[Dutch PR Awards 2024] De PR stunt: Staatsloterij NK Klunen

[Dutch PR Awards 2024] De PR stunt: Staatsloterij NK Klunen

NewsLab en House of Sports doen mee aan de Dutch PR Awards 2024 en zendt in voor PR Stunt van het Jaar 2024. Aan het woord is Talitha Dirkzwager, Managing Director bij NewsLab, over de PR Stunt: Staatsloterij NK Klunen.

Kun jij NewsLab en House of Sports introduceren?

NewsLab is een full service PR bureau, van planning tot en met executie. Ons team bestaat uit ervaren (senior) adviseurs en jong PR-talent, een mooie mix van mensen met uiteenlopende interesses en vaardigheden in strategie, creatie, copy, paid PR, mediarelaties en events. Wat ons bindt, is de nieuwsgierigheid naar onze klanten, hun markt, ons vakgebied en nieuws. Onze professionals hebben een ruime ervaring in de sectoren food & drinks, fintech, lifestyle, retail, FMCG, travel, (consumer) tech, fashion, beauty, interieur en entertainment. Binnen deze werelden vertellen we de verhalen van klanten via verschillende kanalen, zoals via onze mediacontacten, via samenwerkingsvormen met influencers, via videoproducties of (branded) content marketing. En ook vaak via events en activaties.

House of Sports is een full service sportmarketingbureau en is dagelijks actief in de wereld van topsport, bedrijfsleven en media. Van strategie tot en met excecutie begeleiden wij onze opdrachtgevers met een team van zo’n 45 enthousiaste sportmarketeers om het beste uit campagnes en projecten te halen. Met een echte topsportmentaliteit hebben we als motto; We make it happen!

Wie was de opdrachtgever?

De Staatsloterij

De briefing en doelstellingen

Het is in 2024 27 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd geschaatst en Henk Angenent en Klasina Seinstra als winnaars over de finish kwamen. Deze tijd van het jaar is ook de periode het kwik daalt, de dagen korter worden en we allemaal hopen op de eerste ijsvorming. Maar doordat de kans op natuurijs afneemt, wordt de kans dat Nederland de Tocht der Tochten ooit nog zal beleven, steeds kleiner. Dat was voor Staatsloterij aanleiding om de herinnering aan de Elfstedentocht in ere te houden. En reden om te vragen aan de bureaus: hoe kunnen we dit doen en koppelen aan Staatsloterij?

De oplossing? Het NK Klunen. Het doel van de campagne was om met een kampioenschap, een eretitel en een grote prijs een eerbetoon aan de Nederlandse schaatscultuur te brengen. Met dit doel hebben Erben Wennemars en Henk Angenent schaatsliefhebbers uit heel Nederland opgeroepen om de schaatsen uit het vet te halen en zich aan te melden voor het Staatsloterij NK Klunen dat op 11 februari in Sneek op het programma stond, om onder het toeziend oog van de winnaars van 1997 te laten zien wat ze in huis hebben.

Opdracht was maximale media-aandacht te genereren voor het Staatsloterij NK Klunen en schaatsfans uit heel Nederland te mobiliseren om mee te doen. De inzet was om de vele verhalen en herinneringen aan de Tocht der Tochten tot leven te brengen door een wedstrijd te organiseren in Sneek, de bakermat van het schaatsen, waarbij er om het snelst gesprint en gekluund wordt.

De inzichten en strategie

Schaatsen is een oer-Hollandse traditie die onlosmakelijk is verbonden aan de Elfstedentocht. Tegenwoordig is klunen de enige tastbare herinnering aan de Tocht der Tochten. Klunen maakte in 1985 zijn intrede. Om hindernissen te omzeilen en de schaatsijzers niet te beschadigen, renden de schaatsers over een 'kluuntapijt’.

Als oer-Hollands merk omarmt Staatsloterij de schaatscultuur en dus ook het Klunen, een stukje nostalgie dat niet in de vergetelheid mag raken. Daarom hebben we deze bijzondere vaardigheid tijdens het Staatsloterij NK Klunen laten herleven. Het NK Klunen refereert aan de Elfstedentocht in allerlei facetten: de locatie, het parcours, de schaatsen en natuurlijk aan bekende schaatsiconen.

De stunt

In de aanloop naar het kampioenschap hebben we schaatshelden van weleer ingezet om de geesten rijp te maken voor het Staatsloterij NK Klunen. Erben Wennemars, die als actieve sporter tot de wereldtop in de sprint behoorde, is één van de grootste Elfstedentochtfans van Nederland. Henk Angenent nam zelf deel aan de laatste Elfstedentocht op 4 januari 1997 en kwam als winnaar over de finish. Tijdens de lancering van de campagne riepen deze schaatsiconen Nederlandse schaatsfans op de schaatsen uit het vet te halen en zich aan te melden voor het Staatsloterij NK Klunen. Met resultaat: schaatsliefhebbers meldden zich massaal aan!

De 120 deelnemers die door loting een startbewijs bemachtigden, lieten onder toeziend oog van tal van schaatsiconen en duizenden enthousiaste schaatsfans zien wat ze in huis hadden. Wennemars en Angenent openden het parcours. Ook Elfstedentocht-coryfeeën Klasina Seinstra en Erik Hulzebosch waren aanwezig en schaatsheld Sven Kramer gaf het startschot voor het Staatsloterij NK Klunen. Daarnaast waren oudgedienden Piet Kievit, Bauke Jonkman en Harm van der Pal als eregast aanwezig. Het mondde uit in een sfeervolle en spannende wedstrijd - inclusief dweilorkest en koek en zopie - waarbij de deelnemers sprintten en vervolgens honderd meter kluunden op weg naar de finish en eeuwige roem. Nederlands snelste kluner won 5.000 euro en een reis naar Zweeds Lapland, waar hij het GP Marathonschaatsen kon meebeleven.

www.newslab.nl

www.houseofsports.nl

www.staatsloterij.nederlandseloterij.nl

www.dutchpr-awards.nl

Lees hier alles over de Dutch PR Awards en hoe in te zenden

 Volg Marketing Report op LinkedIn!

 Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

 Registreer jouw bureau gratis in de Marketing Report reclamebureau database The List

 

Lees ook:

[Dutch PR Awards 2024] 2twintig PR: Stedin - De Zonnerette

06-06-2024 | 12:03:00
2twintig PR is een full-service PR-bureau voor opdrachtgevers als Stedin, Koninklijke Verkade, Jacobs Douwe Egberts en Hoppenbrouwers

[Dutch PR Awards 2024] Claire Slootheer (Iconic Studios): Het is key om onderwerpen aan te snijden die er toe doen

30-05-2024 | 12:27:00
In de voortdurend veranderde wereld van creatieve PR en marketing, is Iconic Studios uitgegroeid van een traditioneel PR-bureau tot een full-service agency

Dutch PR Awards 2024 | Koop nu kaarten!

30-05-2024 | 06:44:00
De Dutch PR Awards 2024 worden uitgereikt tijdens M100 Summer Edition op woensdag 26 juni in Corendon Schiphol Hotel

[Dutch PR Awards 2024] Free Heri Heri for All 2023

28-05-2024 | 08:05:00
Op 1 juli 2023 vond voor het 21ste jaar de Nationale Herdenking en Viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij plaats

[Dutch PR Awards 2024] Dutch Design Week 2023 (Dutch Design Foundation)

28-05-2024 | 08:05:00
Dutch Design Foundation is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van ontwerpers om de wereld een betere plek te maken. Dutch Design Foundation biedt ontwerpers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform
 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.