Daling consumentenvertrouwen zet door in januari 2022

Daling consumentenvertrouwen zet door in januari 2022

De stemming onder consumenten is in januari 2022 voor de vierde maand op rij verslechterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -28, tegen -25 in december. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde.

Met -28 lag het consumentenvertrouwen in januari onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten opnieuw pessimistischer over economisch klimaat

Consumenten waren in januari pessimistischer over de economie dan in december. De deelindicator economisch klimaat ging van -38 naar -43. Consumenten waren negatiever over zowel de economie in de komende twaalf maanden als die in de afgelopen twaalf maanden. 

Koopbereidheid verder omlaag

De koopbereidheid kwam in januari uit op -18, tegen -17 in december. Consumenten waren zowel negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden als over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Consumenten vonden in januari de tijd voor het doen van grote aankopen even ongunstig als in december. 

Steeds meer consumenten vinden dat prijzen sterk zijn gestegen

In januari vond 57 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de tijdreeks in 2017. Het percentage dat verwacht dat de prijzen in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen, steeg van 33 in december naar 37 in januari.

www.cbs.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.