Winnaar RTM Pitch aangekondigd en IFFR 2025 festivaldata bekend

Winnaar RTM Pitch aangekondigd en IFFR 2025 festivaldata bekend

Met het bekendmaken van de IFFR 2025 festivaldata – donderdag 30 januari tot en met zondag 9 februari 2025 – kondigt International Film Festival Rotterdam (IFFR) ook de vijfde winnaar van de RTM Pitch aan. Een documentaireproject over bubbling, een culturele beweging waarin dans, ritme en elektronische muziek samenkomen die in de jaren 90 is ontstaan uit de Afro-Caribische gemeenschap in Rotterdam, ontvangt 20.000 euro van IFFR en de gemeente Rotterdam. 

Onderzoeker en filmmaker Sharine Rijsenburg zal bubbling-cultuur verkennen als een danscultuur die een duidelijke stempel drukt op de identiteit van de stad en tegelijkertijd wordt ondergewaardeerd. Als winnaar van de RTM Pitch krijgt het project deskundige begeleiding en gaat het in première tijdens IFFR 2025.

Sharine Rijsenburg: "In 2019 begon ik als Young Selector bij IFFR, en het voelt als een droom om nu, vijf jaar later, mijn eigen film te maken voor het RTM-programma. Voor mij is Bubbling Baby een film over hoe wij in Rotterdam, als multiculturele metropool, onze nachtcultuur vieren, herinneren en waarderen. De Bubbling subcultuur toont een geschiedenis die mede de identiteit van Rotterdam heeft bepaald, maar toch onzichtbaar is gebleven. Met deze film wil ik de waarde van dit culturele erfgoed vieren en kenbaar maken."

Bubbling haalde vorig jaar het nieuws toen de organisatoren van het Zomercarnaval de dansstijl wilden verbieden in het kader van een campagne tegen vulgair dansen. De film verkent deze verguizing en toont de impact van bubbling en van zwarte cultuur in het algemeen op de Rotterdamse identiteit. Bubbling Baby maakt gebruik van een afro-futuristische esthetiek en combineert archiefmateriaal uit het Rotterdam van de jaren 90 met beelden van bubbling-feesten en het aankomende Zomercarnaval. 

Sharine Rijsenburg

Sharine Rijsenburg is een creatieve onderzoeker en visueel antropoloog uit Rotterdam, die sociaal-politieke kwesties verkent en combineert met boeiende verhalen. In haar korte films Paradijsvogels en Paradeis Perdí duikt ze in de Nederlandse en Caribische archieven om de relatie tussen (zelf)beeld, representatie en koloniale geschiedenis te onderzoeken. Ze werkte als assistent-regisseur aan So Loud the Sky Can Hear Us (Lavinia Xausa, RTM Pitch winnaar 2021 & IFFR 2022) en als researcher voor onder andere VPRO Tegenlicht.

RTM Pitch

De beurs van 20.000 euro wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam als onderdeel van het film- en mediabeleid om de ontwikkeling van lokaal filmtalent te stimuleren. De jury bestond uit filmmaker en programmeur Bregje Benecke, IFFR-programmeur Koen de Rooij en schrijver, cultureel programmeur en organisator Simone Zeefuik.

Lees hier over eerdere RTM Pitch-winnaars.

Festivaldata voor IFFR 2025

Ook de data voor de aankomende 54ste editie van het festival zijn bekend. IFFR 2025 zal plaatsvinden van donderdag 30 januari tot en met zondag 9 februari 2025, waarbij de jaarlijkse RTM-dag op vrijdag 31 januari 2025 valt.

www.iffr.com

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

De openingsfilm van het IFFR: Head South

15-05-2024 | 08:54:00
Angus is een goedgelovige tiener die er alles aan doet om erbij te horen. Hij wordt enorm aangetrokken door de underground postpunkmuziekscene

Rei (Japan), The Old Bachelor (Iran) en Green Border (Polen) winnen op IFFR 2024

05-02-2024 | 13:53:00
De Tiger Award 2024 ging naar Rei (Japan) van Tanaka Toshihiko. The Old Bachelor (Iran) van Oktay Baraheni wint de VPRO Big Screen Award 2024. Green Border van Agnieszka Holland won de Publieksprijs

Meer dan een kwart miljoen bezoekers bij Film Festival Rotterdam

05-02-2024 | 13:22:00
Agnieszka Hollands Green Border won de Publieksprijs. Rei van Tanaka Toshihiko won IFFR's Tiger Award. The Old Bachelor van Oktay Baraheni won de VPRO Big Screen Award. 

International Film Festival Rotterdam 2023 trekt meer dan een kwart miljoen bezoekers

07-02-2023 | 10:00:00
De 52ste editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) is officieel voorbij. Na twee online edities bracht IFFR 2023 voor het eerst in drie jaar publiek en filmmakers van heinde en verre samen voor een volledige editie in volle zalen

Le spectre de Boko Haram wint Tiger Award 2023 op IFFR

06-02-2023 | 22:18:00
De Kameroense filmmaker Cyrelle Raingous documentaire Le spectre de Boko Haram heeft de Tiger Award op het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) gewonnen
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.