SuperRebel: De essentiële rol van een goede merkarchitect

SuperRebel: De essentiële rol van een goede merkarchitect

Een refresh van het logo, een eenduidige brandstory, een nieuwe merknaam, een campagneconcept met mileage... allemaal uitdagingen waar SuperRebel Agency heel blij van wordt. En toch vragen ze zich altijd als eerste af of dit merk, product of bedrijf dit wel echt nodig heeft? Of dit de oplossing is om de ambities waar te kunnen maken? Of heel simpel: zouden zou dit zelf doen als het hun merk is? Vaak is het antwoord nee.

Succes creëert succes

De oplossing van heel veel uitdagingen waar ondernemers voor staan zit namelijk vaak in de basis: een effectieve merkarchitectuur. Dus in een succesvolle constructie die niet alleen zorgt voor stabiliteit en verbinding maar ook merkwaarde creëert en zelfs bijdraagt aan de gehele uitstraling. Dit zie je vaak pas als je het vraagstuk vanuit een ander perspectief benadert. Maar wat levert zo’n merkarchitectuur je dan op als ondernemer? De constructie van je merk of merken is bepalend voor succes. De wijze waarop je bewust of onbewust je merken, producten en/of services binnen je bedrijf een plek geeft kan grote invloed hebben op je reputatie, je omzet, je marketingkosten of de wendbaarheid van je organisatie.

Moeke Bar & Keuken

Zo kreeg SuperRebel acht jaar geleden van Meyer Horeca Groep de vraag om een naam en identiteit te bedenken voor een van hun horecazaken. Terwijl dit het juiste moment was om een merk te ontwikkelen dat schaalbaar is waardoor flink kon worden gesneden in marketingkosten en -inspanningen en Meyer Horeca Groep snel en flexibel kon reageren op veranderingen in de markt en hun groei ambitie waarmaken. En zo is Moeke ontstaan vanuit de eerste vestiging in Breda waarna er snel nog negen volgden verspreid door heel Nederland. En terwijl iedereen het thema ik zit even bij Moeke in de praktijk brengt zit Meyer Horeca Groep niet stil.

Van goede naam naar goede reputatie

In de basis zijn er drie soorten merkarchitectuur. Het branded house, de house of brands en de hybride vorm. Omdat we tegenwoordig in een bijna volledige transparante maatschappij leven kun je als bedrijf niet meer stiekem doen over je merkstructuur en je stakeholders voor de gek houden. De constructie waarvoor je kiest is altijd van invloed op je gehele bedrijfsvoering en reputatie. Als je slim kiest en je keuzes slim vormgeeft zorg je ervoor dat ze ook positieve invloed hebben op je groei, je naamsbekendheid, op loyaliteit van klanten. Kortom op de waarde van je merk.

Lumiforte

Door internationale overnames worstelden Sudlac SAS en Mardenkro niet alleen met verschillende merknamen die met elkaar concurreerden maar ook met onduidelijkheid over het master merk, de overkoepelende bedrijfsnaam. SuperRebel Agency bedacht daarom een overkoepelende sterke eenduidige internationale merknaam en identiteit die energie uitstraalt. Lumiforte. En verbond deze slim met de oorspronkelijke brand door een pay-off waarin de oude merknaam was verwerkt.

Onderscheid door simpelheid

Om een succesvolle merkarchitectuur te ontwikkelen is het belangrijk dat je je klanten kent en begrijpt hoe hun besluitvormingsproces werkt. Hoe zit de markt in elkaar, welke plek neem je in ten opzichte van je concurrenten, hoe verhouden de verschillende producten en merken zich binnen jouw organisatie tot elkaar, wat zijn de ambities op korte en lange termijn, wat is je huidige imago, wat is de groeistrategie, hoe belangrijk is flexibiliteit? De ene merkconstructie is niet beter dan de andere; het belangrijkste is dat je de constructie kiest die jouw business strategie zal ondersteunen en versterken. Een goed doordachte merkarchitectuur maakt ondernemen niet alleen simpeler maar ook veel leuker. En zal uiteindelijk zorgen voor een beter resultaat. 

BeyondTaste.group

De groep waar onder andere Taste More en Tasty Lemon toe behoren was op zoek naar een nieuwe merkarchitectuur. SuperRebel Agency heeft hun daarbij geholpen. Door het bedenken van een nieuwe naam voor de groep die ook het creatieve lab van het bedrijf is: BeyondTaste.group. En een nieuwe brand story die het verhaal heel goed uitlegt naar de verschillende doelgroepen. 

SuperRebel Agency houdt zich bezig met het ontwikkelen en bouwen van merken. Dat doen we op een non-traditionele manier. Voor grote en kleine bedrijven. Voor grote merken en kleine merken die groot willen worden. Terwijl veel mensen misschien denken dat we met name bezig zijn met het ontwikkelen van gedurfde campagnes, helpen we heel veel ondernemers met het ontwikkelen van een goede merkarchitectuur en identiteit. Dat hebben we inmiddels al voor heel veel merken gedaan. Met succes. Dit waren maar een paar voorbeelden. Meer weten? Bel ons dan gerust voor een kennismaking.

www.superrebel.com

Lees ook:

SuperRebel lanceert socialmediastrategie voor Mannekes

17-07-2024 | 08:56:00
Elk Manneke zal zijn eigen unieke persoonlijkheid en mening delen, waarmee ze opvallen in de typische sociale mediawereld.

[Column] Arjan Hoekstra (SuperRebel): De omgekeerde wereld

02-07-2024 | 11:49:00
Tijdens de PR Awards was het de omgekeerde wereld en vielen we als creative agency tussen de PR-bureaus in de prijzen

SuperRebel geeft Teamleader focus

01-07-2024 | 08:56:49
Het bedrijf wilde een stap zetten op het vlak van communicatie en schakelde SuperRebel in om dit te verbeteren en een campagne te ontwikkelen.

SuperRebel ontwikkelt merkstrategie voor DCB

28-06-2024 | 09:13:08
Het bedrijf is bekend van pompstations waar duurzame(re) brandstoffen te tanken zijn.

[Dutch PR Awards 2024 WINNAAR] SuperRebel: Ok Bloomer

27-06-2024 | 13:00:00
SuperRebel Agency is an independent, internationally oriented creative company. We develop brave new brands and we energize existing brands

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.