Ukrainan Witness begunstigde dankzij Publicis Groupe-campagne WikiTruth

Ukrainan Witness begunstigde dankzij Publicis Groupe-campagne WikiTruth

De WikiTruth-campagne van Publicis Groupe Benelux en Boomerang voor Ukrainian Witness, die in juni 2023 een bronzen Cannes Lions won in de Sustainable Development Goals (SDG)-categorie, is aangekondigd als begunstigde van een winstdelingsregeling onder alle winnaars van de categorie. De opbrengst komt ten goede aan Ukrainian Witness.

Ukrainian Witness is ontstaan vanuit de behoefte om te documenteren wat er in Oekraïne gebeurt tijdens de Russische invasie. Ukrainian Witness produceert zowel long-form als short-form content met een wereldwijd publiek in het achterhoofd. Daarnaast wil het de propaganda tegengaan die Rusland produceert en verspreidt onder zijn burgers.

Binnen twee weken na oprichting was Ukrainian Witness een volwaardige redactie, die zowel korte als lange video's produceert voor zijn sociale mediakanalen en internationale nieuwsuitzendingen. Ukrainian Witness wordt volledig gefinancierd door donateurs. Toen sociale mediapagina's en de inhoud van westerse mediaorganisaties in Rusland geblokkeerd werden, kwamen Publicis Groupe Benelux en Boomerang in actie.

Eduardo Marque, Chief Commercial Officer van Publicis Groupe Benelux: “Als mensen aan deze oorlog denken, denken ze alleen aan wat ze op het nieuws zien, maar ze realiseren zich niet dat er tegelijkertijd ook een propagandaoorlog gaande is. Dus om ons steentje bij te dragen om ervoor te zorgen dat de waarheid niet alleen door de wereldwijde media, maar ook door Russische burgers werd gezien, begonnen we de Wikipedia-pagina’s van gebombardeerde Oekraïense steden bij te werken – het enige platform dat niet door de Russische overheid werd verboden.”

Binnen enkele dagen werden deze pagina's bijgewerkt met foto's van de realiteit, totdat Russische bots de updates begonnen te verwijderen.

Eduardo Marque: “Dit is het moment waarop de oorlog op de grond en de propagandaoorlog, een cyberoorlog werd. Waarbij de Wikipedia-gemeenschap zich achter het initiatief schaarde door actuele foto's te uploaden die de verwoestingen van de Russische strijdkrachten op de grond in Oekraïne weergaven. We namen ook rechtstreeks contact op met 's werelds invloedrijkste Wikipedia-redacteuren en vroegen hen om veranderingen te blijven aanbrengen. En om ze blijvend te maken.”

Wikipedia-statistieken toonden aan dat de aanpak werkte: het aantal redacteuren en de bewerkingen die ze maakten, verdubbelden en het totale aantal Russische weergaven steeg met 242 procent.

Olga Buzunova, medeoprichter van Ukrainian Witness: “De opbrengst van de gewonnen Cannes Lion zal worden gebruikt om de organisatie te blijven financieren terwijl deze groeit, terwijl er ook wordt geïnvesteerd in nieuwe vormen van inhoud, zoals het maken van een documentaire over de oorlog tot nu toe. Ukrainian Witness gaat niet alleen over de oorlog en het winnen ervan op alle fronten, het gaat over doorgaan met wat belangrijk is. We moeten waargebeurde verhalen vertellen vanuit het perspectief van Oekraïners, zodat deze wreedheden nooit vergeten worden, nooit herhaald worden en de wereld begrijpt dat oorlog op alle fronten gevoerd moet worden; niet alleen op de slagvelden.”

Fikret Fetahovic, Chief Production Officer bij Boomerang: “Mensen vragen ons vaak waarom we doen wat we doen en dit is het perfecte voorbeeld; een tastbaar verschil maken voor de mensen die een zichtbaar verschil maken in de wereld. We willen Cannes Lions bedanken voor de gulle donatie en vertrouwen erop dat Ukrainian Witness de wereld blijft laten zien hoe de hel van oorlog eruitziet door de ogen van degenen die het meemaken.”

www.publicisgroupe.nl

www.boomerangagency.com

www.uw.media

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:
 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.