[DPG Grow] Branding en data brengen marketing naar hoger niveau

[DPG Grow] Branding en data brengen marketing naar hoger niveau

In het onderzoek Blik op Marketing heeft DPG Media met DVJ Insights gekeken naar de uitdagingen van marketeers en ondernemers op het gebied van marketing. Er blijkt vooral behoefte te zijn aan meer strategisch langetermijndenken en aan datatoepassingen voor het maken van strategische keuzes.

In het onderzoek hebben 200 marketeers en 240 ondernemers van Nederland toegelicht waar ze wakker van liggen en waar ze inspiratie van krijgen. 

Uitdagingen

Ondernemers zien het belang van marketing: acht op de tien ondernemers vinden marketing (zeer) belangrijk. Waar ondernemers echter vooral organisatiebrede uitdagingen hebben, ligt de focus bij marketeers meer op marketingspecifieke uitdagingen.

Het bereiken van de juiste doelgroep wordt het meest genoemd als grote uitdaging voor marketeers. Daarnaast geven marketeers aan digitalisering, internationalisering, het snel veranderende marketinglandschap en de implementatie van datagedreven marketing als grote uitdagingen te zien. Een interessant punt van zorg is de gepercipieerde kwaliteit van marketeers: zij worden vaak meer gezien als te ver doorgevoerde specialisten dan als marketeers, met name vanuit digitale werkgebieden. 

Ontwikkeling in marketingvak

Net als vorig jaar blijft lange termijn brand building volgens marketeers de belangrijkste manier om marketing naar een hoger niveau te tillen. Ook marketing in de lead in bedrijfsvoering staat in de top drie van gewenste focusgebieden.

Ongeveer de helft van de marketeers geeft aan dat datagedreven marketing een belangrijke manier is om marketing naar een hoger plan te brengen. Daar zouden zij zich meer op moeten focussen. Hierbij speelt naast onderzoek en bewijslast de kwaliteit van de marketeer op het gebied van data interpretatie en implementatie een belangrijke rol. 

Ralph Sluis, Media Consultant bij DVJ Insights: “Het feit dat de rol van data wordt genoemd, is niet zo verrassend. Wat echter wel interessant is, is dat men zich zorgen maakt over de competentie binnen de organisatie om chocolade te maken van de beschikbare data. Zo geven ondernemers aan dat ze beter willen worden in storytelling; het vertellen van data driven verhalen om hiermee de doelgroep beter te kunnen overtuigen.” 

Behoefte aan kennis 

Ongeveer acht op de tien marketeers geven aan minimaal één keer per maand bezig te zijn met het uitbreiden van vakkennis. Daarnaast geeft slechts van de helft van de ondernemers aan dat er binnen hun onderneming voldoende kennis is over het inzetten van media en een ruime meerderheid van de ondernemers geeft aan dat men zich vaker bezig wil houden met promotie werkzaamheden. De behoefte aan marketingkennis onder zowel marketeers als ondernemers is dan ook groot. 

Dennis Hoogervorst, Team lead Research en Insights bij DPG Media: “Om deze reden heeft DPG Media dit jaar het kennisplatform DPG Grow gelanceerd. Grow heeft als doel iedere marketeer en ondernemer in Nederland te helpen hun business te laten groeien met digitale kennis. We delen daar onderzoeken, whitepapers, praktijkcases, podcasts en video’s en organiseren live events.”

www.dpggrow.nl
www.dvj-insights.com

Lees ook:

[DPG Grow] Adverteren rondom de feestdagen: do’s en don'ts
[DPG Grow] Het beslissingsproces van boodschappen
DPG Grow-podcast Brandkast! 4 met Simone van Trojen van LaDress
DPG Grow: 3 tips om aandacht te trekken tijdens Black Friday
[DPG Grow] Feit of fabel? 5 stellingen over performance marketing
DPG Grow-podcast Data& CRO met Lucia van den Brink
DPG Grow-podcast Brandkast! 3 met Marcel Belt

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.