Marketing Report
[DPG Grow] Wanneer is een inhaakcampagne succesvol?

[DPG Grow] Wanneer is een inhaakcampagne succesvol?

Slimme inhakers worden gemiddeld drie keer zo vaak op social media gedeeld in vergelijking met niet-inhakers. Het bereik van een inhaker verder gaat dan alleen de vaste volgers of fans van een merk.

Inhakers: wat zijn het?

Inhakers zijn advertenties, reclames of socialmediaposts die inhaken op gebeurtenissen in het nieuws, feest- en/of speciale dagen en evenementen. Als merk koppel je diensten of producten aan de actuele gebeurtenis of de dag om zo meer publiciteit te krijgen en je naamsbekendheid te vergroten. Sterke en slimme inhakers wekken sympathie en verhogen de gunfactor.

Inhakers werken ongeacht budget, doelgroep en boodschap

In Nederland zijn merken als Heineken, Hema, Coolblue, bol.com en Unox een inspiratiebron als het om inhakers gaat. Ze haken vaak briljant aan, door scenarioplanning en een enorme bak ervaring. Maar ze slagen er ook altijd in om in te haken op de actualiteit. Dáár hebben ze echter niet het alleenrecht. Wat betreft inhaken is er voor iedereen een kans, ongeacht het budget, de doelgroep of de boodschap. Het ‘enige’ dat je nodig hebt is: briljante kopij, een kwalitatieve uiting en in sommige gevallen een gezonde dosis lef.

Beste John

Aan lef ontbrak het in ieder geval niet bij de vrouwelijke medewerkers van Talpa Network die een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad lieten zetten. Voor deze specifieke uiting werden ook voor ons als uitgever de randen van flexibiliteit opgezocht, aangezien de inhaker de volgende ochtend al in de krant moest staan, maar dat het zijn vruchten heeft afgeworpen is duidelijk. Het nieuws op de ochtend na de bekende BOOS-uitzending werd op een gegeven moment meer gedomineerd door de advertentie dan door het mediaoptreden van de heer De Mol. Ondanks dat de copy misschien niet heel creatief was, de boodschap was wel duidelijk en de maatschappelijke discussie over grensoverschrijdend gedrag kreeg nog meer de aandacht die het verdient.

Zo simpel kan het zijn

Dat het produceren van een Super Bowl-inhaker niet miljoenen hoeft te kosten om succesvol te zijn – het kostenplaatje voor de zendtijd daargelaten – blijkt wel uit de meest succesvolle reclame van 2022. Niet geheel verwonderlijk een merk afkomstig uit een relatief recent ontwikkelde categorie: Coinbase.

Kijkers werden 60 (!) seconden lang getrakteerd op een bouncing QR-code die van links naar rechts en van onder naar boven stuiterde op het scherm. Geen voice-over, geen logo, alleen muziek en de bewegende QR-code, die door corona opeens de massa heeft bereikt. Ruim twintig miljoen mensen pakten meteen hun smartphone om uit te vinden van wie of wat de reclame was, met als gevolg dat de Coinbase-app crashte (waarop het aandeel in waarde verloor). Het ultieme bewijs dat de QR-code de massa heeft bereikt en dat een inhaker soms ook té succesvol kan zijn.


Meer voorbeelden vind je hier


www.dpggrow.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.