DPG Media: Duurzame communicatie biedt kansen voor organisaties

DPG Media: Duurzame communicatie biedt kansen voor organisaties

Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat maar liefst 69 procent van de Nederlanders zorgen heeft over de toekomst van de wereld. Een goede reden om duurzamer te gaan leven. Zo is maar liefst 86 procent van de Nederlanders bereid om zijn of haar levensstijl aan te passen om bij te dragen aan een betere toekomst. Voor organisaties biedt dit kansen: 57 procent van de Nederlanders wil meer betalen voor een duurzaam product of dienst en 50 procent kiest eerder voor een product van een duurzaam merk. Door als organisatie duurzaamheid mee te nemen in de communicatie, valt er dus nog veel te winnen.

Duurzamere levensstijl

Terwijl het grootste deel van de ondervraagden bereid is een duurzamere levensstijl aan te nemen, blijkt de kennis over duurzaamheid nog onvoldoende. Tweederde van de ondervraagden vindt het dan ook belangrijk dat bedrijven meer communiceren over hun duurzame initiatieven. Men wil wel duurzamer leven, maar weet niet goed hoe ze dit het beste kunnen aanpakken (32 procent). Daarnaast wil bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders meer weten over duurzame mogelijkheden. Met meer informatie krijgen zij de handvatten toegereikt om ook daadwerkelijk hun levensstijl aan te passen.

Jongeren betalen tot 10 procent meer voor duurzaam product

Duurzaamheid heeft een steeds grotere invloed op het imago van organisaties. Heeft een bedrijf een duurzaam imago? Dan is meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders bereid om meer te betalen voor een product of dienst. Vooral jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar staan hiervoor open. Om hoeveel meer dat dan gaat, verschilt. De grootste groep (40 procent) zou tot 10 procent meer willen betalen. Daarnaast is het meest populaire product waar men meer voor over heeft duurzaam geproduceerd voedsel.

Hoewel het voornemen om een duurzame levensstijl aan te nemen groot is, lukt dit niet altijd. Een derde van de ondervraagden geeft aan zich soms schuldig te voelen over het eigen consumptiegedrag. Om zich minder schuldig te voelen, maar ook om iets bij te dragen aan een betere toekomst, past 52 procent van de ondervraagden zijn of haar levensstijl nu al aan op basis van duurzaamheid, dit is hoger dan in 2021. Populaire aanpassingen zijn onder andere minder autorijden (33 procent), minder vlees eten (51 procent), minder (lang) douchen (53 procent) en afval scheiden (77 procent). Maar ook door enkel te vliegen als het hoogst noodzakelijk is en het isoleren van de woning, willen de ondervraagde Nederlanders een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving.

www.dpgmediagroup.com

www.dpggrow.nl

www.panelinzicht.nl

Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.