Marketing Report
[Interview] Hans de Heus (MediaLab): verschuiving naar hybride cloud

[Interview] Hans de Heus (MediaLab): verschuiving naar hybride cloud

MediaLab is een mediamanagementplatform dat met name is gespecialiseerd in grote videobestanden. Hans de Heus is CEO en aandeelhouder. We spreken hem over zijn bedrijf en ontwikkelingen in het vakgebied van media en opslag.

Niet iedereen kent jullie bedrijf. Kan je kort uitleggen wat jullie doen?

Wij bieden onze klanten een veilig en professioneel mediamanagementplatform om wereldwijd grote mediabestanden te delen op elk apparaat. Zo stellen we mediabedrijven, maar ook corporates en agencies in staat om snel grote mediabestanden te delen, reviewen en distribueren.

Jullie zijn sinds een tijdje zelfstandig en maakten eerst deel uit van een ander bedrijf. Hoe gaat het als zelfstandig bedrijf?

In principe opereerden wij al jaren zelfstandig. Wij zijn in 2007 ontstaan als een service van een Nederlandse IT-dienstverlener en autonoom doorgegroeid naar het bedrijf wat we heden ten dage zijn. Doordat wij uit de wereld van IT komen weten wij als geen ander wat er tegenwoordig allemaal bij komt kijken qua security en IT-uitdagingen met grote mediabestanden. Dat ons moederbedrijf er sinds begin dit jaar helemaal uit is heeft geen impact op de operatie.

Videobestanden worden steeds groter. Bovendien is HD heel normaal en gaan we straks naar Ultra HD/4K. Hoe kijk jij hier tegenaan, en wat betekent dat voor de benodigde opslagcapaciteit?

Dat is voor ons geen enkel probleem. Ons platform is meegegroeid met de ontwikkelingen in de media-industrie. MediaLab is flexibel en schaalbaar, en opslagcapaciteit groeit mee met de bestandsgrootte. Onze klanten hoeven zich daarom nooit zorgen te maken over een datalimiet.

Jullie bedienen enerzijds mediabedrijven en anderzijds merken die steeds vaker met video aan de slag zijn al dan niet met marcom/agency’s. Hoe zie je die ontwikkeling?

Video is key in contentmarketing, en dat is een ontwikkeling die we alleen maar aanmoedigen: het is de beste manier om klanten te engagen en om een complexe boodschap op een simpele manier over te brengen. Daarom werken we naast mediabedrijven en productiehuizen ook steeds vaker samen met corporates en marketingagencies. Die laatste hebben een groeiende uitdaging met de alsmaar groeiende vraag naar content en om daar overzicht in te behouden. Daar kunnen wij bij helpen.

Soms gebruiken bedrijven de meer voor privégebruik bedoelde diensten Wetransfer of Dropbox. Hoe zie jij dat?

WeTransfer en Dropbox zijn heel geschikt voor privégebruik, maar voldoen niet aan de securityeisen voor zakelijk gebruik. We zien regelmatig in de pers voorbeelden van gelekte media. Er is een groter risico dat bedrijfsgevoelige media uitlekt, en de eindgebruikers zijn vaak de zwakke schakel in het geheel. Een oplossing zoals MediaLab die speciaal ontwikkeld is voor zakelijk gebruik, anticipeert hierop met onze features die we continu blijven ontwikkelen en updaten.

Er is veel te doen omtrent beveiliging en veiligheid van content. Je wilt niet dat jouw release van een productie in de verkeerde handen komt. Hoe helpen jullie eraan om dat te voorkomen?

Wij realiseren onze hoe waardevol de content van onze klanten is, dus hebben we alle maatregelen genomen om te voorkomen dat deze in de verkeerde handen terecht komt. Denk aan Single Sign-on, Encryption in Transit en Encryption at Rest. Zo zijn bestanden altijd beveiligd: onderweg én op de plaats van bestemming.

Met onze nieuwe add-on MediaLab Link zetten we daarin een volgende stap: we bieden eenvoudige bestandsoverdracht zonder verplichtingen, behalve dat de gebruiksvoorwaarden zijn afgevinkt en dat de gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat oude gegevens over een paar jaar opduiken in een datalek.

Is er al tweestaps-verificatie aan de orde?

MediaLab biedt ondersteuning voor Single Sign-on met bedrijfsgegevens. Het vereist een eenmalig installatieproces zodat wij weten waar de gebruikers zich moeten authenticeren. Zodra dat is ingesteld, gebeurt al het gebruikersbeheer automatisch.

Twee belangrijke partijen en klanten, RTL Nederland en Talpa Network hebben bij de ACM een overname/fusievoorstel voorliggen. Wat betekent het voor jouw bedrijf als dat doorgaat?

Dat is natuurlijk allereerst aan de ACM en niet aan ons. Wij bedienen beide partijen met veel plezier en zullen dat in de toekomst wat ons betreft ook doen, ongeacht in welke vorm.

Hoe zie je je eigen concurrentiespeelveld? Wat is jouw unique selling point daarbij?

Onderdeel van onze verdere ontwikkeling is de verschuiving naar een hybride cloud. Waar een cloud-first strategie tot zo'n twee tot drie jaar geleden de norm was voor de meeste bedrijven, zien we dat de focus de laatste tijd meer op hybride ligt. Klanten hebben geïnvesteerd in een eigen infrastructuur en zoeken oplossingen die het gebruik hiervan kunnen optimaliseren.

Veel leveranciers zeggen: je kunt ons platform gebruiken, maar je moet je gegevens ook hier opslaan. Dat is niet hoe wij met onze klanten willen werken: we willen samen de beste oplossing vinden, of dat nu ons datacenter is, hun eigen datacenter of zelfs de publieke cloud.

www.medialab.co

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.