Marketing Report
Zesde editie Dutch Podcast Awards: andere opzet

Zesde editie Dutch Podcast Awards: andere opzet

De zesde editie van de Dutch Podcast Awards is gelanceerd. De awards, een initiatief van BNR Nieuwsradio, worden sinds 2018 jaarlijks uitgereikt.

Er worden deze keer twee soorten prijzen uitgedeeld: 14 juryprijzen en 1 publieksprijs. Bij de juryprijzen worden de genomineerden én de winnaar bepaald door een vakjury. Deze vakjury bestaat uit 16 onafhankelijke juryleden. Publiekstemmen worden daarbij niet langer meegewogen in de beoordeling. Podcastmakers en -uitgeveers kunnen hun podcast aandragen voor een nominatie.

Jury

Juryleden beoordelen de podcasts op basis van duidelijke criteria die voor elke categorie zijn vastgesteld. Op 9 oktober worden per categorie 5 genomineerden bekendgemaakt. Dan volgt een verdere juryronde. Dit proces gaat op dezelfde manier als waarop The Best Picture bij de Oscars tot stand komt. De categoriewinnaars krijgen op maandagavond 6 november in het Instituut voor Beeld & Geluid hun felbegeerde award.

Daarnaast is er 1 publieksprijs. Tussen maandag 9 en vrijdag 27 oktober kan het Nederlandse publiek zijn stem uitbrengen op een podcast naar keuze. Hierbij geldt het simpele principe van: de meeste stemmen gelden.

Een kwaliteitsslag

De Dutch Podcast Awards zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste prijzen in de branche. BNR Nieuwsradio organiseert de wedstrijd alweer voor de zesde keer. Deze editie ziet er dus anders uit dan voorgaande jaren. Marc Adriani, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio: “We hebben dit gedaan in goed overleg met vrijwel alle belangrijke podcastuitgevers van Nederland. Het is een duidelijke kwaliteitsslag. Op deze manier zijn de awards een betere afspiegeling van wat er in de branche wordt uitgegeven.”

Andere categorieën

Nieuw zijn ook de categorieën. Niet langer thema's maar het ambacht is leidend. Zo zijn er vanaf nu awards voor onder meer de beste dagelijkse podcast, de beste chatcast, het beste interview en de beste journalistieke productie.

De juryleden

Voor deze editie zijn er 16 juryleden afkomstig van verschillende uitgevers. Het juryproces is op een manier samengesteld waarmee het niet mogelijk is om eigen podcasts te beoordelen.

Lieke Malcorps, Dag en Nacht Media
Joep van der Laan, Mindshare
Annewil Neervens, Het Financieele Dagblad (FD Mediagroep)
Wendy Beenhakker, BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep)
Camiel van Houdt, BNNVARA (NPO)
Mischa Blok, AVROTROS (NPO Radio 1)
Dinja Pannebakker, NPO FunX
Marvin Jacobs, Airborn Audio
Kadija Kabba, DPG Media
Corinne van Duin, Volkskrant Podcasts (DPG Media)
Richard den Haring, Studio14
Koos Tervooren, Microphone Media
Iddo Havinga, NRC Audio (Mediahuis)
Joost Koning, Broadcast Magazine
Tim Niehe, Tonny Media
Noortje Veldhuizen, De Stroom Podcasts

www.bnr.nl

www.podcastawards.nl

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

Lab³ produceert volledig door AI gegenereerde podcast

23-04-2024 | 15:48:50
Creative audio agency Lab³ lanceert Cookie Conspiracy, een volledig door AI gegenereerde podcast.

[Marketing Report Radio] Robert Heijmans (VDS Publishers) over de budgetverschuiving van tv naar print

22-04-2024 | 14:46:00
Te gast bij Marketing Report Radio op New Business Radio spreken we hem over de kracht van een kleine uitgever en de budgetverschuiving van tv naar print

Audiohuis lanceert podcast Threesome of Speech met Gregory Edelenbos, Jonas van Praag en Loeke de Waal

22-04-2024 | 11:40:29
De vraag die centraal staat is: hoe indrukwekkend blijft een speech als deze wordt ontdaan van zijn historische context?

[Marketing Report Radio] Gabriela Nouws (SuperRebel) over Hotel SuperRebel: Een smeltkroes van creativiteit

19-04-2024 | 11:51:00
Te gast bij Marketing Report Radio op New Business Radio spreken we haar over de keuze voor een hotel als kantoor en hoe dat de creativiteit stimuleert

[Marketing Report Radio] Dorkas Koenen (Rabobank) over de kracht van sportieve meditatie en verbinding

18-04-2024 | 11:30:00
Te gast bij Marketing Report Radio spreken we Dorkas Koenen over zijn boek Bergen liegen niet, de reis naar verbinding én zijn nieuwe boek Klantonvriendelijkheid
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief