Marketing Report
Zes op tien Nederlanders willen meer lezen nieuws

Zes op tien Nederlanders willen meer lezen

Ruim 62 procent van alle Nederlanders geeft aan dat zij meer willen lezen. Dit blijkt uit onderzoek van Magazine Media Associatie (MMA) onder 1067 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard.

Ondanks de leesbehoefte vindt 53 procent het lastig om hiervoor tijd vrij te maken. Onder jongvolwassenen geldt dit zelfs voor driekwart van de respondenten.

Hoewel Nederlanders moeite ervaren om tijd vrij te maken voor lezen, heeft het een ontspannend effect op maar liefst 68 procent van hen. Volgens de Hersenstichting is een goede balans tussen spanning én ontspanning ontzettend belangrijk. Zo is (gezonde) stress nuttig voor energie en focus, maar is het ook belangrijk om hersenen rust en ruimte te geven voor herstel.

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder: “Cognitieve inspanning, zoals lezen, helpt in tijden van spanning of stress bij het activeren en controleren van de goede netwerken en de emotieregulatie in de hersenschors. Deze netwerken fungeren als rem voor die negatieve emoties en filteren allerlei informatie.”

Lezen versus schermtijd

Schermtijd is een mogelijke boosdoener van het feit dat Nederlanders moeite ervaren met tijd vrijmaken voor lezen. Bijna zeven op de tien Nederlanders wordt namelijk weleens afgeleid door digitale prikkels uit de omgeving. Voor twintigers geldt dit zelfs voor negen op de tien respondenten.

Leesdrang leidt niet tot lezen

Met 74 procent willen vooral jongvolwassenen meer lezen. Toch leidt die behoefte niet tot het gewenste effect. Zo leest twaalf procent van de respondenten helemaal niet en van de mensen die nu wel aan lezen toekomen, leest de helft korter dan hij of zij zou willen. Voor zo vitaal mogelijke hersenen is lezen essentieel volgens Erik Scherder.

www.mma.nl

Beeld: Midjourney

Lees ook:

[Onderzoek] Eén op vier Nederlanders gooit sinterklaas- of kerstcadeau ongebruikt weg

28-11-2023 | 08:00:00
Ontvangen presentje zorgt bij 51 procent voor teleurstelling

Hugo Blom, Ernst Keyzer, Marscha Krouwel en Edwin Reinerie MMA-bestuur

13-06-2023 | 16:20:00
Hugo Blom (VPRO), Ernst Keyzer (PXR), Marscha Krouwel (Hearst Netherlands) en Edwin Reinerie (Winq Media) treden toe tot MMA-bestuur

[Interview] Barbara Barend: Helden Magazine vertelt het verhaal achter de topsporter

01-03-2023 | 09:00:00
Barbara Barend, oprichter van Helden Magazine, stijgt van nummer 18 naar nummer 9 in de Tijdschriften50. We spreken haar

[Interview] Ruben Baeten: TopGear brengt autonieuws met een goede dosis relativering

22-02-2023 | 11:36:00
Marketing Report publiceert een serie interviews met tijdschrift hoofdredacteuren. Vandaag spreken we Ruben Baeten, hoofdredacteur van TopGear Magazine

[Interview] Pieter Zwart: Dankzij internet is Voetbal International groter dan ooit

21-02-2023 | 12:21:00
Pieter Zwart is hoofdredacteur van Voetbal International. We spreken hem

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.