Marketing Report
VodafoneZiggo, RTL Nederland en Talpa Network starten in 2023 met Addressable TV nieuws

VodafoneZiggo, RTL Nederland en Talpa Network starten in 2023 met Addressable TV

VodafoneZiggo, RTL Nederland (Ad Alliance) en Talpa Network  (Talpa Media Solutions) gaan in 2023 werk maken van addressable adverteren. Dit bevestigt Talpa Network desgevraagd aan Marketing Report, terwijl Ton Rozestraten, Chief Commercial Officer van RTL Nederland en CEO van het eigen reclameverkoopbedrijf Ad Alliance, dit bekend heeft gemaakt in een presentatie voor mediabureaus. 

Talpa Media Solutions

Talpa Media Solutions die de reclameverkoop verzorgt van SBS6, Net5, Veronica, SBS9 en BBC First, zal zijn portfolio uitbreiden met een addressable tv propositie. Talpa Network noemt het de perfecte manier om nog gerichter een doelgroep te bereiken.

Relevante reclamespotjes bij Talpa Network

Volgens Talpa Network is het bedrijf in staat om reclamespotjes te vervangen wanneer er een relevanter alternatief is waarbij Talpa Media Solutions de sales zal verzorgen en VodafoneZiggo de distributie. Tegelijkertijd wijst Talpa Network er op dat het binnenkort te lanceren NMO-kijkonderzoek klaar is voor deze ontwikkeling.

Via watermarking (signaal in de commercial) kan de addressable spot herkend worden en erop rapporteren. Op die manier kunnen spotjes die ingekocht zijn op basis van GRP’s onderscheiden worden van spotjes die ingekocht zijn op basis van CPM. Deze transparantie is volgens Talpa Network nodig om beide business modellen naast elkaar te kunnen laten bestaan.

Zodra de techniek live staat, zal Talpa Media Solutions de propositie met de adverteerders en de mediabureaus delen.

Onduidelijkheid Ad Alliance, RTL Nederland en VodafoneZiggo

Ad Alliance verkoopt de reclame voor onder meer RTL4,RTL5, RTL7, RTL8, RTL Z, Videoland, ESPN, Ziggo Sport, Comedy Central, MTV, Eurosport1, Discovery Channel, Natioonal Geographic, TLC, Fox, Disney Channel, Nickelodeon, Disney XD, Xite en ONS. Onduidelijk is of de zogeheten reclame op maat alleen voor de  eigen RTL-zenders of ook voor de zenders  van Warner Bros. Discovery, Walt Disney Company, Xite en ONS zullen worden aangeboden.

Ook hoe dit zal worden uitgevoerd, is aangaande RTL Nederland en Ad Alliance onbekend. RTL Nederland en Ad Alliance willen daar desgevraagd geen duidelijkheid over geven. VodafoneZiggo verwijst desgevraagd naar RTL Nederland alsmede Talpa Network en wil verder geen reactie geven.

VodafoneZiggo telt thans 3,67 miljoen kabeltv-abonnees en bedient daarmee 49,9 procent van de Nederlandse huishoudens. Hoeveel daarvan de addressable reclame zullen kunnen gebruiken, is nog onduidelijk.

Pilot KPN

KPN startte in 2018 met een pilot rondom addressable tv met Talpa Network (Talpa Media Solutions), waarbij aan de hand van data van KPN gericht kon worden geadverteerd.  Er werd daarbij ook gebruik gemaakt van de data omtrent het kijkgedrag. RTL Nederland was betrokken in overleggen destijds om tot een standaard te komen. In februari 2021 stopte KPN de pilot omdat KPN de focus op glasvezel wilde leggen en het fenomeen reclame op maat geen prioriteit heeft bij de telecomprovider.

IPTV?

VodafoneZiggo's klantenbase gebruikt zowel ontvangers die via IPTV als via broadcaststandaarden (DVB-C) werken. Voor adressable tv  zijn  interactieve technologieën nodig omdat gebruik gemaakt wordt van de data van de gebruiker en er gedifferentieerde content naar gebruikers wordt gestuurd. KPN werkt uitsluitend met de IPTV-standaard. 

RTL Group en Smartclip

RTL Group, eigenaar van RTL Nederland is actief met het adtech-bedrijf Smartclip die zich bezig houdt met (de techniek van) addressable adverteren. In Nederland is  Bij Videoland, het SVOD-platform van RTL Nederland is het theoretisch mogelijk om addressable adverteren aan te bieden, maar dit wordt  nog niet gedaan.

België

Met name België (waar DPG Media de grootste commerciële speler is) loopt voorop met addressable tv mede dankzij sectorbrede samenwerking. In Nederland is die tot nu toe niet van de grond gekomen. Liberty Global is 50 procent eigenaar van VodafoneZiggo die in België controlerend eigenaar is van Telenet, de grootste televisiedistributeur die ook eigenaar is van een commerciele zendergroep. RTL Group is na de verkoop van RTL Belgium aan DPG Media en Rossel niet meer actief in België.

www.talpanetwork.com
www.adalliance.nl
www.rtlnederland.nl
www.rtl.com
www.vodafoneziggo.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief