[Whitepaper] Omnicom: Kansen voor duurzaam ondernemen groot in Nederland

[Whitepaper] Omnicom: Kansen voor duurzaam ondernemen groot in Nederland

Omnicom PR Group (OPRG) publiceert een whitepaper die het Nederlandse bedrijfsleven richting geeft op het gebied van duurzaam ondernemen in deze politiek onzekere tijd. Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, nam het whitepaper in ontvangst en onderstreepte de belangrijke rol van de eigen inbreng door ondernemers in het verduurzamingsbeleid van Nederland.

Duurzame transitie gaat door op nieuwe manieren

De belangrijkste conclusie van het whitepaper is dat de transformatie naar een duurzame economie doorgaat ondanks de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer en de onduidelijkheid die dat met zich meebrengt. Wel blijkt dat het oude proberen beter te doen, niet meer volstaat. Bedrijven moeten op nieuwe manieren duurzaam ondernemen.

Marjolein Rigter, Director Reputatiemanagement bij OPRG: "We merken dat bedrijven vragen hebben over de nieuwe politieke werkelijkheid van ons land en wat dat betekent voor hun duurzaamheidsstrategie. Onderzoek laat zien dat de verdere verduurzaming vertraagt in Nederland. Afgelopen jaar is de kleinste stijging in verduurzaming in 5 jaar gemeten. Het zou jammer zijn als het bedrijfsleven meer zou gaan afwachten want er liggen juist nu enorme kansen, zo laat ons rapport zien"

Ruimte voor eigen initiatief bij een nieuwe kabinet

Eli Schim van der Loeff, Public Affairs Lead bij OPRG: "Bij een nieuw kabinet dat straks gaat aantreden is veel ambitie maar nog niet alles uitgekristalliseerd als het gaat om duurzaamheid. Op het vlak van visie en expertise liggen gaten die bedrijven kunnen helpen invullen. Ga dus niet wachten op regelgeving maar oefen zelf invloed uit en deel je plannen en wensen met Den Haag"

Focus op lokale initiatieven

Wellicht - na de recente verkiezingsuitslag - doet de overheid de komende tijd een stap terug als het gaat om duurzaamheid. Maar het whitepaper laat zien dat er wel duidelijke kansen zijn voor duurzame initiatieven die economische voordelen bieden aan bedrijven, consumenten en vooral voor degenen die lokale en regionale initiatieven ondersteunen. ‘Nederland eerst’ zou ook een nieuwe denkrichting kunnen zijn bij duurzaamheidsinvesteringen van ondernemers.

Overbruggen naar nieuwe samenwerkingspartners

Er is behoefte aan frisse, pragmatische ideeën die een brug slaan tussen duurzame bedrijfsgroei en de belangen van gewone Nederlanders. Daarnaast is het van belang dat het bedrijfsleven zich openstelt voor nieuwe partners. Samenwerking genereert de meeste impact. Op zoek naar gelijkgestemden en daarbij verder durven kijken dan de ‘usual suspects’. Denk ook aan de financiële sector, NGO’s, eigen waardeketen, concurrenten en de wetenschap.

Onderzoeksmethodiek

In november 2023 werd er gesproken met woordvoerders duurzaamheid van de op dat moment grootste landelijke partijen. In de gesprekken stond een vraag centraal: ‘Hoe gaat het verder met duurzaamheid na de Tweede Kamerverkiezingen?” In januari en februari deelden duurzaamheidsexperts uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de financiële sector hun visie met de onderzoekers. Het speelveld vóór en ná de verkiezingen kwam daarmee prikkelend in beeld, waarbij de onderzoekers bruggen onderzochten naar oplossingen en verandering die passen bij het nieuwe Nederland. Communicatieadviesbureau OPRG helpt namelijk klanten navigeren door de veranderende wereld met als doel om businessgroei te realiseren: ‘Guiding change for growth’. 

Download de whitepaper

www.omnicomgroup.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Marieke Wiersma Managing Director Annalect Nederland

01-05-2024 | 16:01:00
Omnicom Media Group heeft per 1 mei 2024, Marijke Wiersma aangesteld als Managing Director van het data-, tech- en analytics label Annalect Nederland

Nespresso introduceert videoserie: Mandy tot op de bodem

27-03-2024 | 11:56:00
Met de serie wil Nespresso belangrijke, zij het soms minder openlijk besproken, thema’s die Nederlanders en bedrijven bezighouden aan het licht brengen. Met als doel om uiteindelijk samen een positieve impact voor onze wereld en samenleving te realiseren

ING en Mastercard introduceren Touch Card voor klanten met visuele beperking

05-03-2024 | 12:16:00
Touch Card is ontworpen om tijdens het betalen de onafhankelijkheid te vergroten voor mensen met een visuele beperking

Irene de Vos Managing Director Hearts & Science Nederland

14-02-2024 | 00:00:00
Hearts & Science werd door Omnicom Media Group in 2016 opgericht in de VS en markeerde het begin van een uitbreiding naar meerdere landen.

Omnicom Media Group Nederland start HuMe Academy

29-01-2024 | 09:41:20
Het is een opleiding die als doel heeft de volgende generatie mediaprofessionals te vormen.
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.