Vodafone, Deutsche Telekom, Orange en Telefonica starten joint venture digitale reclame

Vodafone, Deutsche Telekom, Orange en Telefonica starten joint venture digitale reclame

Vodafone Group, Deutsche Telekom, Orange en Telefonica starten een joint venture voor de exploitatie van digitale reclame in de vier grote EU-landen Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië alsmede het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie heeft hiertoe voor de EU-landen toestemming gegeven en geconstateerd dat geen sprake is van problemen op het vlak van concurrentie of machtsvorming.

In de joint venture die in België zal worden gevestigd met een onafhankelijk management, participeren de vier telecombedrijven elk voor 25 procent. De bedoeling is dat de jointe venture als tegenwicht zal dienen voor de big tech als Google (Alphabet) en Facebook (Meta).

Het gaat concreet om een platform om merken en uitgevers te ondersteunen bij digitale marketing en advertentie-activiteiten. Als de gebruiker toestemming geeft is het de bedoeling dat er een unieke digitale code zal komen vanuit de abonnementen op mobiele of vaste telecomnetwerken. Gebruikers kunnen ook weigeren mee te werken hieraan.

Met deze code is het dan de bedoeling dat websites of applicaties op een bijna anonieme basis met reclame(content) kan bedienen die op hun is gericht. Het bedrijf zegt te zullen voldoen aan de AVG en ePrivacy richtlijnen van de Europese Unie. Deutsche Telekom en Vodafone zijn al gestart met experimenten in Dutisland en binnenkort zullen ook testen in Frankrijk en Spanje van start gaan.

De experimenten in Duitsland gaan over hoe op een transparante wijze data van consumenten met merken kunnen worden gedeeld. Daarbij is van belang dat de privacy - volgens de initiatiefnemers - wordt beschermd in een online ecosysteem met behoud van de principes van vrij internet.

De Europese Commissie heeft gekeken of dit initiatief de concurrentie belemmert en/of machtsposities oplevert die onaanvaardbaar zijn. Daarbij blijft afdoende concurrentie over.

De joint venture zal vooralsnog niet in Nederland actief worden, aangezien Deutsche Telekom, Orange en Telefonica niet actief (meer) zijn in Nederland. T-Mobile Netherlands valt sinds september 2021 onder Apax en Warburg Pincus. VodafoneZiggo is weliswaar voor 50 procent van Vodafone maar heeft een eigenstandige strategie.

De initiatiefnemers geven aan dat het platform ook voor andere operatoren in heel Europa beschikbaar zal worden gesteld.

In Nederland bestaat het initiatief van het opzetten van een digitale datakluis; een initiatief waar weliswaar media-exploitanten bij zijn betrokken, maar geen telecomoperatoren.

www.vodafone.com

www.orange.com

www.telefonica.com

www.telekom.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.