fietsenwinkel.nl focust op e-bike forens

fietsenwinkel.nl focust op e-bike forens

21-03-2019 13:50:00 | Door: Marianna Beets | hits: 3294 | Tags:

International Bike Groep (IBG), moederbedrijf van fietsenwinkel.nl kantelt zijn strategie als grootste online fietsenverkoper van Nederland. De komende jaren staat de ontwikkeling van klantgerichte services met hoge toegevoegde waarde die horen bij de e-bike forens centraal, zo meldt IBG ceo Davy Louwers bij de presentatie van de herijkte strategie van de onderneming. 

De strategie bouwt voort op jaren van stormachtige groei die het bedrijf inzette in een toen nog sterk traditioneel georganiseerde fietsenmarkt. In die periode heeft het bedrijf, in eerste instantie als online fietsenretailer en later met de opening van fysieke winkels, een sterke positie in de markt verkregen. Volgens de IBG topman stelt de hiermee verworven schaalgrootte en leidende marktpositie het bedrijf nu in staat om de strategie, de inrichting van de organisatie en merkpositionering structureel te kantelen om in te spelen op de snel veranderende behoeftes van de klant.

Davy Louwers, ceo IBG: “We zetten volop in op de e-bike klant met de bijbehorende service en ontzorging die berijders de komende jaren verwachten. Met name de snelgroeiende groep e-bike forensen verlangt naast een goede en snelle fiets een compleet serviceaanbod waarmee zijn mobiliteit 24/7 is gegarandeerd.”

In 2018 verkocht fietsenwinkel.nl in Nederland bijna drie keer zoveel e-bikes als in 2016, inmiddels is meer dan twee op de drie fietsen die IBG verkoopt een e-bike. Interessant is dat de groei vooral komt uit de functionele gebruikers van e-bikes. Waar in 2016 10 procent van de e-bike klanten zijn fiets functioneel gebruikte, was dit in 2018 al 44 procent.

Strategische herpositionering.

Het bedrijf met in Nederland alleen al ruim 500 medewerkers, is zowel aan de voorkant (online platform, 42 winkels, customer contact center) als aan de achterkant (aflevering, reparatie en onderhoud) gestart met een ingrijpende transformatie die eind 2019 zijn volledige beslag krijgt. Ze moet de onderneming klaarstomen om te kunnen voorzien in de alsmaar stijgende servicebehoefte van klanten die gepaard gaat met toenemende gebruik van e-bikes voor woon- werk verkeer of om dagelijks naar school te fietsen.

Volgens Louwers zorgt de e-bike voor een aardverschuiving in het fietsgebruik, zowel prive als zakelijk en alle services die berijders daarbij verwachten.

Davy Louwers: “Om grote afstanden te overbruggen sparen scholieren inmiddels voor een e-bike in plaats van een scooter, we zien de e-forens opkomen die zijn auto van de zaak of openbaar vervoer (ov) weliswaar verruilt voor een e-bike maar ook verwacht dat er vervangend vervoer is, pechhulp onderweg en laagdrempelige financiering. Als je daarbij de mogelijkheid beschouwt dat je vanaf januari 2020, als de nieuwe bijtellingsregeling voor de fiets van de zaak van kracht is, voor nog maar een paar euro netto per maand een “e-bike van de baas” kunt rijden, dan is het niet moeilijk om vast te stellen dat de e-bike nog maar net aan zijn opmars is begonnen.”

Afgelopen jaar werden er volgens de meest recente BOVAG-cijfers voor het eerst in Nederland meer e-bikes verkocht dan stadsfietsen, in totaal zo’n 400.000 stuks. Dit jaar en volgend jaar zullen de verkopen van e-bikes wederom door het plafond gaan, zo stelt Davy Louwers. “Dat vraagt om nieuwe productontwikkeling, nieuwe partnerships en een nieuwe onderliggende serviceorganisatie.”

Miljoeneninvestering in nieuw webplatform, winkeluitbreiding en rebranding.

IBG heeft met de herpositionering en nieuwe inrichting van de organisatie ook gekozen voor een integrale ‘rebranding’ van het winkelmerk fietsenwinkel.nl. De website is inmiddels volledig vernieuwd.

Zakelijke lease: van ‘bak van de zaak’ naar ‘bike van de zaak’

Een fiets kopen zal voor veel fietsers de weg naar recreatief, sportief en functioneel fietsgemak blijven. Maar de e-bike legt een nieuw soort gebruik bloot. De e-bike forens en scholier doet zijn intrede. De e-bike wordt volgens Louwers het nieuwe alternatief van openbaar vervoer, de snorfiets, scooter of auto van de zaak. Private en business lease zal zich bij de aanschaf van een e-bike snel als financieringsinstrument ontwikkelen, net als bij auto’s al jaren het geval is. Volgens Louwers krijgt zakelijke lease volgend jaar een sterke impuls als de overheid via een bijtellingsregeling het aantrekkelijk maakt medewerkers een fiets ter beschikking stellen.  

 

www.fietswinkel.nlMeld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie.
.
.
.