan Ukrainian Witness.

Ukrainian Witness is ontstaan vanuit de behoefte om te documenteren wat er in Oekraïne gebeurt tijdens de Russische invasie. Ukrainian Witness produceert zowel long-form als short-form content met een wereldwijd publiek in het achterhoofd. Daarnaast wil het de propaganda tegengaan die Rusland produceert en verspreidt onder zijn burgers.

Binnen twee weken na oprichting was Ukrainian Witness een volwaardige redactie, die zowel korte als lange video's produceert voor zijn sociale mediakanalen en internationale nieuwsuitzendingen. Ukrainian Witness wordt volledig gefinancierd door donateurs. Toen sociale mediapagina's en de inhoud van westerse mediaorganisaties in Rusland geblokkeerd werden, kwamen Publicis Groupe Benelux en Boomerang in actie.

Eduardo Marque, Chief Commercial Officer van Publicis Groupe Benelux: “Als mensen aan deze oorlog denken, denken ze alleen aan wat ze op het nieuws zien, maar ze realiseren zich niet dat er tegelijkertijd ook een propagandaoorlog gaande is. Dus om ons steentje bij te dragen om ervoor te zorgen dat de waarheid niet alleen door de wereldwijde media, maar ook door Russische burgers werd gezien, begonnen we de Wikipedia-pagina’s van gebombardeerde Oekraïense steden bij te werken – het enige platform dat niet door de Russische overheid werd verboden.”

Binnen enkele dagen werden deze pagina's bijgewerkt met foto's van de realiteit, totdat Russische bots de updates begonnen te verwijderen.

Eduardo Marque: “Dit is het moment waarop de oorlog op de grond en de propagandaoorlog, een cyberoorlog werd. Waarbij de Wikipedia-gemeenschap zich achter het initiatief schaarde door actuele foto's te uploaden die de verwoestingen van de Russische strijdkrachten op de grond in Oekraïne weergaven. We namen ook rechtstreeks contact op met 's werelds invloedrijkste Wikipedia-redacteuren en vroegen hen om veranderingen te blijven aanbrengen. En om ze blijvend te maken.”

Wikipedia-statistieken toonden aan dat de aanpak werkte: het aantal redacteuren en de bewerkingen die ze maakten, verdubbelden en het totale aantal Russische weergaven steeg met 242 procent.

Olga Buzunova, medeoprichter van Ukrainian Witness: “De opbrengst van de gewonnen Cannes Lion zal worden gebruikt om de organisatie te blijven financieren terwijl deze groeit, terwijl er ook wordt geïnvesteerd in nieuwe vormen van inhoud, zoals het maken van een documentaire over de oorlog tot nu toe. Ukrainian Witness gaat niet alleen over de oorlog en het winnen ervan op alle fronten, het gaat over doorgaan met wat belangrijk is. We moeten waargebeurde verhalen vertellen vanuit het perspectief van Oekraïners, zodat deze wreedheden nooit vergeten worden, nooit herhaald worden en de wereld begrijpt dat oorlog op alle fronten gevoerd moet worden; niet alleen op de slagvelden.”

Fikret Fetahovic, Chief Production Officer bij Boomerang: “Mensen vragen ons vaak waarom we doen wat we doen en dit is het perfecte voorbeeld; een tastbaar verschil maken voor de mensen die een zichtbaar verschil maken in de wereld. We willen Cannes Lions bedanken voor de gulle donatie en vertrouwen erop dat Ukrainian Witness de wereld blijft laten zien hoe de hel van oorlog eruitziet door de ogen van degenen die het meemaken.”

www.publicisgroupe.nl

www.boomerangagency.com

www.uw.media

 

Lees ook:

[Column] Bas Vlugt: Effies 2023, de reclamewereld haat zichzelf

17-11-2023 | 10:44:00
Op de dag dat de Effie Awards het 40-jarig bestaan vierde, stelde een commissie van de Verenigde Naties vast dat Israël op het punt staat genocide te plegen in Gaza en werd bekend dat voor elke tank van de Oekraïne die Rusland kapot schiet Oekraïne 4,5 Russische tanks kapot schiet - die ratio kon wel eens net hoog genoeg zijn voor Oekraïne om de oorlog te winnen of net niet, dat kan ook

RA*W Cannes Summer Course 2023

03-08-2023 | 09:38:00
We Are nRA*W organiseert jaarlijks de RA*W Cannes Summer Course, een uniek avontuur waarbij 25 jonge talenten de kans krijgen hun creatieve grenzen te verleggen bij het Cannes Lions International Festival of Creativity. Van inspirerende talks in het Palais tot exclusieve feestjes, van een pitch in sneltreinvaart tot het geven van een podium aan de jongere generatie met 'Real Talks', deze reis zat vol met unieke ervaringe

[Column] Rodger Werkhoven (iO): Lions 2023: hoe ChatGPT heel Cannes van Meta- naar AI-expert omschoolde

28-06-2023 | 22:54:00
Het kan verkeren. Het contrast kon niet groter zijn. Als ik vorig jaar ‘AI' zei, moest ik ’t vaak ook meteen spellen: “Eej - Ai.” En dan daarna toch ook nog ’ns helemaal voluit ’artificiële intelligentie’ zeggen. Gelukkig helemaal niet vaak. Weinigen waren namelijk geïnteresseerd

VS, VK en Brazilië grote winnaars van Cannes Lions 2023 - een analyse in cijfers

27-06-2023 | 18:27:00
VS, VK en Brazilië hebben de meeste prijzen binnengehaald bij Cannes Lions 2023. Maar je kunt ook Nieuw-Zeeland of UAE als grote winnaars benoemen, het is maar net hoe je rekent. En er valt nog meer te rekenen

Bronzen Lions voor TBWA\Neboko, Wieden+Kennedy en Publicis Groupe Benelux

26-06-2023 | 12:04:00
Op de laatste dag van het Cannes Lions Festival 2023 wonnen TBWA\Neboko, Wieden+Kennedy en Publicis Groupe Benelux elk een bronzen Lion
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.