
HERC organiseert kunstveiling voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië
De gevolgen van de aardbeving van februari 2023 in Turkije en Syrië zullen nog jarenlang voelbaar zijn, zowel in de getroffen landen als in aanverwante gemeenschappen over de hele wereld.
Bij het team van het Amsterdamse bureau HERC is er veel bezorgdheid en motivatie om actie te blijven ondernemen. Daarom organiseerde het creatieve bureau op donderdag 17 mei een kunstveiling. Kunstenaars Mous Lambarat, Eva Roefs, Bastiaan Woudt, Laila Cohen, Mounir Raji & Stig de Block stelden hun werk beschikbaar. 21 kunstwerken zijn geveild die in totaal ruim 13.400 euro hebben opgebracht.
HERC for Humanity
De veiling begon met een Q&A onder leiding van HERC’s strateeg Jhelisa Panfred met documentairemaker Ahmed Emin Batman, wiens onlangs gelanceerde film Do You Hear Our Voices de voortdurende benarde situatie in Turkije belicht op basis van zijn eigen ervaringen als vrijwilliger.
De veiling werd gehost door Tom Marsch, bestuurslid van We Are RA*W, een community van studenten en young professionals in de Nederlandse creatieve industrie. Er werd fanatiek geboden op de stukken, het hoogste bod van de avond was voor een speciale editie van Bastiaan Woudt, getiteld De Achterkant, die werd verkocht voor 2600 euro. In totaal is een bedrag van 13.400 euro opgebracht. Donaties zijn gedaan aan AHBAP, AKUT en The White Helmets.
Nasleep verwoestende aardbeving
Elif Albayrak, Art Director bij HERC: "Van een afstand volgde ik de situatie in Turkije en Syrië en ik voelde me ontzettend machteloos. Ik wilde heel graag helpen, maar naast het delen van informatie op social media en sec geld doneren was er weinig mogelijk. Emilio de Haan (oprichter en ECD van HERC) en ik begonnen na te denken over wat we konden doen en welk moment het meest effectief is. We wilden niet iets organiseren wanneer er al veel media-aandacht was, maar juist wanneer de situatie naar de achtergrond verdween. De nasleep van de verwoestende aardbeving laat nog steeds diepe sporen na in de getroffen gebieden, en het is overduidelijk dat het herstelproces jaren in beslag zal nemen. We streven ernaar om mensen bewust te maken van de voortdurende situatie in Turkije en Syrië en hen aan te moedigen om te blijven helpen."
Lees ook: