Marketing Report
[Column] Carlo den Otter: F*CK … het is alweer bijna 2023

[Column] Carlo den Otter: F*CK … het is alweer bijna 2023

Het is weer voorbij die mooie zomer. En voor fast movers en activatiebureaus staan de jaarlijkse retailgesprekken dan sneller voor de deur dan je denkt. Gaan we weer met dezelfde insteek naar de supermarkten en drogisterijen of gaan we het dit jaar heel anders doen? Gaan we weer voor groot, groter, grootst of voor beyond growth? Blijft groei een doel op zich, of wordt het een middel om je merk en de wereld beter te maken?

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Natuurlijk kun je samen met je bureau weer een ronkende PowerPoint-presentatie maken vol overtuigende onderzoekscijfers, opvallende categorievisies en hard-selling introductie- en activatiecampagnes. Dat doen wij bij DCVF al jaren voor FMCG’ers als Mars Wrigley, Unilever, FrieslandCampina en Nestlé. Inclusief kekke video’s, vette animaties en coole 3D-visuals van POS-materiaal. Klaar is Kees. Of toch niet …?

Breng je purpose in de praktijk

Als activatiebureau kennen we namelijk ook de andere kant van de tafel. Daarom weten we dat de retailers van vandaag en morgen, zoals Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat, DA en onze eigen klant SPAR, meer verwachten van jou en je merk. Zij willen dat je net zoals zijzelf je purpose in de praktijk brengt op de winkelvloer en in de webshop. Niet omdat het zo mooi staat op de website en in het jaarverslag, maar omdat klanten erom vragen.

Mmmeer duurzame omzet van Mora

Maar hoe dan?! Nou, bijvoorbeeld zoals Mora die in 2021 de snelste stijger in de Supermarkt Top 100 werd door sterk te focussen op vegetarische snacks en op snacks die zonder frituurvet kunnen worden bereid in de airfryer. Met een verdubbeling van de omzet als resultaat. Zo zorg je als fast mover dus dat je beyond growth gaat en inspeelt op de internationale transitie van groter en beter. Voordat je concullega’s het doen!

Tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door

Als FMCG’er in transitie moet je dus purpose hebben, maar ondertussen moet je ook gewoon geld verdienen. Want zonder profit geen people en planet. Met dat als uitgangspunt hebben we voor Unilever bijvoorbeeld de lekker verantwoorde tussendoortjes van Graze geïntroduceerd en de Vega Favorieten-activatie bij Albert Heijn ontwikkeld voor alle klanten van de Postcodeloterij.

Goed voor mens, dier, milieu en je portemonnee

Dus kies voor 2023 ook een beyond growth insteek voor de presentatie van je jaarplannen aan de retailers. En put your money where your purpose is, zeker met de historisch hoge inflatie, stijgende energieprijzen en stikstofcrisis. En natuurlijk helpen we je daar graag bij met innovaties en activaties die niet alleen goed zijn voor mens, dier en milieu, maar ook voor je portemonnee.

Carlo den Otter is creative director bij De Combinatie van Factoren

Gedrag beïnvloeden met creativiteit. Niet op gevoel, maar op basis van gedragspsychologie en ervaring met grote merken. Dat is wat wij doen. Digital, social, winkelvloer of massamediaal. Zodat jouw doelgroep in beweging komt. Niet voor niets zit ACT in onze naam en in ons DNA. Want to know how we make people act? Check www.dcvf.nl

Lees ook:

[Column] Thomas Mak: Vergeten we geen copywriters op te leiden?

[Column] Niels Braat: Winkelen – mijn post-lockdown teleurstelling

[Column] Michael van Kerkwijk: Je purpose kan de ijskast in

[Column] Sanne Demir: Op vakantie in de klimaatspagaat

[Column] Rosanne van Oort: All hail to de schrijvende copywriter

[Column] Martijn Nillesen: Travel Retail - vliegensvlug van conventional naar phygital

[Column] Carlo den Otter (DCVF): 5 redenen waarom reclame (bijna) nooit meer grappig is

[Column] Thomas Mak (DCVF): Community management is vooral Jeddies voorkomen

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief