[Column] Bas Vlugt: Publicis en WeFilm grote winnaars Dutch Creativity Awards 2023 - en TBWA en KesselsKramer ook wel een beetje

[Column] Bas Vlugt: Publicis en WeFilm grote winnaars Dutch Creativity Awards 2023 - en TBWA en KesselsKramer ook wel een beetje

Marketing Report is overal. Gisteravond waren wij bij de Dutch Creativity Awards 2023 in het verrukkelijke Theater Amsterdam - beetje domme naam maar ja - in de heerlijke hoofdstedelijke Houthavens, tegenwoordig een walhalla voor het creatieve volksdeel. En hoe! 

Dit was de maiden voyage van de nieuwe ADCN directeur Denise Willigers die, zoals dat hoort, aan het begin van de avond bij de ingang haar gasten verwelkomde.

Stacey Rookhuizen - Bombilate, hou haar in de gaten! - kwam eens kijken om te zien of die Dutch Creativity Awards wat is en wie weet waar dat allemaal toe leidt. Zij had de dress code Creative Black Tie op schitterende wijze tot uitvoering gebracht.

Gelukkig op de eerste rij met perfect zicht op een van de meest fantastische schermen van Europa, want niet alleen moker groot maar ook nog eens bijna 180 graden om het publiek heen gekruld - je weet niet welke kant je het eerst moet opkijken.

Wij zaten naast Maira Evers, de hoftuinier van de creatieve industrie, die - geflankeerd door twee van haar top Gardeners - met haar neus bovenop het podium zat - wat kon ons gebeuren? Nou, niets.

Maira was iets aan het zaaien - dat zag je zo - maar wat? Niemand die het weet (dat is natuurlijk onzin, wij weten alles - binnenkort in de kolommen van uw favoriete vakblad Marketing Report).

De winnaars, sommigen oerkreten slakend - dronken van geluk - liepen soms niet eens meteen het podium op. Ze wilden eerst even uitgebreid naar hun campagnes kijken - groter dan ze ooit hebben gezien.

Er werden 80 lampen uitgereikt. Nee, niet 8. 80. Een idioot groot aantal prijzen wat automatisch verschillende gevolgen had.

Eerste gevolg was dat het allemaal onwaarschijnlijk lang duurde.

Tweede gevolg was dat er een enorme haast was omdat de ADCN Theater Amsterdam één avond had afgehuurd en niet de hele week.

Ik kon het in het begin ook niet goed volgen. Er werd een categorie genoemd en tegelijkertijd werden er 6 bronzen lampen uitgereikt. De hele zaal op stelten. De ene helft stond met de naaldhakken op de voeten van de andere helft van de zaal die niet nu meteen al naar beneden mocht maar nog even moest wachten.

Well done!

Terwijl er 40 mensen op het podium euforisch stonden te gloeien werd met een noodgang iets getoond van alle zes winnende campagnes, wat leidde tot een information & image overload. Iedereen kop dicht.

Bij alle 80 winnaars riep de presentator "Well done!" en dat was het afgesproken teken om heel hard je biezen te pakken en voor de kijker links af te gaan.

Langzaaam werd me het regime duidelijk. Won je zilver dan had je als bureau het podium helemaal voor jezelf maar wel kop dicht en wegwezen.

Dan een gouden lamp. Dat ging gepaard met het podium helemaal voor jezelf, vuurwerk en je mocht iets zeggen. Misschien gedrild of misschien drukken creatieven zich makkelijker uit in winnende campagnes dan in samenhangende zinnen maar de meesten kwamen niet verder dan "Oeh!", "Aah!" of een wat meer uitgespoken "Hoera!"

Bij één gouden lamp winnend bureau kon niemand wat uitbrengen, zo diep waren ze onder de indruk van hun eigen bekroonde werk. Dol driest zwijgend verlieten zij in een mild delier het podium.

Een ander gevolg van de lampenwolkbreuk was dat iedereen iets won. Ben je eenmaal genomineerd dan kun je bijna niet niet winnen. Maar geen nood, MarvinJacobs was gaarne bereid om de nitwits die het toch voor elkaar hadden gekregen om met lege handen naar huis te gaan te laten zien hoe zo'n lamp eruit ziet.

Emperor or Dutch Creativity

Mis Niks, gemaakt door Wefilm voor Interpolis ging er met de meeste lampen vandoor (6 Lampen: 3x Brons, 3x Zilver) - hoewel Bas Welling stug volhield dat het er 7 waren, zie de video, gevolgd door TikTok Sign Dance door TBWA\NEBOKO (4 Lampen: 2x Brons en 2x Zilver).

Darre van Dijk, nog een paar weken onbetwiste nummer 1 in de Reclamebureau100 en daarmee Emperor or Dutch Creativity, had de campagne verzonnen maar koos ervoor om hoog op de tribune met genoegen toe te zien hoe jongere TBWA creatieven de lampen mochten ophalen - hij heeft er nu wel genoeg zelf opgehaald. Het is elke keer toch weer trap af en weer omhoog en zo licht zijn die lampen nu ook weer niet.

Monopoly | Hasbro door KesselsKramer won 3 Lampen:1x Zilver, 2x Goud. Deze laatste won ook de ADCN Members Award.

Kabelbaan

WikiTruth door Publicis won de Grand Prix. Het initiatief werd beloond met nog 4 Lampen (2x Brons, 1x Zilver, 1x Goud). De mensen van Publicis knalden bijna uit elkaar van blijdschap, sommige insiders suggereerden dat dat was omdat Publicis Groupe van ver moest komen.

Ja, misschien moesten ze met de pont en dan nog even fietsen of uberen vanaf Centraal of Coentunnellen met de oto maar voor volgend jaar wellicht is er al hoop voor de bureaus in het perifere buitengebied; er wordt al enige tijd gesproken over een kabelbaanverbinding tussen de Houthavens en Amsterdam Noord waarmee dit voormalig moeras waar ooit malaria welig tierde voor goed aan de bewoonde wereld zal worden vastgeklonken.

Om half elf was het programma klaar en ontstond er een bankrun op de garderobe waar tussen de paars aanlopende gezichten af en toe het blije hoofd verscheen van iemand die zijn of haar jas en toebehoren had weten terug te krijgen - naar buiten de frisse avondlucht in met uitzicht op het verre Noord daar aan de andere kant van het IJ maar niet voor lang.

Een enkeling taaide uberend af maar de meesten - jong en mooi en vol leven - togen naar Club ACE honderd meter verderop aan de Danzigerkade voor een zinderende afterparty.

Tientallen mensen hielden een soort van kleine, glimmende knots in hun hand die ze tijdens het dansen streelden als de allersnoezigste kitten en af en toe een kusje gaven.

Het bleef nog lang onrustig in de houthavens.

Hier een overzicht van de winnaars

Bas Vlugt is oprichter van Marketing Report

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

Lees ook:

Crisis bij WPP, onderzoek naar vermeend wangedrag Martin Sorrell

05-04-2018 | 12:13:00
De man die bekend staat als het boegbeeld van het wereldwijde reclamevak zit in de problemen en WPP ook

Martin Sorrell steps down as CEO of WPP

14-04-2018 | 23:38:00
Roberto Quarta, Chairman of WPP, becomes Executive Chairman until the appointment of a new Chief Executive Officer

Roel Schiefelbusch van Mangrove naar The Fightclub

30-04-2018 | 16:08:00
Roel Schiefelbusch start per 1 mei bij The Fightclub. Hij zal zich onder meer gaan bezighouden met het stroomlijnen van processen en operationeel aansturen van The Fightclub

NDC mediagroep neemt Crossmedia Communicatiegroep over

03-05-2018 | 14:33:00
De ambitie is om voor Noord-Nederland een compleet mediabedrijf neer te zetten op alle platformen: tv, digital out of home, online en print

[Interview] Marieke Liesting-Noorlag over FrieslandCampina

10-05-2018 | 13:44:00
FrieslandCampina heeft de receptuur van Optimel vernieuwd. Meer smaak met minder ingrediënten, daar komt het op neer. Wij spreken Marieke Liesting-Noorlag, brandleader bij Optimel

Publicis lanceert Artificial Intelligence platform Marcel

25-05-2018 | 08:31:00
Elke werknemer van Publicis wordt door Marcel in staat gesteld om de kracht en kennis van haar 80.000 collega’s te gebruiken. Marcel is de eerste stap in een nieuw tijdperk van creativiteit en innovatie wereldwijd

Factor-a en Yourposition sluiten zich aan bij Dept

28-05-2018 | 11:34:00
Dept breidt haar netwerk uit met de aansluiting van factor-a, een bedrijf in Amazonmarketing en Yourposition, een Zwitsers digitalmarketingbedrijf

Google, Apple, Amazon top 3 in top 100 meest waardevolle merken

29-05-2018 | 10:03:00
Europa doet het veel minder goed dan China en de VS. In de top 10 zien we geen enkel Europees merk terug

Alfred International ontwikkelt merkcampagne Bonduelle

05-06-2018 | 15:22:00
De campagne start met een tv-commercial en wordt onder andere doorvertaald naar online kanalen en de winkelvloer

DDB & Tribal Amsterdam en Mindshare maken campagne Centraal Beheer

05-06-2018 | 15:27:00
Centraal Beheer zet de actie Autoreclame To Go op: een high-tech installatie die binnen een minuut een persoonlijke, professionele reclame maakt voor een auto in de verkoop

Natwerk en ontwikkelt De Buien Blouse voor Lipton Ice Tea

06-06-2018 | 10:38:00
De Buien Blouse is een waterdichte Hawaïblouse, met de lengte van een regenjas en online en op verschillende festivals verkrijgbaar

Fitzroy aan de slag voor NU.nl

14-06-2018 | 13:32:00
Het bureau zal verantwoordelijk zijn voor de nieuwe campagne die deze zomer live zal gaan. Het is 5 jaar geleden dat NU.nl voor het laatst campagne heeft gevoerd

Dept zet 25 brand ambassadors in voor Signify

14-06-2018 | 14:35:00
Dept gaat samenwerken met influencers voor Signify, het voormalige Philips Lighting. Philips en Dept werken inmiddels 7 jaar samen

Fitzroy ontwikkelt Ontbijtchecker voor Quaker

14-06-2018 | 15:05:00
Met de Ontbijtchecker kunnen gebruikers verschillende ontbijtopties vergelijken op onder andere suiker, vetten en vezels en is een initiatief van Quaker in samenwerking met het Diabetes Fonds

[Cannes Lions 2018] MediaMonks wint vijf Lions

18-06-2018 | 15:32:00
De volgende van het Cannes Lions International Festival of Creativity 2018 zijn bekend gemaakt. Wereldwijd creatief digitaal productiebureau MediaMonks wint vijf keer

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.