[Onderzoek] Online winkelen minder slecht voor het milieu dan gedacht

[Onderzoek] Online winkelen minder slecht voor het milieu dan gedacht

Vraag het de Europese consument en tot wel twee derde zal niet weten dat online winkelen milieuvriendelijker is dan winkelen in een fysieke winkel. Dit blijkt uit onderzoek van Seven Senders in samenwerking met marktonderzoeksinstituut Appinio.

Zij ondervroegen 3500 online consumenten over hun verwachtingen ten aanzien van duurzaamheid in de online detailhandel en vergeleken het beeld van de consumenten met de cijfers uit de internationale online handel.

Minder CO2-uitstoot

In Nederland denkt meer dan de helft van de online consumenten nog altijd dat zij het milieu meer schade berokkenen wanneer zij online winkelen, dan als zij naar een fysieke winkel gaan. Een misvatting, want uit berekeningen blijkt dat de CO2-uitstoot gemiddeld 2,3 maal lager ligt bij een product dat via internet wordt aangeschaft.

Dat komt onder meer doordat het hoge energieverbruik van magazijnen, winkels en andere commerciële gebouwen in de fysieke detailhandel voor veel CO2-uitstoot zorgt. Ook andere factoren, zoals winkelbevoorrading en het aantal reisbewegingen van klanten naar de winkel toe, tellen mee. De nadelige effecten hiervan op het milieu blijken groter dan de impact van opslag, transport en bezorging in de online detailhandel.

Extra betalen voor winkelen over de grens

Een groeiend aantal e-commerceklanten in Europa (73 procent) koopt in het buitenland. Als gevolg daarvan is verkoop in het buitenland voor veel e-tailers een belangrijke expansiestrategie geworden. Online winkeliers blijken consumenten die om milieuredenen liever niet over de grens winkelen, eenvoudig over te kunnen halen door hen een kleine meerprijs te vragen ter compensatie van vervoersemissies. Het aantal Nederlandse online klanten dat bereid is meer te betalen voor klimaatvriendelijke verzending is verder gestegen tussen 2021 (59 procent) en 2022 (66,2 procent).

Nederlandse situatie

Thijs Boots, Managing Director van Seven Senders: "Uit ons onderzoek blijkt dat men in Nederland heel anders aankijkt tegen pakketbezorging dan bijvoorbeeld Duitse of Franse consumenten. In de laatste kilometer, het meest zichtbare stuk van de levering voor de consument, is in Nederland veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Nederland is relatief klein, heeft een zeer goede infrastructuur en vertrouwt op groene energie. We zien bijvoorbeeld veel elektrisch transport in Nederland. Maar in de landen om ons heen zijn de afstanden tussen steden vaak veel groter. Je ziet daar relatief meer dieselvrachtwagens gebruikt worden, omdat niet alle bezorgroutes elektrisch kunnen worden afgelegd."

www.sevensenders.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.