Marketing Report
World Television Day 2023 in het teken van toegankelijkheid van tv-platforms en content nieuws

World Television Day 2023 in het teken van toegankelijkheid van tv-platforms en content

Op 21 november wordt jaarlijks World Television Day gevierd, een dag om de kracht van televisie te benadrukken. Het thema dit jaar is toegankelijkheid, waarbij de inzet van omroepen om voor iedereen toegankelijk te zijn, centraal staat. Dit streven wordt ook omarmd door Nederlandse omroepen en Screenforce.

World Television Day biedt een belangrijke kans om het bewustzijn over sociale inclusie te vergroten en de bijdrage van zowel tv-omroepen als adverteerders aan een toegankelijker medialandschap te benadrukken. Een landschap waarin iedereen gelijke toegang heeft tot dezelfde diensten, ervaringen, informatie en entertainment. Hoewel televisie altijd en overal toegankelijk is, moet deze toegankelijkheid voor iedereen gelijk zijn, ongeacht hun visuele of auditieve beperkingen. Dit streven naar meer inclusie en toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor de inhoud van tv-programma's, maar ook voor tv-reclames.

Toegankelijkheid is een belangrijk thema in de tv-industrie

In 2022 heeft de Nederlandse tv-industrie onder de vlag van Media Perspectives een werkgroep opgericht met tv-omroepen en -providers. Samen werken ze aan het toegankelijk maken van hun platforms en content voor slechtzienden en slechthorenden. Dit kan zich vertalen naar verschillende vormen van toegankelijkheid, zoals ondertiteling, audiobeschrijving, gebarentaal, enzovoort, evenals het gemakkelijk vindbaar maken van deze opties door middel van metadata. Deze inspanningen zijn zowel gericht op televisie als online, zowel lineair als on-demand. De Europese Toegankelijkheidswet zal tegen 2025 worden omgezet in Nederlandse wetgeving, waardoor diensten op verschillende vlakken moeten zorgen dat ze toegankelijk zijn: handleidingen, afstandsbedieningen, elektronische gidsen, enzovoort, en natuurlijk ook de inhoud zelf.

De impact van ondertitelde reclames op zowel je commercial als je merk is positief

Screenforce publiceerde onlangs een artikel over onderzoek van Ad Alliance en Procter & Gamble. Hieruit blijkt dat ondertitelde tv-reclames effectiever en inclusiever zijn. Ster ondertitelt alle tv-reclames sinds januari 2020 en deelde onlangs drie redenen waarom adverteerders er goed aan doen om hun tv-reclames te ondertitelen.

In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Zonder ondertiteling is de content niet of minder goed te volgen voor deze groep. Het toevoegen van ondertiteling vergroot de toegankelijkheid van je reclameboodschap, wat leidt tot meer inclusie. Daarnaast zijn er positieve neveneffecten voor je merkimago: je merk kan unieker, eerlijker en relevanter worden bevonden door het publiek dan wanneer er geen ondertiteling aanwezig is.

www.screenforce.nl

www.un.org

www.worldtelevisionday.com

 

Lees ook:

[Vacatures] Screenforce zoekt een Research & Public Affairs Expert

23-11-2023 | 08:43:00
Screenforce is per direct op zoek naar een Research & Public Affairs Expert

[Screenforce] Merken die een jaar niet adverteren verliezen 10 procent marktaandeel

15-11-2023 | 11:10:00
Uit onderzoek blijkt dat wanneer je als merk stopt met adverteren dit negatieve lange termijn invloed heeft op je merkbekendheid en je marktaandeel

[Screenforce] Hoe gebruik je aandacht als de nieuwe media-currency

24-10-2023 | 11:58:00
Het media ecosysteem is de afgelopen jaren op een disruptieve manier geëvolueerd

[Screenforce] Ondertitelde tv-commercials zijn effectiever en inclusiever

17-10-2023 | 09:45:00
Met ondertiteling van tv-commercials kunnen adverteerders hun product en dienstenaanbod divers en inclusief maken

[Screenforce] Zesde editie van The Future of TV Advertising Global

11-10-2023 | 12:38:00
Dit internationale evenement over alle innovaties op het gebied van tv-reclame, brengt alle belangrijke spelers in de video-industrie fysiek samen
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.