Zenderexploitatie DAB+ van NPO bij Broadcast Partners: betere ontvangst

Zenderexploitatie DAB+ van NPO bij Broadcast Partners: betere ontvangst

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zal de zenderexploitatie van zijn DAB+-zenders per 1 september 2023 onderbrengen bij Broadcast Partners. Dit is het resultaat van een aanbesteding, waarmee KPN niet langer actief is met de zenderexploitatie van radiostations; een activiteit die KPN in 2006 van de toenmalige staatsdeelneming Nozema overnam.

Aanbesteding

Broadcast Partners verzorgt sinds 1 september 2010 ook de zenderexploitatie van de FM-zenders van de NPO met een contract dat door kan lopen tot 2030. Het DAB+-contract kan maximaal 100 maanden doorlopen ruim 8 jaar), maar loopt initieel ruim 3 jaar door (40 maanden). De totale waarde van het contract kon in de aanbesteding oplopen tot 18 miljoen euro (ex btw), waarbij de aanbesteding 100 procent op prijs is uitgevoerd. Er zijn praktisch gezien in Nederland nu KPN niet meer actief is in radiozenderexploitatie, geen andere partijen die aan zenderexploitatie doen op landelijk niveau doen.

Broadcast Partners verzorgt met het winnen van de aanbesteding de exploitatie van in feite nagenoeg alle commerciële en regionale publieke en landelijke zenders in Nederland. Broadcast Partners is onderdeel van Cellnex, Als het gaat om broadcast-activiteiten blijft KPN alleen nog actief in DVB-T2 voor de NPO en KPN Digitenne.

Uitbreiding dekking

De bedoeling is dat de komende periode de ontvangst van de NPO-zenders via DAB+ zal verbeteren. Het aantal DAB+-uitzendlocaties zal met 15 worden uitgebreid naar 61, waarmee ontvangst op de Waddeneilanden, Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden verbeterd wordt.

Jurre Bosman, directeur Audio bij de NPO: "We zien dat steeds meer luisteraars een DAB+-radio gebruiken om naar de publieke zenders te luisteren. Onze ontvangst kan op sommige plekken worden verbeterd, zoals op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden. We willen er als publieke omroep voor iedereen zijn. Met het vernieuwde zenderpark verwachten we dat nog meer luisteraars kunnen genieten van de voordelen van digitaal luisteren. De komende jaren blijven we uiteraard ook op FM uitzenden met vier van onze zenders. DAB+ heeft als groot voordeel dat we meer zenders kunnen distribueren, zoals NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Soul & Jazz en NPO Sterren NL."

www.npo.nl

www.broadcastpartners.nl

www.cellnex.com/nl-nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

NDP Nieuwsmedia vreest voor nieuwsmediasetor; NPO wil verlenging concessie

16-05-2024 | 13:47:00
De NPO en brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia reageren op de plannen van de aankomende regering

Plannen aankomende regering: 100 miljoen weg bij NPO, focus op innovatie; btw dagbladen/tijdschriften hoger

16-05-2024 | 12:51:00
De plannen van de aankomende regering van PVV, VVD, NSC en BB zijn bekend. Een bezuiniging op de NPO, hoger btw-tarief dagbladen en meer geld voor innovatie

NFF gaat partnerschap aan met Netflix, Prime, Videoland en NPO

15-05-2024 | 09:31:24
Het Nederlands Film Festival (NFF) breidt uit. Series krijgen een nadrukkelijker plek op het festival en bij de Gouden Kalf Competitie.

[Column] David de Jong: Nederlandse media laten zich meeslepen door patriottisme bij Eurovisie songfestival

13-05-2024 | 11:54:00
Nagenoeg alle Nederlandse media hebben zich laten meeslepen in partijdigheid en meegaan in populistische sentimenten alsmede stemmingmakerij voorbijgaand aan journalistieke neutraliteit en objectieve berichtgeving

Ster: 217,7 miljoen euro omzet in 2023; tv-omzet daalt en radio stijgt

30-04-2024 | 16:28:00
De Ster heeft in 2023 in totaal 217,7 miljoen euro omzet geboekt. Dat is 13,8 miljoen minder dan 2022. Het (netto) resultaat van de Ster bedroeg 201 miljoen euro
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.