Marketing Report
Vernieuwde Mercurs terug in 2024 nieuws

Vernieuwde Mercurs terug in 2024

Dit jaar zijn de traditionele Mercurs prijzen, die sinds 1998 jaarlijks in december worden toegekend aan de Nederlandse magazinebranche, niet uitgereikt. Volgens brancheorganisatie Magazine Media Associatie (MMA) vragen de ontwikkelingen in de sector om andere vakprijzen. Magazines bouwen zich uit tot mediamerken, zo blijkt tijdens het MMA MAG DINER.

Erwin van Luit, voorzitter van de MMA: "De magazinebranche transformeert en daar horen nieuwe prijzen en uitreikingen bij. We moeten als sector de koers voor vernieuwing uitstippelen om zo een toekomstbestendige sector te creëren. Daarbij is innovatie de kern: digitalisering en nieuwe verdienmodellen. De strategie van de MMA is gericht op samenwerking tussen onze leden. Wij geloven niet in concurrentie.

Digitale kansen en bedreigingen

Juan Señor, president van de Innovation Media Consulting Group in Londen: "Print maakt een comeback." ELLE magazine komt na jaren in Australië weer uit in print en het fameuze Britse muziektijdschrift NME verschijnt weer op papier. Señor waarschuwt de uitgevers ervoor zich niet te veel te richten op de digitale kanalen. De twee grootste trends: sociale media en AI, brengen zowel bedreigingen als kansen voor de branche. Juan Señor: "De echte waarde wordt gecreëerd waar het artikel gepubliceerd wordt, namelijk in het magazine zelf. Ik roep de branche op om de waarde van magazines als storytellers van unieke en relevante content te herontdekken. Daarin zal AI ons nooit vervangen."

Meebewegen met de tijd

Het culinaire magazine van Miljuschka Witzenhausen illustreert de concrete uitwerking van veranderingen binnen de magazinebranche. In 2021 lanceerde zij een advertentievrij magazine dat alleen op bestelling wordt geleverd en inmiddels het grootste Nederlandse magazine op Instagram en TikTok is. Miljuschka Witzenhausen: "Ik geloof in de kracht van print, maar probeer ook altijd mee te bewegen met de tijd. Voor mij draait sociale media om het leveren van waardevolle, authentieke en consistente content. Ik zie het als een uitdagend spel; er is geen vast recept voor succes, het is een voortdurend proces van leren en aanpassen. Mijn grootste uitdaging blijft het vinden van nieuwe invalshoeken en manieren om het nieuws te presenteren. Ik sluit niet uit dat ik ooit wel in de winkels kom te liggen."

www.mma.nl

www.mercurs.nl

Lees ook:

Hilmar Mulder opnieuw aan kop in Tijdschriften50 2024, Helene van Santen springt naar nummer 2

08-12-2023 | 09:10:00
Hoofdredacteur van Libelle Hilmar Mulder voert de Tijdschriften50 aan, de lijst met de meest invloedrijke personen uit de Nederlandse magazinewereld

[Onderzoek] Eén op vier Nederlanders gooit sinterklaas- of kerstcadeau ongebruikt weg

28-11-2023 | 08:00:00
Ontvangen presentje zorgt bij 51 procent voor teleurstelling

Zes op tien Nederlanders willen meer lezen

22-09-2023 | 10:32:00
Hoewel Nederlanders moeite ervaren om tijd vrij te maken voor lezen, heeft het een ontspannend effect op maar liefst 68 procent van hen.

Hugo Blom, Ernst Keyzer, Marscha Krouwel en Edwin Reinerie MMA-bestuur

13-06-2023 | 16:20:00
Hugo Blom (VPRO), Ernst Keyzer (PXR), Marscha Krouwel (Hearst Netherlands) en Edwin Reinerie (Winq Media) treden toe tot MMA-bestuur

[Interview] Barbara Barend: Helden Magazine vertelt het verhaal achter de topsporter

01-03-2023 | 09:00:00
Barbara Barend, oprichter van Helden Magazine, stijgt van nummer 18 naar nummer 9 in de Tijdschriften50. We spreken haar

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.